自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我混合肌,覺得double serum 好笠,用ANR 又敏感

年紀漸大,我會選擇比較有效嘅抗老成分嘅serum:eg. A醇、胜肽、玻色因~
我e+ 主要用 YSL (成份: 玻尿酸 & 玻色因) ,同 Clinique (成份:HPR A醇 & 多重胜肽),Loccitane 係天氣好乾燥時會用(因有油份)。最近試 Cle de peau firming serum, 呢支有surprise ,用上面後有緊緻嘅效果。 RMK 朋友送效果一般~
attach0/tmp/phpUHVwHO

公爵府

念念 發表於 24-2-17 19:01
Chantecaille 黃金,鑽石同補濕精華

我用 Chantecaille 鑽石面膜覺得好正,想請教下,2選1,黃金精華定鑽石精華好用d?謝謝~

公爵府

beehoneybee 發表於 24-2-17 20:51
我自己用鑽石精華,超級緊緻,感覺會薄啲,回購多次;至於黃金精華感覺會soft啲吸收快。
不過兩條line完全 ...

多謝你回覆

公爵府

鋼琴 發表於 24-2-18 01:19
好似好少人用chanel

chanel serum 我用過呢支覺得一般~
attach0/tmp/phptE88ou

公爵府

bbwws 發表於 24-2-17 23:07
whoo紫色系列有無甩過呀?

紫色係咪還幼系列呀? 我而家用緊左1天氣丹眼精華。右2還幼津液(精華)我覺得比較厚身;右1金色嗰支還幼安瓶質地有啲似蜜糖,易推但滋潤,我鍾意佢嘅質感多過還幼津液~秘貼我反而覺得一般~
attach0/tmp/phpqz75Nq
attach1/tmp/phpd5aqUi

公爵府

cbeyond 發表於 24-2-17 15:49
我用2支精華
一支普通B5或者DIY的HA, 加支peptide, 全面包括眼都用得, 價錢平得來,又有效果。
...

你好聰明呀,識得咁配搭
我之前試過用好多唔同大牌子嘅抗衰老精華,支支都話自己抗衰老,但抗老效果一般。後來睇小紅書學識咗睇成份,先知原來好多大牌嘅抗衰老成分根本唔夠力,我呢幾年買精華先至主力睇透明質酸、玻色因同胜肽,真係遲來的覺醒

公爵府

nat2009 發表於 24-2-18 13:40
平平地想試吓,可否推介試咩牌子好?
弱弱一問,甚麼是peptide?
幾年之前用過double serum ,第一枝好好 ...

peptide 係胜肽,係抗老成分中最黃炸嘅其中一個,市面某些品牌都會用胜肽做主打抗老嘅元素
attach0/tmp/phpr6lfDX

公爵府

chuiyeebird 發表於 24-2-18 17:48
Chanel 似冇實則護膚效用 得個名

同意

公爵府

chuiyeebird 發表於 24-2-18 18:09
咁我想去黃同美白 有咩介紹呢JM?

我冇用美白產品,但去黃去暗啞,我覺得La prairie luxe cream、Sisley black rose mask、Chantecaille 鑽石面膜 對我有效

公爵府

babycakez 發表於 24-2-18 20:26
我用過好多種唔同嘅精華,對我嚟講Dior 嘅Capture Totale 同Bio essence嘅Bio Gold rose gold water最適合 ...

CDP the serum 我都係麻麻地, 之前用過 Dior Capture Totale 都唔錯夾到我皮膚,我更鍾意Dior Prestige Rose serum, 個玫瑰味好正

公爵府

回覆樓主:

我用 Estee Lauder ANR (小棕瓶)敏感, 但用銀色呢支又冇敏感喎~
如果睇返成份,銀色呢支主打抗衰老,效果會比小棕瓶好~
attach0/tmp/phpIACy9h
attach1/tmp/phpRo0BAt
attach2/tmp/phpKUZU1E

公爵府

babycakez 發表於 24-2-18 20:43
等我下次去試吓支Prestige Rose Serum先
另外Dior支camomile cream你有冇試過呀?淡淡camomile 清香 ...

e? 我又未試過喎,等我去試下先,多謝你推介~

公爵府

kit2004 發表於 24-2-18 20:01
我敏感,依家用黎搽身

無論我係咪敏感狀態,用 La Mer Treatment Lotion/ Serum 都係冇無功無過, 個cream 仲令我爆粒粒,好明顯唔夾我皮膚

公爵府

堡仙子 發表於 24-2-18 21:24
護膚品我又好少聽到人用Dior

都係~

公爵府

念念 發表於 24-2-19 08:49
黃金精華最新呢版,我都係岩岩開來用冇耐,質地薄,好易推,暫未見到效果

我第一次用時枝黃金精華厚身啲 ...

等我參考下先,謝謝你回覆

公爵府

cbeyond 發表於 24-2-19 10:33
老實呢個牌子, 免費都唔會用

用過沐浴露同body lotion 敏感,之後無再用佢其他嘢,好在無用面部產品

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊