夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

鬧吓妳先, 做第三者 xy@zs@xzxy

讚吓妳先, 離開一段幾年既感情真係好難, 但明知係錯, 幾長既感情都要抽身架, 妳好叻女.

好鐘意妳依句
好多人都會話同老婆/老公唔夾,好多問題,絕大部份都係「講野」

各第三者, get 到未, 唔好以為自己係救世主先得架.

大宅

原帖由 jsc.chan 於 10-11-27 11:45 發表
我都係第三者,但我唔認為係我地錯,我地真係鐘意對方,只係timing問題, 佢係我上司, 第一日見工我就對佢印象深刻, 因為佢高大靚仔, 我承認我有主動, 但如果佢唔鐘意我根本就唔會發展到!佢大我好多不過佢好追得上潮流,佢 ...

妳都好大膽吓喎, 特登開 a/c 貢上黎開宗明義認係 2 奶, 仲話自己冇錯 timing 問題, 妳都好勇吓喎.

哈哈, 我最近收咗火, 費事鬧妳 lu, 等其他 jm 圍妳啦.

祝妳成世做佢 2 奶啦. 如果同佢第日分開咗, 咁就祝妳第日結婚後老公有 2 奶啦, 因為佢地冇錯家麻, timing 唔岩之麻. 祝妳他朝君體也相同啦.

大宅

原帖由 friendclub2000 於 10-11-28 19:01 發表
其實,有時侯真係唔明白咩叫緣份.人地話有緣既人會在一起,無緣既會分離.婚姻,有DI人可以一齊直至白頭到老...有DI快則結婚後冇幾耐就出黎玩女人OR識男人,到最後雙方都分開, ...

妳只係將愛情複雜化, 轉牛角尖, 以緣份來美化孽戀, 那些是罪孽而不是妳口中既緣份呀!

妳知道婚姻是甚麼嗎? 婚姻才是最終的緣. "百世修來同船渡, 千世修來共枕眠"

結婚代表承諾, 其實簡單不過. 我問妳, 如果妳同人做生意簽咗約, 之後不停咁尋找更好 offer 而不停咁萎約, 唔通妳又去解釋佢去尋找緣份咩? 那只是他冇誠信, 不停找籍口 去傷害其他人, 是自私既人希望以 "緣" 去減輕佢既 "孽", 明未?

社會日漸道德倫亡, 正確既道德觀不停給人歪曲. 有人話 "一紙婚書唔代表咩", 在我黎講, 一紙婚書仍然重要. 如果妳唔認同婚姻制度背後既意義, 妳絕對有權選擇唔結婚而去不斷追求緣份, 因為一定有更好更有條件既異性.

但結得婚既, 希望遵守規則, 若不認定她/他是最終既唯一, 咁就唔好結婚啦, 害人害物.

人大了, 越發覺以前後生時所追求既所謂激情, 其實係最低b既愛情, 激情只是短暫罷了. 我開始明白, 平淡既細水長流﹑無私付出, 才是愛既昇華.

有望妳看得通.

大宅

jsc.chan,

妳可能會覺得我地依道 d 人唔明妳, 但係我地比得 advice 妳, 其實我地先係最明白妳既一批人, 我地有經歷, 知道最終受傷既會係妳, 會好痛心妳做緊一 d "損人不利己" 既事. 妳而家有好多反駁唔認同都只因為妳 "當局者迷".

我再講大道理妳都唔會聽架喇, 妳就當我好人, 送條 link 比妳, 真係去睇吓. 我見到依個 blog, 應該會幾切合妳心情. 希望妳真的會愛惜自己, 可以回頭既.... 盡早.

http://hk.myblog.yahoo.com/cabby_leung/article?mid=10

大宅

原帖由 CatAngel6660 於 10-12-29 18:26 發表
不過, 我睇完d post, 你們倒救了我..我會離開。因為好倦好痛..將這些成為過去吧 !原本只想簡單地追求愛情, 誰知變了無數的傷痕。多謝各位分享故事, 的確幫助很多迷路人。真的不要做第三者, all is loser! ...

希望妳真係可以離開到, 妳地仲會見到面, 妳個人又心軟, 我唸妳地都有排攪. 以下 2 個 reminders, 希望可令妳 (及其他第三者) 更堅持去離開孽戀啦.

1. 人要 "自愛", 自愛不是愛自己想做咩就做咩, 自愛不等同自私, "自私"會被人利用為作奸犯科去減低罪疚感既籍口. 自愛有基本條件 ~ 有善良既心及不作傷天害理傷害人既事.

(例子: 曾經有個八婆同我講, "我要妳老公呀, 咁點吖, 我唔係人係咩呀, 狗男女? 係呀, 狗男女又點吖, 人就係自私架啦" see... 佢以自私去淹蓋晒佢既良知, 狗女都肯認, 仲覺得自己岩, 因為人就係自私喎, haha.. stupid lor)

2. 希望妳得到真正既快樂, 是做人"光明磊落" 既快樂.

祝福妳及所有第三者早日醒悟, 唔好繼續浪費青春喇.

首頁

尾頁

跳至