自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Stella.b 發表於 20-10-9 23:50
其實可唔可以倒返轉?
嗯,我比小小計仔你試吓先
你反過來做弱者,佢一做好事你讚到佢飛先,即係好似細個戒 ...

你講既有做,包括爸爸交帶既,同你所講嘅一模一樣,細佬完全做到,好似保護弱者咁照顧我,但個家姐就好反常,聽完就算

大宅

speakertopic 發表於 20-10-10 09:12
你點樣對長輩?你老公見到咁會幫你嗎?你一入門你老公會叫你嗎?小朋友是你一面鏡子!
...

吾好質疑我父母既家教,我到依家見到長輩都會大大聲排序由大叫到細,呢個係我父母教我,吾該多謝說話亦唔小得,所以我亦從小咁教佢,老公亦俾我調教過,咁多年佢出門/回家會第一時間叫我,就算我沖近涼隔住門佢都會大大聲話:老婆我返黎了,而我仔亦有此習慣,因為係由細培養,而女只係呢一年變化,之前禮貌都一樣做足

大宅

clyl03 發表於 20-10-10 09:22
續⋯⋯
但我每日都要哦佢4樣嘢~即刻沖涼、刷牙瞓覺、飲水吖、食飯唔好玩手機。
如果連e4樣都唔洗我提,就 ...

暫時我仔好貼心,爸爸從小教育做男仔要man d, 屋企兩條queen要黎錫同保護,相反個女悪搞

大宅

appledai 發表於 20-10-10 14:49
請問樓主,10歲前是否也是這樣?是否細時好有禮貌?說到我好驚。

正確係12歲前唔係咁,不論對誰都好有禮貌,亦好識自動幫忙家事,吸塵收衫摺衫不用叫亦會做,但依家佢既世界只有佢房,房以外嘅嘢吾關佢事咁

大宅

cyhin 發表於 20-10-10 15:40
其實我地都做過佢地年紀,一樣傷過父母心,只不過這刻先發覺,你女放學即回家,唔周街公園hea已萬辛了,又 ...

佢放學吾會周圍去,同學約都吾去,放學就回家整野食或做功課,長期喺房

大宅

emt1314 發表於 20-10-10 16:21
我覺得已經算好啦, 起碼揾你教功課, 肯一齊去shopping.

因為佢冇補習,所以有乜吾明就問我

首頁

尾頁

跳至