論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

VeryB 發表於 12-4-16 11:16
番緊工, 用cam 都好難時時刻刻咁睇住.

俾個b佢湊, 真係得個信字架咋wor ...

同意, 主要靠個信字....所以一定要揾個對小朋友有愛心耐性的工人...

無可能要求姐姐跟晒你要求, 所以無傷大雅的就要放過佢....
日日放工後要住BB情況, 見有問題(PAT PAT紅咗, 流鼻水...)要教姐姐應該點做解決問題...
間中試吓工人煲的粥仔, CHECK味道是否OK.

只要BB沒病痛, 有笑容就算, 不需CHECK得太仔細.

伯爵府

VeryB 發表於 12-4-16 14:07
多謝大家既意見 ... ...

我依家發覺個女既反應, 各樣野既發展都好似好慢, 依家佢1age, 未識叫baba, mama, ...

1歲唔叫人唔拎嘢叫發展慢 ??? 你要求高咗D喎!!!

我個女16MTH都唔係成日叫人 (視乎佢心情), 以前成日發音BABA, 對住我都叫BABA, 我教佢我係MAMA, 佢依家對住爸爸都講MAMA ...比嘢佢亦唔一定拿, 佢無興趣玩會當見唔到..... 我叫佢10次, 佢都無一次跟到我指示.

其實一歲人仔已經有自己的喜好和性格, 佢心情唔好就唔理你... 駡佢或打佢手仔佢識得苦起口面扮晒慘, 所以你小朋友都好正常.

教細路由父母教好過靠姐姐.... 依家D姐姐多數都好懶, 我覺得只可係做家務和教細路之間選一類:
有D淨係做家務和照顧BB基本需要(食嘢,換片), 做完嘢後自己呢埋SMS, 唔會陪小朋友玩....
另一D肯照顧細路和陪佢地玩, 但通常都懶做家務, 有時間便會坐係小朋友旁邊同佢地玩, 一面自己SMS...

我寧願選第一類, 姐姐做嘢我和BB玩....否則好似我係工人佢係主人咁...

首頁

尾頁

跳至