論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我同意唔駛加俾佢。
如果你真係覺得佢做得好﹐每個月憑表現俾返少少錢佢﹐ 當額外打賞。 唔好俾份人工搏死自己﹐做得唔好時﹐真係冇得扣返架!

p.s. 哩份指定人工﹐照顧2大人 + 一隻小動物;2大1小;2大2小;2大1老 ... 都係一樣嘅。 其實唔需要諗咁多野。而且﹐我最唔老黎佢自己開口暗示﹐我係你﹐就明明諗住俾多少少都立即收返!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-3-12 09:57 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

原文章由 方方媽媽 於 08-3-12 17:06 發表
我覺得,加人工既條件係:
1. 我有米,仲要係大把唔憂派.
2. 工人做得真係好好,我好想留住佢. ...

Point 1 就係加人工的條件。
Point 2 就唔駛加人工嘞﹐只需要適時醒多d 俾佢就得嘞! 加人工的影響可以好大。

我朋友因為覺得工人做得好, renew contract 前俾左 HK$1,000 bonus 佢個工人。 個工人緊係開心到顛啦! 我朋友俾份bonus 佢﹐都係因為想作為一個甜頭﹐留住佢兼想佢一路好好地做。 誰不知續約三幾個月﹐就已經.... 唉! 佢本來想加佢 basic salary 架! 我阻止佢咋! 佢真係 a million thanks to my advise, 因為佢有時嬲到幾乎想炒佢!

我都間中有醒多 $20 - $50﹐雖然數目唔係大﹐都幫補下佢地d 長氣電話使費。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至