美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

抗老三大巨頭 :A醇、胜肽、玻色因, 大家點樣配搭?

A醇:曾經用過 Elizabeth arden 粉紅抗老膠囊 (A醇),敏感後冇再用~

胜肽:用過 Estee Lauder 小棕瓶 同 Revitalizing Supreme soft cream 都敏感~

玻色因:用過HR黑白繃帶,但唔鍾意個質感。Lancome Absolue Soft Cream 玫瑰味好香好正,但用完敏感

早排夜晚用HR 夜間精華(玻色因) + La Prairie luxe cream,呢個星期照用 HR 精華,但開始試用 Kiehl's Super Multi Corrective Cream(A醇+玻色因),原本我都驚對A醇敏感,好在呢隻冇~ 咁啱呢幾日 Kiehl's 官網有 set 裝優惠, 首次買仲有85折, 咁我就買咗支Retinol 精華, 希望唔會敏感 ~

眼霜就用 Lancome absolue eye cream (玻色因)

dominiciatong    發表於 23-11-28 17:54
333s    發表於 22-10-10 08:51

公爵府

sachu1 發表於 22-9-2 17:33
Retinol 貴唔貴?

$760/50ml, 85折咗 $646,送5支4ml
attach0/tmp/phpYw16ub

公爵府

emilylam 發表於 22-9-3 00:41
用A醇會反黑出斑嗎?

近排喺小紅書爬文,早C晚A做好防曬就唔會反黑喎~

333s    發表於 22-9-3 12:11

公爵府

owla 發表於 22-9-3 02:00
a醇我啱啱試緊枝日本牌子 tunemakers,
細細枝直接用或者溝落其他護膚品用都得,
用左1-2日暫時未有敏感, ...

有功效真係好開心

公爵府

回覆樓主:

呢排我用緊呢堆間住用,但就停咗 kiehl's A醇,因要避光夜晚用完要即刻瞓覺,覺得麻煩所以就停用咗~
attach0/tmp/phpNbGjOQ

公爵府

回覆樓主:

我尋日補咗少少貨

YSL 精華,商品賣點係透明質酸,但對我嚟講更吸引嘅係玻色因,佢係玻色因加透明質酸。我之前都用過幾款透明質酸產品,感覺都好似唔入底層停留喺表面,YSL呢支精上面好快吸收,保濕度都唔錯~

Clinique 眼霜質係cream狀,本身冇酒清但用上眼有少少收緊嘅感覺,易推夠潤, 質感比我用緊嘅后還幼同 Lancome absolue 眼霜好~

一般抗皺精華會比較乾,而Clinique CL1870 精華就冇呢個問題,而且我用冇敏感 (我用好多品牌都有敏感情況:Lancome、 Estee Lauder、 Guerlain、 La Prairie etc...)

呢3樣用咗唔夠一個月,等效果中,但質感同冇令到我敏感呢方面頗滿意~
attach0/tmp/phpB4mYbo

公爵府

baby_CH 發表於 22-10-2 11:12
我無jm咁有研究成份, skincare會用抗皺/保濕的product

另外主要由日常做起, 如早訓, 每日運動, 飲3L水, 多 ...

請問你食邊隻 collagen ? 大約幾耐見效?謝謝~

公爵府

me920 發表於 22-10-2 19:24
好鍾意你呢張相,抗老成份好清楚。
期待你咁多分享

我就係覺得麻煩所以停

公爵府

me920 發表於 22-10-2 19:57
你有冇做咩醫美?

無呀~

公爵府

baby_CH 發表於 22-10-2 20:38
我食youtheory膠原蛋白丸, 有埋Vit.C, 我食1星期左右已經覺得無咁乾, 我本身勁乾戍底
...

謝謝你~

公爵府

回覆樓主:

入秋了,往年每次護膚程序我都用好多瓶瓶罐罐,肌底液呀、精華水呀、2支精華呀 etc......今年入秋護膚睇成分,早有 胜肽+玻色因,晚有 A醇/胜肽/玻色因 混搭,精簡咗,用落感覺良好~
attach0/tmp/phpFmnuMl

333s    發表於 22-10-4 17:05

公爵府

me920 發表於 22-10-4 09:23
我唔太識成份,都係憑用的感覺同口碑多啲。
我而家用緊fresh 紅茶水,覺得幾保濕。
...

我試過 Fresh 玫瑰水 + 紅茶精華水咁用唔夠補濕,可能我比你乾,轉咗 Lancome 紫水 gel in lotion,塊面明顯無咁乾。單搽紅茶精華水對我無乜效,唔用又好浪費咁, e+ 我隔朝用 muji 粒粒面膜紙濕敷紅茶精華水,咁又唔錯~
attach0/tmp/php0QxsFV

公爵府

baby_CH 發表於 22-10-4 12:32
秋冬我會轉玫瑰果油

再乾燥啲我就會用油,去年用開Elemis Cellular Recovery Skin Bliss Capsules ,日間玫瑰夜間薰衣草~

公爵府

baby_CH 發表於 22-10-4 13:35
我用Trilory咋! 只係晚上用, 早上用返普通精華

呢隻我都用過,但唔知點解個零月就變味

公爵府

回覆樓主:

今朝執櫃,月尾 sogo Thankful week 應該無緣相見了~
attach0/tmp/phpu9HrbE

公爵府

meowmeow34 發表於 22-10-9 23:20
嘩好勁呀
我自問都敗家,但都冇你咁多呀

一山還有一山高 ,呢度有啲 JM 仲多過我㗎~

公爵府

meowmeow34 發表於 22-10-10 12:19
我係乾性皮膚,一轉季就好乾,傻咗咁買咗好多護膚品化妝品

多唔緊要,最緊要啱用
今日好乾,我都要搽潤 d 嘅 cream

公爵府

回覆樓主:

我已經好努力嘗試,停咗再用都唔得,唯有放棄.....
Lancome absolue eye cream 澀眼,rich cream 面痕,Kiehl's 紫玻A塊面灼熱刺痛。
總結下 Lancome,除咗 紫水 同 eye make up remover,其他唔係好夾我~
attach0/tmp/phpJMM8GV
attach1/tmp/php8s1Fyi

公爵府

owla 發表於 22-10-24 21:05
有時買野送太多旅行裝感覺都有d負擔,
成日會想盡量試多d睇下有冇好野, 少量都還好,
但一多要慢慢試真係 ...

同道中人呀~~~

公爵府

owla 發表於 22-10-26 14:59
有冇用過ysl既夜間修理精華同hr replasty 抗皺緊緻精華?
sogo既set好似幾抵有d興趣 ...

YSL 夜間精華有用過,可能因為有水楊酸,我用完塊面刺痛敏感,同類型產品我會 prefer Loccitane 蠟菊精華。

HR 抗皺緊膚精華我用緊呀,眼都用得,日頭用保濕 ok(五重玻尿酸 + 玻色因 + 胜肽) , 乾紋會無咁現,但緊緻就唔係好覺~

通常都係 sogo thankful week 抵好多

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊