論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mako,

我唔評論你工人係咪overloaded (太多野做) —— 因為既然之前一年做得好, 無理由突然做得咁差; 而且, 用手洗衫係佢自己堅持的。

我記得你曾問過有關工人放假上 degree 課程。如此一來, 我會覺得, 佢applied Canada, 諗住唔撈嘞, 所以放"啤"黎做。 佢可能諗住你唔會咁快話炒佢, 佢一申請到, 就同你 resign 都唔定! ……… 哈哈, 若孰實, 你快一步「炒」佢, 好似就申請唔到加國 —— 傻妹冇諗清楚, e + 開始practise 加國的生活習慣, 兼吞下pop, 反正唔駛對住你好耐!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-2-12 14:52 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

原文章由 mako 於 08-2-14 02:37 發表
多謝你建設, thx

其實我之前丙佢傾tel太多時, 佢話佢anute同brother叫佢去canada做, 但佢話佢唔想去lor(是否真實有待時間confirm), 我問佢點解唔想去, 佢當時反問我, 乜我想佢去咩??? 我只係話, 如果佢想去, 我唔會 ...

當然我唔係叫你阻佢發達;但係如果佢ge 表現係愈來愈差﹐大安旨意等過加國﹐佢做唔足本份﹐咁炒佢等佢冇得去… … 都唔係好大罪啫! 最主要﹐係如果佢始終不變﹐你係咪打算忍佢忍到佢申請到﹐然後等佢做主導﹐一腳伸你走啫! 我覺得如果佢做得好好地﹐交到應有的質數與承諾﹐佢有好發展﹐我祝福佢!

我有朋友忍左佢印印好耐﹐因為冇人咁壞心腸要人死嘛! 但個印印愈做愈衰﹐教而不善﹐仲好招積咁同我朋友講「有人等緊佢contract完過檔」…… 哈~ 佢乜都唔交足功課﹐屋企dirty﹐煮飯無心機﹐成日講電話只放bb係床唔理… … 我朋友愈諗愈嬲﹐差兩個月合約便完﹐就抄左佢! 個傻印初初仲好開心;點知兩日後﹐佢放完假回來﹐喊住咁同我朋友講﹐求佢唔好炒佢﹐佢話新僱主話唔要佢﹐因為佢唔係 clean contract﹐要由頭做申請新工人的 procedure… …:tongue: 哩d 真係抵佢死!

子爵府

原文章由 eshiro 於 08-2-14 10:48 發表
Most maid likes to promised to do extra work (to make you think she isa good maid).. and "堅持" a lot of things that you already told them todo it in an easier way (to make you think she is a hard workingmaid)... ..

好同意。 即使唔係話要攞佢著數﹐因為佢未必係怕冇左份工。 我有時叫佢放完假做, 佢都會堅持放假日去做…… 佢成30歲人﹐我都費事理佢。

我公司有同事請纓﹐大年初二返公司埋數添! 點啫! 搵人返黎封住度門唔俾佢入呀? 搵邊個呀! 搵人黎封門﹐咪等於搵另一個人開工? 公司話之你啦!

子爵府

原文章由 mako 於 08-2-14 02:47 發表
佢每日洗衫, 半粒鐘內一定洗得完, 除非佢一路洗衫, 一路傾tel or send sms~
被袋,枕袋唔駛日日洗ga, 我諗都好少家庭會日日洗la

細個屋企冇洗衣機, 亞媽都係大約用半至一小時洗衫。正常。:mrgreen:

子爵府

原文章由 方方媽媽 於 08-2-14 12:10 發表
當平均每人3件衫,1條褲(都唔計under啦) ...

我唔係質疑你。 只不過﹐係咪日日面衫都有4件呢?男人上班的西裝褸、西褲日日洗ge 咩? 女人的上班套裝又係日日洗ge 咩?冬天厚冷衫都唔係日日洗啩? 恤衫、T-shirt 我就知日日洗嘅~

可能我…同我身邊識得的朋友…污漕…啦!

首頁

尾頁

跳至