自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

ssant 發表於 18-2-6 03:06
請問蒸蘿蔔糕係咪一定要粘米粉溝粟粉, 見有啲溝鄧面, 肥媽食譜只粘米粉冇溝其它粉 ...

我一直用沾米粉 無溝其他粉

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

wcl 發表於 18-2-6 13:32
回覆 麥兜媽 的帖子

我只用沾米粉,但口感覺得 'lim' 咗D, 点解呢?

淰咗D,你就加多少少粉落去(粉越多越結實)我通常一斤粉 五斤幾蘿蔔,臘腸 蝦米,無落冬菇(落咗要兩三日內食曬 唔襟擺)
食落好實淨(同酒樓食個D滑溜溜的比)

珍珠宮

bufferzone 發表於 18-2-6 14:19
請問你係咪蘿蔔凍後才加粉?

我的做法跟廣式唔同,我屋企係潮州人,跟我媽學:蘿蔔唔使炒煮過,刨絲-加粉-加上炒香的配料-上碟蒸ok了
簡單到無技巧

珍珠宮

ssant 發表於 18-2-6 15:47
你D糕好靚呀,請問唔煮羅白直接加粉和材料就蒸?咁D粉要開水攪好先?

唔使加水開粉先,直接倒落D蘿蔔度一齊撈勻就ok

.如果想蒸完個面再滑D,就刨絲完留半碗蘿蔔水,到差唔多蒸完個最後10分鐘,將半碗蘿蔔水倒上面 繼續蒸完。

珍珠宮

bufferzone 發表於 18-2-6 15:44
即係蘿蔔冇煮過?

好方便喎

係 無技巧的

珍珠宮

jolps 發表於 18-2-6 16:21
食落同普通的蘿蔔糕有冇分別架? 會唔會仲有糕的感覺?

我老公食慣酒樓個D滑溜溜糕,話自己做呢D食落有渣
我就鐘意

首頁

尾頁

跳至