懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我選開刀.

我第一胎本想順產,但痛咗幾日都生唔到,緊急開刀.
開完刀後我成個人輕鬆晒,比起生之前嗰種心理壓力和痛苦,開刀的傷口痛不算得什麼.而且我都復原得好快.

第二胎我一開始便選開刀,因一切都可在計劃中(時間,錢),不需有心理壓力.只要你本身身體底子好和產後注意休息調理,其實不難復原的.

生第二胎時,有幾個曾順產bb的朋友批評我不應因怕痛而唔理身體選擇開刀....我無聽佢地講,因佢地未試過痛咗幾日都生唔到,要緊急開刀嗰種痛苦,佢唔會明白我的感受..仲有,佢地都未開刀生過,只係憑聽人地講話對身體唔好,至少我親身試過,覺得身體無問題.

伯爵府

原來因為你與媽媽關係不好以致你不敢生bb.

放心啦!我和媽媽都感情淡,因佢重男輕女,再加上我自細都不及我細佬咁聰明可愛,引致我媽媽對我諸多不滿...問心嗰句,我自細都覺得我阿媽好煩,我見到佢就驚,見唔到佢反而平靜.... 我初初生咗小朋友時唔敢同佢玩咁多,因我驚佢第日會謙棄我多嘢講煩住佢阻住佢.... 不過小朋友慢慢長大佢feel到我好鍚佢,所以佢都好鍚我好關心我.我個女依家讀P.1,我地好似朋友咁,佢成日想同我傾計.

所以父母和子女感情好不好是在於溝通,體諒和包容,無遺傳成份.... 你可以以你和媽媽的事件作為反面教材,警戒自己唔好再犯同棣錯誤.

我有個朋友,佢和父母感情很差(1年只見2-3次面),因佢父母對佢不好...不過佢因得不到父母的愛而識得珍惜她和個女間的感情,佢個女現在20,但母女感情像知心朋友一樣好.佢話最緊要唔好因為自己係阿媽而以為自己乜都啱晒,要聽仔女意見,有時要當番自己係小朋友咁以佢地的角度去諒解佢,不要只怪佢地無知.

原帖由 Lowina 於 11-2-26 18:58 發表
多謝大家分享,而家我想開刀嘅決心已經由90%跌到落60%喇,開始十五十六了。
老公話到真正大肚時再去問醫生意見,睇下我嘅身體狀況再作決定,而家我只好不斷 research 下。
大家放心啦,我已經發現自己點解唔鐘意小朋友喇,其實係 ...

首頁

尾頁

跳至