跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

不如試下大埔南二十一旅,http://www.21sttaiposouth.org

星期日集會,小童軍返十一點至十二點。

原帖由 gloryu2 於 09-10-15 15:55 發表
此隊的資料太有限
請問有無集會時間,地點,聯絡方法

侯爵府

更係好啦!(我係幼童軍領袖,一定比人鬧啦!買廣告呀)有50年曆史。

大埔運頭角里15號羅定邦童軍中心
上去取表格,或電郵比小童軍團長。
開放時間: 逢星期三下午3:30 - 5:00

你都可以係星期日上去取表格都得,我希望集會見到你地啦。

原帖由 gloryu2 於 09-10-15 16:22 發表
請問此隊好唔好
那裹集隊同點報名

侯爵府

有張申請表e返比你,你想做小童軍領袖?當然可以啦。要面試,一般野遮。係要小朋友願意參加先得。

原帖由 gloryu2 於 09-10-15 16:51 發表
咁,我可唔可以同阿女一齊join
請問就咁email 就得,要俾咩資料,同需要面試嗎?
如要,會面試D咩

侯爵府

18∕10我地有出外活動,請在25/10 十點鐘至一點,我地係到集會。到時先決定囉!

原帖由 gloryu2 於 09-10-15 17:08 發表
我上網下載唔到份申請表>.

侯爵府

http://www.21sttaiposouth.org/doc/new_memberform.pdf

Click上面條link下載申請表啦

原帖由 alfreday 於 09-10-15 19:39 發表
18∕10我地有出外活動,請在25/10 十點鐘至一點,我地係到集會。到時先決定囉!

侯爵府

我要提醒家長們注意事項,童軍運動係一個課堂以外的學習經驗。首先要明小朋友願意參加,另外終身都可以參與童軍運動。公開旅團有個特點,活動多及注重童軍技能。我認同童軍既理念,同時公開旅團的領袖都係盡心盡力去帶班仔既。雖然有時勞氣又頂心,不過見到班仔學會打基本八個繩結,camp cook和好多童軍技能。我都好高興啦!家長放心畀小朋友參加啦!

原帖由 粟米豆 於 09-10-18 08:40 發表

照我所知佢地剛剛招完新會員,不過中途插入應該都無咩問題...頂多玩少左少少啫
仲要交表應該交去你想入果旅架(我個仔果時都係咁架喎),住邊區唔等如我要入果區囉,第六旅已經有人住沙田同粉嶺啦.. ...

侯爵府

小童軍團: 5歲至7歲半 (男女團員)集會時間1小時
幼童軍團: 7歲半至11歲 (男女團員)集會時間2小時

原帖由 gloryu2 於 09-10-18 18:15 發表
請問係唔係2hr 都係小童軍集會

quote]原帖由 粟米豆 於 09-10-17 07:57 發表
第六旅...
集合時間:逢星期六下午5:00-7:00
地 點:富善社區會堂
你可以到時 ...

侯爵府

我地旅團係逢每個月第一個星期日休會,每年六月都休會因為係考試月。當然可以請假,小童軍/幼童軍都係考進度性既獎章所以盡量唔好請咁多假啦。

我係由細就參加童軍,不過都有參加過其他制服團體(CAS)。我決定返去童軍旅團做領袖,因為有一句話係:「一日童軍,終身童軍。」童軍生活係好愉快呀!

原帖由 mastina 於 09-10-19 08:51 發表
請問是否個個星期日都要集會?如有事可否請假的?

侯爵府

唔冼客氣,有興趣就今個星期日上嚟參觀下啦。提醒下鐘意影相既家長,記得帶相機。

集會時間:逢星期日上午九時半至十二時半(逢每個月第一個星期日休會)
集會地點:大埔運頭角里十五號羅定邦童軍中心

原帖由 mastina 於 09-10-20 08:51 發表
alfreday

唔好意思. 仲想問幼童軍團集會時間?

侯爵府

shleung07:

我唔係大埔北第6旅 的領袖,請你到佢地集會地方查詢。

原帖由 shleung07 於 09-10-22 22:04 發表
可否PM富善之聯絡電話予我。

首頁

尾頁

跳至