母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 Jojolaw99 於 10-8-11 21:52 發表
周街餵奶不知幾有型 !

係呀.....有時係酒樓食飯阿仔要食奶.....用餵奶巾遮住黎餵....唔洗四圍搵地方餵....我覺得好自豪架....因為我個仔享受到最好o既野.....母乳....呵呵...

大宅

畀面勳章

原帖由 Rachel-mi 於 10-8-12 09:50 發表
我喺街餵過好多次啦 , 宜家都越嚟越多人餵人奶 , 好 common 啫 , 人奶工程唔係人人做到 , 反而我覺得好自豪 , 老公都會話比人知個囡係食人奶大 , 不知幾威 , 仲可以慳埋奶粉錢

如果出咗街要餵奶 , 我反而 ...

totally agree!

大宅

畀面勳章

原帖由 tarot_elle 於 10-8-12 10:41 發表
我9月做媽媽了,諗住決心餵人奶起碼一年

講真,我唔覺得餵人奶好核突,但需要d時間去接受o係人前餵人奶....因我覺得香港人d眼光好黑人憎(雖然我都係hk人),大陸人、外國人個個都係周街餵架啦...但香港人o既眼神好似當你係怪 ...

唔好諗咁多....亦唔好俾自己太大壓力.....有就梗係要餵啦....係俾阿b最好o既禮物呀嘛......
至於你老公....你話佢聽....人仔梗係食人奶架啦...好正常....有咩好尷尬.....你叫佢同你去聽下母乳講座....佢就明架喇....我有左果時都一定要我c6一齊去聽講座架....

大宅

畀面勳章

原帖由 奀奀豬 於 10-8-12 14:54 發表
你地話周街餵, 係咪就係用餵奶巾餵呀?
好無用架?如果係, 等我都買返條, 咁到時係邊都可以餵阿b啦

好用呀.....同阿b出街要食奶奶.....一條餵奶巾走天涯.....

大宅

畀面勳章

原帖由 mrschoy 於 10-8-14 10:28 發表
餵人奶好處好多
但係偏偏香港人唔係咁容易接受
當人奶媽咁偉大, 咁願意為bb付出
點解要偷偷摸摸?

政府又唔帶頭鼓勵
番工泵奶又會被同事/上司白眼
如果有official泵奶時間就好啦 ...

完全同意!

大宅

畀面勳章

原帖由 奀奀豬 於 10-8-14 14:35 發表
我想問你地買邊款餵奶巾呀? 有無邊個牌子可以介紹下

我去問過, 有款日本出既, 好似a字裙咁得一塊布, 咁當你餵果時, 你要解開d衫, 果時唔會比人睇到咩? ...

我o係淘寶買架^^

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊