興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:這棵是我2個月前係花墟買芳香萬壽菊的成株

原帖由 sblam 於 15-02-01 發表
這棵是我2個月前係花墟買芳香萬壽菊的成株。
請問點種,幾耐淋一次水同肥料?

大宅

引用:我係天台種, 整天有太陽, 所以會每天澆水一

原帖由 sblam 於 15-02-10 發表
我係天台種, 整天有太陽, 所以會每天澆水一次。因為係香草, 可以焗水飲, 所以會落有機肥, 只落了一次肥。

...
請問用咩肥料呀?有無圖呀?我唔識種野,驚整死阿仔盤野

大宅

引用:回覆 肥仔一名 的帖子其實苗仔時唔駛落肥,

原帖由 sblam 於 15-02-11 發表
回覆 肥仔一名 的帖子

其實苗仔時唔駛落肥, 因為你換盤時會加新泥, 新泥已經夠營養,如加得太多肥料會"肥 ...
如果我有一塊葉已經燶燶地,點算??係咪要日日曬太陽先得??我屋企無乜太陽哂到

大宅

引用:如果不要全棵燶, 只有一塊葉燶其實可以不用

原帖由 sblam 於 15-02-15 發表
如果不要全棵燶, 只有一塊葉燶其實可以不用埋牠。幼苗不要被暴曬, 放在窗邊(非西斜方向)就可以了。 ...
幾時物需要落肥同換盤架?謝謝你回覆

大宅

引用:學校攞番來既苗有否定植到你自己的花盆

原帖由 sblam 於 15-02-17 發表
學校攞番來既苗有否定植到你自己的花盆? 如已落盤可以遲d先才換盆。等牠生長到d根走出盤底或棵植物大過花盤 ...
落左盤,不過成個星期都無增長過,的葉尖仲開始慢慢燶,係咪無得救,我唔想佢屎呀,同我一齊入盤既另一位媽媽已生左10幾塊新葉仔

大宅

引用:你有否再買苗

原帖由 sblam 於 15-02-20 發表
你有否再買苗? 我家的芳香萬壽菊巳開完花, 今天看見牠有種子, 不知你仔間學校何時要交功課, 如你不介意由種 ...
好呀,多謝你呀,我買唔到苗,好大棵

大宅

引用:你有否再買苗

原帖由 sblam 於 15-02-20 發表
你有否再買苗? 我家的芳香萬壽菊巳開完花, 今天看見牠有種子, 不知你仔間學校何時要交功課, 如你不介意由種 ...
我pm你

首頁

尾頁

跳至