跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 kerobobo 於 10-11-23 16:37 發表
妳地係咪每個月都會去照聲波睇BB架??
如果唔係,幾耐睇一次呀??

我都係差唔多4星期去一次睇C+

大宅

原帖由 Bigheadha 於 10-11-23 21:01 發表
Hi 各位,好耐無上嚟同大家update吓啦,今日喺威院做咗私家証的oscar,report無問題,dr.估有70%係twin girls呀!正呀!
五月嘅媽媽應該係我最後過呢關,嚟緊大家陸續要照結構啦!大家加油呀! ...

正喎~TwinS 第日帶出街一定好搶眼,囡囡可以同媽媽拖住手仔去扮靚靚.

大宅

原帖由 jjtseung 於 10-11-23 21:29 發表

差唔多4weeks一次!

如果BB咁多次產檢so far so good, 其實6weeks睇一次都好夠!

我呢胎有頸皮厚的問題, 所以照結構果排會照兩次, 睇密少少... 希望一切順利! ...

我都祝你一切順利,BB個個都可以又健康又精靈咁出世見我地.

大宅

原帖由 kerobobo 於 10-11-24 10:00 發表

MATERMA咩黎架,我個醫生係開鈣片,B什俾我咋,過左3個月就冇俾葉酸

materna係多種維他命,好多醫生都有開,好似屈X史,同萬0都有得買.

大宅

原帖由 jolibi 於 10-12-1 16:03 發表
雞酒 =>真係有酒精既雞"酒"??陀bb可以飲酒?
我記得第一胎坐月時健康院都叫我唔好飲雞酒,因為餵人奶,有媽咪試過餵人奶時飲雞酒,令bb成日面紅紅,心跳加速,最後foundout係雞酒所致 ...

我打算餵人奶,原來餵人奶唔可以食雞酒架~我99果邊已經叫人整糯米酒,仲話坐月要飲,飲完去訓

大宅

原帖由 kerobobo 於 10-12-1 17:27 發表
雞酒生完愛黎補身架WOR~

呢幾日發覺下腹好似有小小野撩撩下轉轉下痛呀?不定位架WOR,唔知係咪佢郁呢?

你都第二胎啦,應該感覺到架,我星期一見完E生,佢話我差唔多感覺到,我由星期日開始已經懷疑感覺到,尤其呢兩日B囡成日郁,我已經好肯定有胎動feel.

大宅

原帖由 winglee1227 於 10-12-2 13:26 發表
今朝起身發覺個肚大左好多,阿嫂見到都問我點解一夜之間大咁多,我都好想知,會唔會係阿b轉左位呢

咁個肚應該一日一日大,我諗好正常,會唔會昨天的衣服濶身D,今天衣服窄身D?

大宅

我有一個問題....星期一做完產檢,醫生話我胎盤有D低,但假如無流血就無咩問題,話會慢慢升返上去,但俾佢咁樣講完我又開始擔心胎盤低既問題.JM們你地有無聽過胎盤低會點架???

大宅

原帖由 kerobobo 於 10-12-2 16:30 發表

我C+醫生都話我胎盤低架,仲千叮萬囑我C6唔好性騷擾我,唔係會好易整到個BB,攪到成床血,其它野佢就冇講啦~

我同C6之前都一直有行埋,自從醫生講完胎盤低,我都同C6講可能有機會整親,所以呢幾日佢都無乜舉動LU

大宅

原帖由 kerobobo 於 10-12-2 16:32 發表

妳依家幾W呀?今日我又冇咩FEEL LU~

18W喇~懷孕期好快過左一半喇,之前幾日個肚成日有少少嘰嘰咕咕咁郁,呢兩日就係一下下咁彈,座係到又有,訓係到又有,總之每個鐘都有感覺,所以我先覺得今次無feel錯.

大宅

原帖由 amendatimothy 於 10-12-2 17:15 發表
我都17w3day.已經試左第二次飲糖水,兩次都失敗,飲完之後唔夠一分鐘全部嘔哂= =....
明天係第三之飲糖水同第二次產檢,希望明天唔好嘔啦...想暈啦...
唔係個個都要飲糖水..家族有糖尿/肥胖/懷孕期體重過重/過35歲後先 ...

我都飲過,真係難頂,你係邊間飲呀?希望你聽日順順利利,唔使再飲第4次啦...我已經過左個幾禮拜未收到電話,唔知係咪PASS左呢.

大宅

原帖由 jjtseung 於 10-12-2 18:40 發表

完全唔使擔心, 我上兩胎都係咁... 只要胎盤唔cover住子宮頸口, 就無問題! 遲d 2x周應該升上去啦!

如果cover子宮頸, 醫生會超級緊張的!

我上兩胎都順利順產! ...

咁我都放心D,懷孕期真係多野驚....D日子快D過就好啦~

大宅

原帖由 dorcas910 於 10-12-6 15:48 發表
好日都唔會自己出街,一出街就係街暈低咗。話說等等下巴士返屋企
,突然聽唔到野,睇唔到野,腳又軟埋,跟住眼前一黑就冧低了,有
D人扶我係一邊坐,比D油我搽,就清醒了。唉! 仲要等到月尾先有得產檢。 ...

咁呢排出街你都係搵人陪住或者少出街多D休息好DD,你係咪剛剛做完產來檢無耐,所以要等到月尾先可以見醫生呀?

大宅

原帖由 Gift@20100101 於 10-12-9 15:09 發表
你係咪指胎盤低呀? 我星期一做檢查時, 個report又係話我胎盤低, 近宮頸口, 仲要係子宮裡面前下方, 唔係後方, 都唔知到時會唔會阻住開刀 加上肌瘤又係喺子宮裡面前下方, 間唔中就會吉吉吓痛。

呢度有條lin ...

好似有好多醫生都講媽媽胎盤低咁@@,D醫生係咪都咁講!!!究竟堅定流架???係咪嚇下D媽媽架...我真係俾醫生講完胎盤低,呢個星期個心情都唔係幾好咋~成日形住呢到痛果到痛.....

大宅

原帖由 kerrykevin 於 10-12-9 12:35 發表

係啦, 我自己都俾佢傳染左, 喉嚨痛, 要照顧佢真係辛苦呀, 好彩老公都好幫手, 由我bingo到而家, 都幫我照顧囝囝!

你C6要返工又幫你手咁錫你,你真係要好好抖下先,唔好太操勞AR.

大宅

原帖由 Gift@20100101 於 10-12-10 12:49 發表
都唔到自己唔信, 噚日去C+做產檢, 我問醫生我個胎盤有幾低? 佢一路照一路指俾我睇, 原來我個胎盤係喺宮頸邊緣 , 由於個胎盤係喺BB嘅前面, so...如果32W都唔升番上去, 我問醫生:

(1) 開刀時係咪要先切開個胎盤 ...

加油呀~做媽媽既路真係好曲折,maybe你個醫生講得誇D,醫生都係講最壞先,所以都係唔好擔心咁多,黎緊幾個星期就會上返去架啦~

大宅

22號我係pmh照完結構,係個女護士幫我照,大至上一切都無問題,bb頭,肚,腳都係中間線,即係中碼bb,問過肚然硬,話呢d叫無痛宮縮(假如無見血或痛就唔使擔心),照結構用左大概15分鐘完成.

大宅

原帖由 lazysheepsheep 於 11-2-23 23:11 發表
死啦
我哩日食左兩杯朱古力雪糕
又係哩排好想食甜野

星期五仲要去飲糖水添
完全無左件事

我諗唔怕卦,我係大年初四去飲糖水,之前仲要日日勁食好多零食(朱古力,糖,瓜子....),糕點,我都pass~

首頁

尾頁

跳至