論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 heman07 於 08-5-14 20:13 發表
成日都話工人差, 唔好, 究竟有冇mami個工人姐姐係好既呢? or都係唔好, 不過冇人帶小朋友, 要用住先呢???

我個印印就ma ma 地喇, 成日大話. 老公話換個個, 但我怕個個都係咁... ...

見到呢個TOPIC,我都想講下我屋企個印印,佢同我已經做咗兩年,我同佢續咗約,我記得佢剛來的時候我唔太鐘意佢,佢之前己在HK工作了八年,係一佢OLD PATPAT,可能佢之前啲僱主太寛鬆,我有係新手,初來我家大家都唔習慣,如私自用洗衣機洗自己衫﹑放假日一啲嘢都唔做晨早出咗去﹑清潔唔乾淨等等….(不能盡錄),我曾經想炒佢,但見佢對BB好及有耐性,於是我給時間大家,第一年生日我買了CAKE比佢,佢感動到喊,我諗佢無諗過我會咁對佢,自此之後,佢越來越有心機做,佢有咩唔對,我同佢講佢都會跟,最主要佢好鍚我個女,有次我個女發燒入院,佢係第一個流眼淚(我睇得出係發自內心),今年年初第二個BB出世,我開頭都好担心佢應付不到,但佢好主動,好有心機,我大囡只得兩歲,細B剛出世,兩個都咁細湊佢地真係好辛苦,有時我鍡細B飲奶,飲剩小小,我話佢唔食,佢話BB要食多啲先得,咁佢就接手同我喂晒啲奶為止,我知道湊兩個不易,我同佢講如果無時間,廁所可以洗少一日,但佢都會趁佢地SLEEPING時好快趣咁洗埋,又煮埋飯比我地食,晚上仲主動話同兩個BB一起睡覺,我話細B晚上跟我地瞓,佢話佢可以攪掂,叫我地不用担心。一個湊兩個仲煮埋飯﹑做埋全屋清潔,呢個工人抵請。

大宅

原文章由 goldenmouse 於 08-5-15 14:41 發表

Hi YYB,
if you were me, what will you do?? any advise??
thanks, 妙妙媽

Hello goldenmouse,

我覺得要睇下你個工人有無心機繼續晌你屋企做﹑睇佢係咪好錫bb及有無耐性湊bb,其他嘢可以慢慢教。如果佢係有心機﹑有愛心,咁大家要亙相適應,你有咩要求都要同佢講清楚,你知啦炒一個換一個都要用好多$同時間。

首頁

尾頁

跳至