論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:吉蒂媽 的帖子

我大b 19個月,細b 2 個月,我加姐姐一齊湊都幾踢腳,試過有幾小時一對二,訓緊梗ok,剛好有一次餵緊個細,大果個訓訓下熱醒左勁喊,迫住掟低個細,個細食食下無得食,又喊,個大嘅咁嘈訓唔返,再喊!你預左有呢d場面!

男爵府

有D JM話OK係因為其中一個返左學,我個人經驗黎講一個睇兩個真係唔WORK......

好似我上面講,一個訓訓下醒左,如果要你拍/哄,另外果個勁喊,大果口訓唔到,細果個又扭,點攪?

同埋2歲應該介緊/介左片,如果餵緊個細,大果個要去便便,又點?

同埋點同佢地沖涼呢?趁一個訓左再沖另一個?但有時係同時訓左,有時食飽奶又唔沖得住......

如果兩個都無訓,但係又趕住煮野俾大果個食呢?

就算工人唔做家務,奶樽都要洗掛?(我試過好多次忙完一輪想餵奶先發覺早上用晒D樽未洗)

總之就十萬個忙!咁當然我都覺得唔係完全唔work,但真係要唔介意尤得佢地爆喊,但求食得飽著得暖就算.....

我FD個工人都係知道太太有BB立即話自己湊晒OK,SO FAR我唔知佢點,但我估佢都係因為唔想多個工人/太太辭工所以咁講......

我工人黎之前響星加坡做過3年,都係湊1.5歲加NB(同我CASE一樣),我細B未出世之前我媽問佢一個睇兩個掂唔掂,佢話其實好難,初時我都但我諗呢個係佢經驗之談,唔敢簽空頭支票......

結果就係我同佢兩個睇兩個都累到死死下......

首頁

尾頁

跳至