在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

我揾得多過你都唔敢生2個!邊有錢退休呀!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:chingcging+發表於+13-4-26+17:10+我

原帖由 kiubaby 於 13-04-26 發表
你真係好有計劃,以我地既收入,對退休生活都無乜期望....
將來仔女會唔會供養番我係未知之數,我亦唔想老咗 ...
到個女嗰代一定冇可能養父母架啦。依家養個女之餘仲要為自己打算吓先得。衰啲講,入老人院都要錢架。

meowfish  Agree  發表於 13-4-29 16:31

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我吾會因為他一個寂寞而要為他生多個,+我只

原帖由 sukiwongsk 於 13-04-29 發表
我吾會因為他一個寂寞而要為他生多個, 我只會睇家庭月入/環境/個人心理是否許何生/教多一個, 現在教功課讀 ...
非常同意,唔好話永遠在同學嘅最後面,淨係買衫同其他洗費你已頭痛。個妹成日怨著舊衫,用家姐2手嘢…學嘢咩一個用3000一個月都仲得,2個成6000真係頭痕。仲要上堂時間又唔同,個大嘅上堂要捉埋個細嘅去,到細嘅上堂就同個大嘅去老麥一路做功課一路等個妹。到考試先至癲,事旦一個唔生性你都死得,顧得大又顧唔到細。最常見係同一年,細嘅tsa,大嘅呈分試,請補習又幫唔到幾多,都唔知死幾多細胞。返學雜費又起孖,一個4000,兩個就8000,大把家長8月去同安信做兄弟,揾邦民過難關。就係因為想有伴?咪傻啦。

bbqueendom   笑死我  發表於 13-5-6 11:14

伯爵府

環保接龍勳章

仲要自己份mpf又唔係多,唔儲定錢退休就真係要靠個小朋友大個養你。你去婆媳版睇吓,大把新抱話個c6俾太多家用個99,唔體諒個仔有頭家要養!問你死味!

伯爵府

環保接龍勳章

我幾唔認同一樣:已經冇時間陪大嗰個,所以生個細嘅陪佢!
個細嘅唔係大嘅附屬品呀!

當一個小朋友時都冇親子時間,何必再害多個?

bulubulu  大嗰個都唔夠親子時間, 生埋個細嘅咪仲分得薄  發表於 13-5-1 21:18

伯爵府

環保接龍勳章

但當有2個小朋友時你又唔可能做ftm,need to spend more time on work to make more money…咁係為咩呢?

伯爵府

環保接龍勳章

引用:成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中

原帖由 bulubulu 於 13-05-01 發表
成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中肯,究竟乜嘢叫平養,最好那些過來人,講下點平養法

...
yes,我都想學吓嘢

伯爵府

環保接龍勳章

我家庭收入4萬都唔敢要多個。今個月啲興趣班到期,連埋幼稚園學費今個月已冇咗12000!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:如果真係決定生,就唔好理甚麼經濟問題,平

原帖由 kaikaikai 於 13-05-05 發表
如果真係決定生,就唔好理甚麼經濟問題,平有平養者...最多慳D,又唔係去到無飯開..如果你得幾千蚊收入,我 ...
其實真係可唔可以具體啲咁講點平養呢?
以我為例:
女k2,學費3200/mth,full day
書簿費3200半年(即大約600/mth)
興趣班2個,1500/mth
保險(medical) 3200/yr
俾呀媽湊女費5000/mth, 包一餐
呢度已差唔多一萬一個月,係我家庭收入嘅¼

仲未計長假期去玩,返吓暑期班同睇醫生呢啲喎!

伯爵府

環保接龍勳章

生多個咪一個月洗20000!我份糧冇晒啦!

伯爵府

環保接龍勳章

1. 人讀私校, 你讀學卷幼稚園 <----我已讀有學卷學校
2. 人去自助餐, 你食平嘢<----一件先得1次,唔去咩又怕個女大鄉里
3. 人去迪士尼, 你去樓下公園<------成年冇入過去
4. 買衫特價, 唔駛一定要名牌, 穿耐些, 唔駛日日唔同款<------一樣
5. 課堂去政府/ymca/樓下街坊會... 唔去 xx playgroup<------政府/ymca/樓下街坊會排唔到,唔夠班綜緩B6爭......佢哋優先架
6. 最好樓下學校, 唔駛交通<-----我同個女行返學咋
7. 睇書去借, 唔駛買新<-----呢樣冇得慳。

除非做衰仔衰女 - 唔養父母....都可以生多個。但世事冇完美,你今日因為個小朋友唔養父母,他日佢大個佢都一樣,唔會養你。

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:karaho1206 的帖子

5K湊2個!
我一個都7K!又勞心又勞氣

伯爵府

環保接龍勳章

karaho1206 發表於 13-5-10 14:40
回覆 bulubulu 的帖子

同埋我公司同屋企好近, 我朝早湊左個女返學我先返工, 收工6:20pm就返到屋企湊返2個小朋友, 星期六日都係自己湊返, 所以99都唔算係湊得好辛苦
我同你一樣,湊咗個女返學先返工,6:30呀女食完飯先走。返學日子還好,放假嘅日子真係好辛苦個老人家架。

伯爵府

環保接龍勳章

karaho1206 發表於 13-5-10 15:41
回覆 chingcging 的帖子

所以99已經拎左d暑期班既資料比我叫我同個大囡報名了

30幾度係條街走嚟走去﹗

算啦,唔好join summer course啦,湊嗰個真係好辛苦架。

我都冇同個女join,係學校嘅我先會join。有年我爸話ok,點知爭啲熱到中暑﹗

首頁

尾頁

跳至