跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

d人放鬆咗?不如數吓有幾多曾經緊張過?被逼抗疫嗰d唔計。
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

ivyscyip 發表於 20-7-24 10:42
咁被逼抗疫都係會令人緊張嘅。宜家mask order都係逼人緊張啲。

你逼到佢身體行動,但心裡仲係唔gur呢。d人肯帶,唔少只係唔想煩。變身做Karen俾人拍片,有機會連份工都冇埋。條氣唔順,難保唔會出現Trump 2.0。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 11:14
都幾兩極化,有人由始至終冇緊張過,老公朋友話it is just like a flu! don't act like a fool! 哈!我老 ...

呢,遲d疫苗出,班antivaxxer又出來㗎啦。

我有朋友都係冇有怕一群,但就夠大愛。佢地唔覺口罩會幫到好多,亦有適量出去玩。但既然現今政府無能以致今日局面,幾無聊嘅措施都要做咗先,咁可以將呢d疑惑(帶口罩係咪會有幫助)撇除,我地先可以move forward。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 12:40
唔駛遲d, 我已經見到果班反對打疫苗嘅話唔會打,話違反自然,話人有陰謀害死人,話學校唔開係政治考慮,話 ...

本來係可以無視班友 - 你有你反,學校繼續跟足政府指示做嘢,肝炎麻疹全部打晒先返得學,佢自己jump through hoops去避唔打針嗰d都係佢自己私底下搞。但邊有而家咁多聲氣,仲要顧埋佢感受?

網上笑話:COVID幾時完?如果Biden贏,2021年一月。如果Trump贏,2025年一月。 << 記住係笑話,唔好太認真。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 13:19
我明家家有情況同考慮,但我聽過有班自私友話既然其他人打咗疫苗,咁佢地仔女唔打咪一樣安全,真係想講粗 ...

1. 確實係有d人身體打唔到疫苗。但明明打到都唔打,嗰班真係打唔到嘅就多得你唔少。
2. 疫苗如果100%有效,麻疹一早就消失咗啦。
3. 而家唔知covid vaccine點玩法。到底係打完就完全免疫,or只係減輕病情。終身有效,定要好似flu shot咁定期打?

係咪應該鼓勵班antivaxxer團結d自己自成一角?學Amish咁,咪唔洗嘈囉。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我呢度登咗每個town個health department聯絡人嘅email電話出來俾市民舉報。話說早幾日入油站俾錢,見有個衣著似drug addict,聲音沙啞嘅中年白種女煙民冇帶口罩係店內同cashier chit chat。個cashier喺register後面有plexiglass罩住。個女人見我入去就開始龜縮咁wrap up conversation,但都繼續咗30秒先肯走。我心唸奇怪啦,平時睇片係店員同d Karen大打出手㗎嘛,做乜呢兩個咁friend?就試吓個舉報system啦。

Health department回我話:店員有帶口罩有plexiglass,合格。“ As far as the customer, she may have had a medical condition for not wearing a mask which would technically allow her to be in the store not wearing a mask. I know that it creates an uncomfortable situation when someone isn’t wearing a mask, as it is to protect those around you, but unfortunately if someone says they have a medical reason, the store owner cannot ask them what that condition is and has to allow them in the store.”

咁囉。。。

首頁

尾頁

跳至