美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大姑娘 發表於 22-2-1 15:14
所以未用過既品牌,唔肯比 sample 我試, 一嚟就 sell 貨裝,我唔敢/會買。

一來眼霜價錢唔 ...

agree

公爵府

bbbusy 發表於 22-2-1 15:29
每次要敷幾多分鐘?

深層清潔 5~10 mins
補濕 mask /eye mask 15~20 mins

公爵府

bbbusy 發表於 22-2-1 15:37
用邊隻mask可以去到油脂粒、同去酒米?

普通去角質、深層清潔 mask 都有幫助呀,要睇膚質(混合/乾/敏感肌)去決定用邊個品牌

公爵府

bbbusy 發表於 22-2-1 19:31
是乾性皮膚,用邊隻mask好?

Deep cleansing mask,我用 Kiehls、Innisfree、Borghese 綠泥有 d 乾,GlamGlow 乾到敏感。
Apivita 粉紅/綠泥都唔乾,但粉紅泥清潔力一般。我比較鍾意用 IPSA、雪花秀同Mario Badescu Enzyme Revitalizing Mask。

公爵府

野原廣志 發表於 22-2-10 22:55
有冇jm用過valmont with a mask? 單用夠唔夠保濕?

有用過,我覺得一般,用過 Valmont 幾隻產品,唔係好夾我皮膚

公爵府

野原廣志 發表於 22-2-11 09:10
我混油,底層乾,太油就好易爆瘡,係咪都唔適合valmont ?

我覺得好睇夾唔夾皮膚,真係要試過先知。
我夏天混油冬天混乾, 去年秋天開始試用 Valmont ,我覺得 Valmont d cream 好油潤,用完 V-shape cream 過一陣直情成面油,V-line 好少少,係 with a cream 同 24 hr cream 爽d,不過都唔係好夾我皮膚, 我用其他 cream 滋潤得嚟 feel 到係保濕同吸收得到,但用 Valmont 只係覺得好浮面,底層都係乾, 缺水咁出油。同期我試用 Fresh 古源 Soft Cream、Dior Prestige la creme 、Sisleya Day and Night cream , 都感覺比 Valmont 夾我皮膚。

公爵府

celiacc 發表於 22-2-11 08:17
邊度有mario Badescu 賣?

網店,Axthong

公爵府

野原廣志 發表於 22-2-11 21:44
多謝你呀!而家滅左火喇咁想問下你有冇咩推介?armani 護膚品好唔好用?
...

無用過 Armani 呀,不過一直想試 Crema Nera,但我見有 JM 話質感似 HR 黑繃帶,黑繃帶我冬天用覺得唔夠滋潤保濕,所以我可能會春夏先試下Crema Nera 咁~
我 e+ Dior prestige la creme 同 Fresh Soft Cream 間住用,之後將會開 HR Powercell skinmunity cream 咁。

公爵府

回覆樓主:

我早幾日手痕試新嘢用咗kiehl's 深夜奇蹟精華油,嗰晚用完塊面都痕痕地,第二朝兩邊面紅咗 。 因為唔想敷面又洗,就試咗 Sisley hydra flash mask , 敷完10 mins 抹走過多嘅 mask 就 ok。 佢呢支保濕 mask 敷完皮膚會柔軟同感覺好水潤,好過藍色嗰隻express flower gel mask, 第二朝起身面已經退紅,皮膚滑滑,正~

公爵府

Anise_R03 發表於 22-3-7 00:30
請問 深清既mask 有邊隻好用?

#104 樓

公爵府

回覆樓主:

最近試咗 Sisley eye mask, 我係見youtube kol 黑咪介紹先用佢,黑咪話覺得唔錯,敷緊嘅時候會即時feel到有收緊效果。 我用嘅時候其實都冇太大期望,諗住應該唔會有神效果。 我平時敷 eye mask 係用三文治法,即係先將 eye mask 搽喺皮膚,然後用Avene 溫泉水噴濕眼膜紙,再撻上 eye mask 上面。 當我用嘅時候,發覺眼周圍嘅皮膚有少少喺度收緊。 原本以為gel 狀應該冇咁保濕, 但敷完抹走多餘嘅 eye mask,保濕度又ok 喎~

公爵府

jwy2 發表於 22-3-12 18:14
我買了豆腐mask,但買時忘記問BA敷完後可否敷保濕mask,你知道可以嗎?因用完豆腐mask有點乾,現在疫情唔 ...

咁我又唔知喎.....因為我通常單用按摩完敷3分鐘左右就洗走。你不如打落counter問下?

公爵府

me920 發表於 22-5-4 14:08
題外話,樓主有冇用頸霜?有冇好介紹?

我冇特定用頸霜,通常搽上面嗰啲都會順手搽埋落頸,或者將唔啱用嘅面霜,唔好嘥搽落頸度
之前上 clarins 官網買嘢,滿額送過呢支頸霜,我用咗3支覺得冇乜特別,同我平時搽面霜落頸效果差唔多。 呢排搽頸用緊 Lancome Absolue soft cream,因為有酒精塊面痕,有玻色因,唔好浪費所以搽落頸~

公爵府

大姑娘 發表於 22-5-4 21:35
請問你有用過 La Prarie 嗎?

只係用過 Purifying cream cleanser 、Foam cleanser、Luxe cream 同 sleeping mask。
Purifying cream cleanser 冬天用非常好,唔乾,冬天會回購 。Foam cleanser 就唔夾我,可能因為起泡,而家呢啲天氣用我都覺得乾。Sleeping mask 無咩特別,不過不失。Luxe cream 有果酸成分,我用咗有少少敏感痕,我試過唔理痕照用兩星期,膚色有明亮冇咁暗沉

公爵府

回覆樓主:

最近買咗兩個mask,左邊係深層補水( 之前講過),右邊係修護舒緩睡眠面膜。 早兩日用 Guerlain 御庭蘭花面霜,雖然冇酒精但可能香料太重,用完之後成面痕 同出粒粒,結果要洗走佢,洗完都仲痕。咁我就試下用右邊藏紅花面膜急救, 厚敷面十分鐘然後按摩當睡眠面膜, 即時止痕,第二朝起身紅同粒粒都退去舒緩敏感功能果然唔錯

公爵府

yettapopo 發表於 22-5-27 15:08
mtm 嘅水洗mask幾好, 可以tailor made, 有個base再因應皮膚再加額外精華, 回購再回購
仲有佢eye mask, 用 ...

護膚品都係睇夾唔夾皮膚,我有朋友用過,佢哋話覺得好一般,所以我冇動力去試

公爵府

大姑娘 發表於 22-5-4 23:46
Thx. 想試藍魚子眼霜,但怕會敏感。

我試咗藍魚子眼霜,質地厚潤舒服,用咗一星期,早晚用,用完有少少醃眼,眼周有少少痕,好在係朋友比嘅 3ml, 如果買貨裝 size 就嘥哂~

公爵府

大姑娘 發表於 22-6-13 20:38
我就係聽聞,好多人都話呢隻會敏感

公爵府

迪士尼貓貓 發表於 22-7-4 16:47
反而我好多朋友都話好用
今個月仲送eye mask同優惠券
我都岩岩買左set mask

咁夾你朋友皮膚咪好囉,可以 keep 住用~
我嗰幾個朋友就唔夾,所以真係好因人而異, 甲之蜜糖乙之砒霜 ~

公爵府

kit2004 發表於 22-7-4 18:44
同你一樣塊面易敏感,呢幾個月更嚴重,又紅又腫,依家唔敢試新野。仲用緊 a+

藍魚子眼霜好立,我起晒粒粒 ...

我用藍魚子眼霜又唔係話好 lup 嘅,因為我屋企24小時開冷氣, 皮膚都比較乾, 不過我就有啲敏感,所以就停用咁~

首頁

尾頁

跳至