時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

michelin888 發表於 19-11-25 12:41
最可惜佢對手係長毛,換第二個一定踢走佢九世

agree

公爵府

KUDOS 發表於 19-11-25 13:11
就算天真都係反映民意。
就算儍都係話比林鄭同政府d高官知道不能再掩耳盜鈴炸傻扮懵。
市民支持民主派,民 ...

完全同意,都唔係個個示威者係暴徒,我支持警方將犯法嘅暴徒繩之於法,因佢地真係有破壞,但完全唔認同部份警員濫捕、執行私刑, 暴徒犯法要繩之於法,同樣濫用警權嘅人都需要受到制裁~

公爵府

KUDOS 發表於 19-11-25 13:40
其實BK都有好多JM都同我地一様想法,不過之前無論點表達都會比反對嘅JM誤解同奚落,先唔出聲啫 ...

佢哋對眼好得意, 我睇以往嘅留言,人地明明都講明唔支持暴力、 唔支持暴徒破壞、唔支持警隊濫用私刑,佢哋只係睇到後面嗰句唔支持警隊,就話人支持殺人放火……好奇怪……

公爵府

回覆樓主:

巴西神學家Dom Hélder Pessoa Câmara《暴力螺旋》節錄:

世間上有三種暴力。

第一種係所有暴力之母,就係制度暴力,佢將霸權,打壓,剝削合理化,持續化,呢種暴力,猶如一部無聲順滑嘅機器,壓死攪碎成千上萬嘅生命。

第二種係革命暴力,佢嘅出現,係爲咗反抗第一種暴力。

第三種暴力,係鎮壓形式嘅暴力,呢種暴力希望可以消滅第二種暴力,並且會協助,順從第一種暴力——引起所有暴力嘅真正暴力。

公爵府

mymarigold 發表於 19-11-25 14:41
巴西神學家Dom Hélder Pessoa Câmara《暴力螺旋》節錄:

世間上有三種暴力。

呢個世界上,無一種講法,比呢種更加虛僞:只將第二種暴力當成暴力,但係完全忘記第一種暴力嘅存在。

第二種暴力同第三種暴力出現,完全係因爲第一種暴力嘅存在。而第三種,更加會殺死第二種革命『暴力』。

首頁

尾頁

跳至