自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

kankan2016 發表於 20-5-3 22:20
施工位置鋪設防水物料(如有需要)
檢查冷氣是否正常運作
清洗隔塵網、出風口、扇葉、面蓋及機殼

所以你唔好以為人地講到點點點咁,好似好專業,但同外面做既一樣。 洗冷氣依d野好講運氣口,遇到一個好既同老實既要一直mark左佢,唔好轉,下次搵返個都難

別墅

angela0206 發表於 20-5-3 22:41
路過問下,窗口機開著只出風(暖暖地)唔凍,拆開防塵網洗過都唔凍,係咪要搵人黎檢查?而唔係洗冷氣?
...

。。。。 你一d都唔凍,一睇知機件問題了。不關洗機事。洗機其實唔係萬能。只是洗干淨和幫助凍小小

別墅

snk23 發表於 20-5-3 22:44
。。。。 你一d都唔凍,一睇知機件問題了。不關洗機事。洗機其實唔係萬能。只是洗干淨和幫助凍小小
...

仲有剛洗完機係會令到冷氣出風凍。所以好多洗機時同你講不夠凍加雪種,其實沒加。讓你感到好似凍左。咁就幾百。。

別墅

angela0206 發表於 20-5-3 22:47
如果機件問題,有冇話多數會邊part問題?如果整/檢查,整返機會大嗎?會唔會好貴?用緊2.5匹,如果整唔算 ...

聽你咁講廿,電容問題大d如自已換150有找 如找人700已是最小

別墅

angela0206 發表於 20-5-3 22:47
如果機件問題,有冇話多數會邊part問題?如果整/檢查,整返機會大嗎?會唔會好貴?用緊2.5匹,如果整唔算 ...

檢查費350(最抵)已是食硬你

別墅

angela0206 發表於 20-5-3 22:54
唔識自己換... 用緊ryobishi 機,但過左保養,搵返佢地公司上來檢查會唔會好啲?
...

好難答到你,有時佢地會外判俾人做,同街外一樣,但錢咁係貴好多。

別墅

Danjunior 發表於 20-5-7 18:04
請教一問, 分體室內機漏水, 但已洗機及通過去水喉話無塞, 但仍然漏水, 請教還會係咩原因呢?

我部分體係 ...

好難答 有時要用時間觀察邊度漏水, 漏水可能關雪種不足 令他起雪漏又唔定。。。。 有時洗機洗到d污糟野粘住邊位令到水沿住落又唔定。 日立就好d 我記的好多型號都可以拆水盤和豬籠落來洗。 你可能搵左間唔拆落來洗令到佢咁又唔定。 你唔問個個洗機師傳。?

別墅

kankan2016 發表於 20-5-6 10:48
嚟緊試一個師傅, 聽你教路問佢使唔使豬籠.....,希望好彩好結果

豬籠個個洗機都會洗的。但拆唔拆落來 洗 或可否拆落來洗 是另一回事

別墅

請教一問, 分體室內機漏水, 但已洗機及通過去水喉話無塞, 但仍然漏水, 請教還會係咩原因呢?

我部分體係 ...

有時唔關佢事。但依d野可能問問佢。佢都有責任幫一幫你跟一跟。 有時味當維修費俾佢賺下囉

別墅

我部分體係 ...

通左 但會否條去水喉 鬆左?

別墅

Danjunior 發表於 20-5-8 01:17
謝謝你回覆, 請問點先知道係咪鬆左?

日立個師傅睇過, 話我木籠個窿開得大, 啲熱氣係果到傳入部機到 ...

好明顯騙你啦。。。。 如果係咁,佢唔買返枝膠幫你封返個窿,賺唔小,咁都講的出。笑死。 既然咁hea你 你搵返個老實點既師傅幫你去睇睇, 因為真係要觀察才知咩原因。 好難教到你。

首頁

尾頁

跳至