跳至

首頁

尾頁

大宅

支持!
我仲未生,不過想問左先-
你有用nipple massage oil / cream 嗎?
要番工嗎? 上胎我番工前已試過乳腺發炎,番工之後都仲有堅持pump +before & after work 埋身餵至5 個幾6個月,唔知今胎可唔可以再餵耐d..  

大家互相支持好緊要, 因為過程當中好多人會discourage 你!

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

大宅

原帖由 lalababe520 於 09-8-10 12:50 發表

真係有人discourage 架...
我生完一返屋企就用奶泵泵左2oz 出黎....我媽第一句就係....泵咁耐先得咁少...............
我媽唔主張我餵人奶..佢覺得人奶一定唔夠既 ~_~

我知我奶唔夠...不過都好想試下比最好既比bb ...

支持feed on demand!
我嗰時第一次泵完之後仲影相留念tim -- 苦中作樂!
我地媽咪嗰一代都係覺得奶粉係好d既,唯有唔理佢地,照餵,仲有同佢地一齊去健康院,等d姑娘幫口解釋餵人奶係feed on demand 架,佢地肚餓會出聲架嘛。不過自己都要量力而為,唔好俾太多壓力自己,記得飲多d水/湯/炒米茶 ! 

加油!

大宅

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:10 發表
o係醫院同出院頭一兩日, 我係全埋身, 但係囡囡全日得 1-2 條濕片片 + 1-2 條大大, 所以後來愈補愈多奶粉, 而家係主要奶粉, 有 pump o左人奶就補o的.

去健康院俾姑娘睇過, 佢o地又話姿勢無乜問題. ...

我開始時都有補奶粉,因為上次bb要住院照燈,住左4日3夜,我已經盡可能留係醫院一夠鐘就埋身餵,番屋企又泵,總之如果你有心想餵人奶,一定要多d埋身餵,因為埋身先會有stimulation”製奶”。

如果bb分心,可以盡量搵個安靜d既地方餵,想訓就用手指掃吓佢條頸仔~ 你自己都要好有耐性架!

大宅

原帖由 jjtseung 於 09-8-14 20:30 發表

越用慣佐樽, 就越唔肯埋身...

你泵出來都夠佢食, 就做全泵啦... 我有朋友係全泵返工媽咪! 泵佐3年, 勁!

3年????!!!!?!
偶像!!

大宅

保持 / 增加奶量飲食--
http://forum.baby-kingdom.com/thread-342744-3-1.html

首頁

尾頁

跳至