樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

meili 發表於 12-3-29 15:25
我就剛相反, 租客續租(好租客來的), 他說打不打也沒問題, 如果這樣, 打不打好呢?
...
打不打是法律的規定, 而不是 以好不好客來決定.

水晶宮

zzzlam 發表於 12-3-30 12:18
但我唸到一樣野,如果業主系死約期內收樓(賣樓之類),但佢又收哂期票,咁到時佢如果唔比番我,我去截票, ...

開空頭支票, 是詐騙罪, 不是張票draw 唔到, 就可以告, 你有理據就唔怕, 睇收入証明 (不copy), 都算正常, 你唔like都可以, 但你可以唔租.

水晶宮

租約厘印是法律規定要打的, 是立約雙方的責任. 因為不同買賣合約 (要登記), 租約如果在不須要 上庭 或 其他官方用途的情況下, 好多人會不打厘印, 而稅局在目前為止都不會主動追收.

而不打厘印對業主的好處, 大家都明白啦.

水晶宮

AAma_Betty 發表於 12-4-19 17:15
回覆 clpapa 的帖子

業主同我老公有 verbal agreement 係 renew 兩年新約,部份重有 email 證明。係未一定 ...

印花稅是文書合約的稅項, verbal agreement理論上是不用印花稅, 你想用verbal agreement 去拗...算吧啦, 就算有black and white, 夠一個月通知, 你都要走.

水晶宮

AAma_Betty 發表於 12-4-19 18:04
回覆 howmuch 的帖子

唔囉!我成日都係果句:「有錢你方無地方住?」(係條氣唔係好順,俾人呃左 ...

你接受 informal 的 Verbal agreement, 為何不接受他給通知, 要你走呢, 同樣他亦不能不接受你走, 一切都是對等的.

水晶宮

AAma_Betty 發表於 12-4-19 19:43
回覆 clpapa 的帖子

我個律師朋友就係話我地最主要係無打厘印,所以就算有 verbal agreement or even blac ...

又唔係咁講, 什麼ordiance 及 無stamp, 就唔告得, 應該唔係. 我認為算, 是因為 1) verbal agreement 坳細節好麻煩, 得不償失, 2) 違約賠償是計實際損失, 我睇唔到你有損失, 3) 業主都有通知期, 算合理.

首頁

尾頁

跳至