論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位,

最低工資立法,好快就會擺出黎議論.外傭工會已出晒聲,要求佢地都要一視同仁,佢地放左風話要$30/hr.
我地外傭僱主dd聲音都未出去.
今次燒到埋身,大家覺得仲出唔出聲??
如大家都認為無所謂既,咁第2時比人通過左,大家唔駛再諗有得推翻.

如趁依家仲有機會發出反對聲音,大家又會唔會一齊做下野呢??

如反對既,歡迎提出理由,等我地唔駛幾個義工頭都痕埋,亦可睇下大家有無d我地忽略左既point,謝謝!!

公爵府

原帖由 Teresa 於 09-3-5 23:27 發表
$30/hr?? 痴線! 又要比Levy, Long service, airticket, travel/food allowances, 醫療費用, 保險, 又冇probation period, 一個唔岩踢佢走就要比多一個月+airticket+others. (仲有, 我地請外傭係冇得扣稅架!)

工人 ...

佢地見僱主唔出聲,梗係咬到盡啦.:;pppp:
仲要係講緊計時薪喎.一日10個鐘,仲要比佢地出去出面住,幾有型.mouth:

但我地鬧歸鬧,有d野我地要諗得好清楚,d point要有理據先得.
雙職媽咪都仲可以話辭職自己湊,但有d請返黎照顧老人家既[要訓床個d] 點算??佢地真係頂唔順架喎,我地都要反映埋.

如大家齊心出聲既,我相信我地夠力fight下架.睇下大家有無心想出聲.

公爵府

依家義工們提出左幾點,請大家睇下仲有無d point,等我地可以加埋落去,再開波.[不過時間都幾緊,係做就要快啦]

point:-

1. 外傭係屋企24小時的,如時薪要點計?點定?

2. 邊個可以証明工人係做左幾多個鐘?到時拗到7彩.

3. 僱主係包晒外傭既衣食住行加醫療,呢筆都係$$,再加上最低工資的話,根本僱主無可能負擔.

4. 到時一定引起大量解僱潮,而hk會失去一大班婦女出黎工作.

另外就係照顧老人家個班,根本負擔唔到.

所以我地會提出係呢個最低工資立法入面,應豁免家傭.

義工們,如我漏左,請補充,謝!!

公爵府

原帖由 凱晴b 於 09-3-6 02:28 發表
$30/hrs.應該唔會掛,如果係咁重邊有人請佢0地呀,不如請本地人好過又唔駛養

站在家傭僱主立場,一定係覺得無可能,但事實上係---站係制訂法例既部門立場上,佢地只係可以將條例做好建議後再咨詢各界,包括立會議員.
醒目+團結既外傭工會,一早已"立"行架生預備好咬落黎分埋一份.
如外傭僱主唔出聲,隨時比條例通過成功,呢個最低工資立法包括埋外傭,到時僱主 C都無用.

我地可以做既係一定一定要比聲音出去,等外界收到我地既反對聲音.等做緊野既部門知道我地係不能接受先得.

p.s. 唔係吹水,我地係已証實到先決定要行動的.

公爵府

試下答比大家多d info.
外傭同本地打工仔係行同一條僱傭條例的,但由於係輸入外勞既原因,所以大家要簽一張合約規條[即ID407],而要僱主承擔外傭在港既所有支出,所以就有左聘用外傭既指南.
所以如hk立最低工資,基於制訂條例部門要本著一視同仁既理念去做.[此關係到hk簽左國際勞動法],到時外傭便會同本地工人睇齊.但ID407仍然要履行.

另我地未Plan遊行住,大家比多d point,等義工們可以寫信,然後我地一齊發開去比晒有關部門,先表左立場,我地係用咩理據去反對的.
萬一他日到立法會傾個時,就真係有可能要走去立會門外示威表達啦,不過大家要明白,開會例牌係office hour,有幾多人出到黎呢??如唔得,選Sunday,又有幾多人出到黎呢??

公爵府

原帖由 christy-mama 於 09-3-6 14:55 發表

你講得啱呀, 傭僱主成日冇出聲, 可惜今次就算真係燒到埋身, 大部份顧主一樣唔多主動抗議呢, 好似我同事咁, 話政府點會批$30/hrs比外傭呀, 等煮到埋黎先算啦! ...

您同您同事講,煮到埋黎落實左,佢唔駛諗點算啦,佢諗下點安排自己既生活夠架啦.

公爵府

原帖由 eatcookies 於 09-3-6 17:03 發表
最低工資關系到“供求”問題。如果外傭自信甘高認為自己值30蚊個鐘以上,而政府又真係同佢傻立法通過,你估市場上嘅僱主又係傻嘅咩?結果係有水準嘅外傭先可以留底,而且香港僱主要請人的話要有最起碼的月薪也會相應增加(當佢 ...

我同意您講法,我先講本地,我申報我係自己開公司的,當出面一直話本地實施最低工資時,做商家既一直都只係講希望個價係大多數人可接受既,商會提出過$22/hr,但比本地工會丙到9彩,大家可以留意下,依家商界都唔多出聲,坦白講,都費事拗,萬一落實左$33-50/hr既,公司自會有對策.一d原本得過且過既員工,對公司負擔唔算太大既時候,繼續用真係無咩問題,但如落實左最低工資要求時,做boss既只會拎盤數出黎再計過,最終無得撈既會係邊個?
[以上我係講緊一間公司而唔係得一個伙計去睇呢件事]
但家庭傭工唔同,一般大多數只會請一個,無其他伙計可以去替代,係呢個情況下,一定有好多人即炒,但我地外傭僱主唔可以只睇自己,係應該睇埋其他,有d真係無人幫到手照顧家人,但出去打份工亦對家庭係有幫助既,真係唔係話唔做返屋企湊仔講得咁易,另一d就係照顧老人家個d,個僱主真係可以唔撈返屋企做外傭個份?[好多唔同一齊住既添,呢d僱主點算?]

我都覺得趁依家未立法,我地出下聲,等立法既人知我地心聲,如佢地一意孤行既,到時所引發既裁員潮,就關人啦.
p.s.: 如通過既,我一定一定即炒個bun,因我最憎比人屈既,要我夾硬"lin"住條頸? noway!!:;pppp:

公爵府

原帖由 christy-mama 於 09-3-6 17:05 發表
如果真係落實時薪計, 相信會鼓吹d新顧主用underpay請外傭, 唉!

傻妹,您估勞處傻既咩?
佢地已收緊+嚴打underpay啦[人工&假]
到時為左請個工人坐監就真係傻啦.

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-3-6 22:24 發表
大家且慢唔好鬧政府住, 呢鋪真係好急, 時間無多, 大家要集中火力, 要團結!!

當務之急, 係點樣將意見反映去"臨時最低工資制定委員會"
而家義工隊有渠道, 希望大家可以一齊腦震盪
有咩意見都請講出黎
唔好擔心有用定 ...

哈哈,您上黎啦.^^
我個腦實晒,等您補下料啦.

公爵府

睇到有d媽咪提出的理據,我地會再研究下點出封信.
如大家仲有建議,請提出.

公爵府

原帖由 SandraLo 於 09-3-8 18:46 發表
我估最低工資唔會去得到$30.-, 因d 機構受影響好大, 立法原意係俾d 低收入人仕如清潔工等有足夠生活的收入, 當佢地一日做9個鐘, 如去到$30, 一個月($30x9x26)就係$7,020, 到時睇怕麥記要賣30蚊一個飽!

去年睇到過報 ...

李腥今日發左功啦.:;pppp:

呢個hk真係好荒謬,我地呢班小僱主好似唔小心掘錯左人地山墳咁,樣樣都搞埋我地.真係好心灰.

公爵府

唔好咁激,話佢不該算啦,淋xx,好得人驚.

首頁

尾頁

跳至