嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇你張profile pic, 真係超嚴重果隻喎。
醫生點講?
我之前叫你轉豆奶你轉咗未?

原帖由 Maykhera 於 11-1-26 15:57 發表
各位媽咪...我個仔巳去到最嚴重..全面包括眼像燒蕉一樣,昨日去急証醫生都話嚴重...即比急期28/1 睇尊科...我5個月冇覺好訓..一起身就見佢床被係血..面上結蕉後就快到幾個鐘龜列...冇咗表皮層..我試用多種方話..冇用, ...

複式洋房

真係好心痛。希望醫生幫到佢同搵出原因啦。
佢只係面有事定係連手腳身都有?
你之前係咪住在外地?咁果陣時佢有冇咁嚴重?

原帖由 Maykhera 於 11-1-26 22:54 發表
yes, already drinking 豆奶 since 17/01 until now...you can see no improvement......feeling so hard...

複式洋房

入醫院醫生應該會俾佢食一排類固醇,等佢好咗再行下一步。你就照醫生指示啦,我細個時都係咁,要食類固醇。冇辦法。

原帖由 Maykhera 於 11-1-27 11:04 發表
連手腳身, 身都有...

複式洋房

樓主,

我之前同你提過,我帶個女去接受生物共振治療(bioresonance therapy)。佢昨日做左第二次啦。基本上唔覺得有任何改變。佢第一次測時,牛奶,蛋等敏感指數都係六十幾度,heavy metal, mercury 等都係偏高。隔左一星期做第二次,部機測到跌到落廿幾。都唔知係真唔係。治療師都係果句,要做到第三四次先會見效。仲有每次做完都要飲大量水。
update下0者,有咩進展左報告

複式洋房

update 樓主

我阿b上星期做了第三次共振了。今次真係有「明顯改善」!
佢塊面上的又紅又痕又鞋的濕疹,本來依賴住搽類固醇,宜家冇搽好多日了,退左八成。隻眼下面包住的濕疹都全退了。
個身上都仲係有,但好似冇咁勁。touchwood希望係個治療生效啦。

原帖由 catmom29 於 11-2-2 15:16 發表
樓主,

我之前同你提過,我帶個女去接受生物共振治療(bioresonance therapy)。佢昨日做左第二次啦。基本上唔覺得有任何改變。佢第一次測時,牛奶,蛋等敏感指數都係六十幾度,heavy metal, mercury 等都係偏高。隔左一星期做第 ...

複式洋房

我bb歲半。六個月開始有濕疹,十一個月時本來濕疹好了,但因為十三個月時出水豆,出完之後濕疹返轉頭,而且情況比先前更恐怖,成身都係,塊面尤其眼周圍都有,好嚴重。
敏感科話佢對水豆病毒有過敏反應,改變左身體,唯一方法都係果樣,你知啦-類固醇!
生物共振一係八至十個treatment,我女做了第三個,聽日第四個。過程如下:
1)先測致敏原。bb手握住一個銅器,是link to the Bicom machine, and then the therapist 把每一樣致敏原樽仔放入部機度(例如牛奶,蛋,dust mites, foods, mercury),然後用一支linked to the machine 的好像筆的東西,觸落bb隻腳的某孔位,同時,部機就會顯示敏感指數。如是者,每一樣致敏原做一兩次。
2) 找出要對付的致敏原後,就開始療程。大概,係叫我抱住bb, and bb sits on a piece of electro magnet thing, which links to the machine. 部機會測量bb對敏感原釋出的人體電波,然後輸入一組組的相反電波,去平衡/緩和那不應有的敏感反應。時間大約一小時。我只是抱著她,給她玩iphone, 否則一定扭計。
3)之後有十分鐘排毒,係把一塊排電板於在她肚上。原理唔清楚。
總之,療程後幾天都要飲大量水。去排出毒素。
每次療程都重覆同樣step.

佢第一次去,喊到死,好難做野。第二次去就同人friend左。所以第一次我當冇做。

原帖由 華太太 於 11-2-14 12:28 發表

請問你bb幾大呀﹖暫時做咗幾多次治療﹖是否先測試對咩敏感....可否講述你的過程,唔該﹗

複式洋房

Lailai Chan
i don't wanna say which one i go to but here's some info I searched on the internet earlier.

http://www.ghbioresonance.com/
http://www.energysource.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=60&lang=tw
http://www.thebodygroup.com/services_bioresonance_therapy.php

原帖由 LailaiChan 於 11-2-14 16:36 發表
Catmom29
可否給你資料我, 費用多少?幾耐開始見效
my email:[email protected]

複式洋房

我都唔識,一係你轉profile pic lor.....

原帖由 Maykhera 於 11-2-15 16:31 發表
有冇mama識點upload相係post?我想upload 我BB睇洗醫生後嘅相...thanks

複式洋房

血枕頭呢張profile pic係幾時的?冼醫師前或後?
好嚴重呀

原帖由 Maykhera 於 11-2-16 19:11 發表
http://thumbp3-ne1.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=1168317424&mid=AHxTimIAAWEkTVIt8gzpzn2KROw&midoffset=1_1191&partid=2&f=1207&fid=Sent 2月11日 早上(未見Dr. Sin之前)

http://thumbp1-hk2.thumb.mail.yahoo ...

複式洋房

嘩好靚仔呀。不敢想像之前血枕頭宜家變得咁靚樣。開心死囉。
咁佢係唔係R少左?
其實西醫一味只用類固醇,越搽越衰。
你個仔之前實在係R損左,有破口,所以感染得好勁。中藥裡面係有好幾種藥材係治療傷口發炎等,好有效。加上冼醫師經驗,對正下藥。
係咁,你有冇問醫師佢食物敏感方面點搞?係咪仲唔食得米?佢有咩建議?

原帖由 Maykhera 於 11-2-22 18:49 發表
我BB睇咗好耐皮膚科...越用藥越差...現在睇咗洗中醫..第2天巳好轉...好到係你唔信....
我係這幾個月用咗好多$去醫呀B...大部份係傳銷.....因我求醫心切..最後有個mama好心同我講咗好耐叫我睇洗醫生...心想中醫就算醫 ...

複式洋房

真係百思不得其解喎,聽起來很不科學。如果一個人係對某種食物敏感(通常係對食物的蛋白質敏感),就算點樣cook佢,蛋白質都會係番度架喎。
我只知道,以蛋敏感為例,生蛋的敏感會比熟蛋強,而熟蛋敏感又會比蛋糕強。有些人對某種魚敏感,但如果係魚生的話又不會太敏感。
不過係冼醫師講嘅,應該唔會有錯掛?

原帖由 Maykhera 於 11-2-23 11:52 發表
原來其中一個致敏源係烹調方法...點解就百思不得其解...
我bb食了鱼,肉粥之後, 就發到豬頭咁..我以為係咁物感...之後唔咁再比佢食...原來佢係因為
1)我將魚肉加米一齊煲粥先引發到咁嚴重...豬肉係可以煲, 但唔好夾魚 ...

複式洋房

點解仲要食牛奶?濕疹頭號殺手來的。飲d咁敏感野落肚佢又要用多好多energy去消化。個人長期處於hyperactive狀態,對身體唔好的。

原帖由 Maykhera 於 11-3-1 12:29 發表
有冇好介紹-要轉2号奶粉? 其實唔知佢肯唔肯食...

複式洋房

我女飲豆奶。收到啦。我睇過有好多同我女以前果張有六成相同。另外,我個女而家濕疹面加全身都好左99%。已經第四日咁好了。希望可以惟持啦

原帖由 Maykhera 於 11-3-1 22:00 發表
你Dr.Sin 叫轉..你呀B飲乜呀? 仲有收到幾BB張藥方?

複式洋房

其實我都有小小懷疑。希望唔好係真啦。因為好多媽媽以佢為最後希望

原帖由 斯藝 於 11-3-2 09:51 發表
千奇唔好信冼麗生呀, d藥膏一定加咗類固醇. 我個女揸完藥膏第日好7,8成, 快得惊人. 點知尋日冇, 今早起床返发出來, 你話幾無良, 你有類固醇咪出聲咯, 何必咁害人, 細路仔好惨架.... ...

複式洋房

bioresonance therapy. 唔係針對佢濕疹,而係醫佢敏感症。敏感體質改變左,濕疹只係順帶好埋。
第五次治療後宜家隔左一星期啦,全身都仲係咁靚。but i dont want to speak too soon. touchwood hopes eczema doesnt return.

原帖由 華太太 於 11-3-3 12:07 發表
[quote]原帖由 catmom29 於 11-3-2 04:40 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
我女飲豆奶。收到啦。我睇過有好多同我女以前果張有六成相同。另外,我個女而家濕疹面加全身都好左99%。已經第四 ...

複式洋房

我之前睇過許姿妙中醫師0既書「異位性皮炎可根治」,當中題到並強調,要用中藥醫皮炎,最好先吃淨化餐,即只吃醋米,綠色菜蔬。不吃肉,牛奶等蛋白質食物。
不過如果是bb又不能唔飲奶(可飲豆奶),但可以唔食肉。試一星期先囉。
冼醫師既藥,照咁睇好大機會有類固醇。

原帖由 Maykhera 於 11-3-4 15:28 發表
我係3月2日巳停了洗醫生D藥膏....今日3日4日一起身BB變咗半個豬頭...眼,面,額,耳都有..
唔知係因為停咗藥, 又或者我昨日比咗小小雞肉佢食?首先我會停比雞肉佢食..睇吓有冇好轉...會同大家UPDATE 吓.. ...

複式洋房

Maykhera 加油呀。我阿b以前都好差架,雖然冇「血枕頭」,但都勁出濕疹到成塊面皮R甩左,嚴重出水。好在我地及時搽抗菌藥膏冇俾佢繼續發炎,否則都應該會係血枕頭。
我知道,如果有傷口係唔可以搽類固醇,否則會另病情更壞。
所以假設,只係假設,如果醫師的藥膏含類固醇,就唔好搽開口的地方。仲有,一般類固醇都頂多一日兩次,而醫師藥膏就係apply when needed, 咁萬一真係有類固醇咪大鑊?一日搽咁多次。

原帖由 Maykhera 於 11-3-9 17:43 發表
Stopped apply the chinese medicine since last Friday becasue want to make sure his skin will get well without apply the cream from Dr. Sin or not..the answer is "NO"...no matter I try to give him more ...

複式洋房

Maykhera

完全明白你心情。不過真係唔好灰心,異位性皮炎係長期戰。
我個b由六個月大開始戰鬥咗一年,反反覆覆。
共振做咗第六次。由第三次開始轉好,都冇反發。但有個小插曲:做到第五次之後,有日唔小心俾咗幾條烏冬麵,之後塊面又紅到一dat dat。初時諗住佢小麥敏感已經由40幾降到10,可以食番麵。搞到之後去做果次共振測到小麥指數反而回昇。治療師話,除非小麥係「去敏」至完全測不到敏感,否則這期間不能踫。幾日之後,塊面又好返。
直至而家三個禮拜左右,佢皮膚都好好。由以前0既「蜜蜂巢」面、手同腳,變到一個好似冇濕疹0既小朋友,大概都好滿意。但唔知仲可以維持幾耐。

原帖由 Maykhera 於 11-3-13 18:37 發表
好煩吓...現在冇茶Dr.Sin嘅藥膏..bb嘅皮膚開始爛面...出水..硬紅皮...死啦!!點好呀? 停佐2次藥...2次都係咁..好唔開心...你bb點呀?第幾次做生物共勢?有冇番發呀? ...

複式洋房

加多句,其實我b主要係對體內水銀嚴重敏感,先至令到佢呢半年內濕疹惡化變風疹+濕疹。至於水銀突然從那裡來?1,可能係同支MMR針有關(你去網上查下,MMR針係含水銀的);2,之前飲過一排中藥。
宜家,水銀已經完全排出,並且身體已經冇再對水銀過敏。至於貓毛,還在治療中,但已經由50幾度降到7度。
至於其實食物既「去敏」體質改變治療,現階段對我來講都唔係十分太重要,反正我地都同佢介哂牛奶、蛋、小麥。It will be nice that she can eat egg, milk, wheat again but if she can't, no big deal.
總結我對共振個人看法,共振應該係對治療「過敏性濕疹」好有效。但非過敏而引發的濕疹就唔知。如果你bb係長期對某東西過敏引發濕疹而又好難擺脫(如家中動物毛、塵蟎等),共振應該幫到你。否則真係唔知。除非你係明知佢對牛奶敏感仲一味俾牛奶佢飲果種,咁冇得好講。

原帖由 catmom29 於 11-3-13 19:14 發表
Maykhera

完全明白你心情。不過真係唔好灰心,異位性皮炎係長期戰。
我個b由六個月大開始戰鬥咗一年,反反覆覆。
共振做咗第六次。由第三次開始轉好,都冇反發。但有個小插曲:做到第五次之後,有日唔小心俾咗幾條烏冬麵,之後 ...

複式洋房

Maykhera

不如你等我b完成埋整套治療先再考慮共振啦。佢仲有一次做。
我會等佢做完,等多幾個星期睇下有冇再翻發,翻發嚴唔嚴重,睇定再下定論。太貴啦,我唔想推薦你但後來發覺唔得。
想知個共振有冇效,好簡單,既然個治療已經令到佢對牛奶唔再敏感,咁我就俾一小杯牛奶佢飲,咁就知道啦。佢之前對牛奶極度嚴重敏感。不過我都要等多幾個禮拜先,因為治療師話做完治療,佢身體都在不斷調節,要起碼過多幾個禮拜先好俾佢試過敏東西咁最安全。

原帖由 Maykhera 於 11-3-14 17:22 發表
我可唔可以直接傾吓...好想知多d你嘅冶療方法....帶埋我去睇得唔得呀?

首頁

尾頁

跳至