論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

話說之前出過兩個Topic講請工人難處同分享大家搵工人心得,呢轉要上來報告下最新情況俾大家一齊互勉下:)
上次經一個Agent簽一個海外賓姐,最快要10月中先到香港,我都以為結果係隔山買牛得個搏字...好彩個天對我不薄,係呢段期間剛好有個朋友要見個本地完約賓姐,我又係佢屋企作客食晚飯,個賓姐因為本身怕狗狗所以婉拒呢個朋友,不過係一餐飯o既時間裡,我發覺佢都o岩我要求,所以最後反而係我in呢個賓姐,佢亦講唔介意放唔晒全部星期日(嘩!對我來講簡直係Fit晒要求,不過我都會盡量安排)
食完飯,佢自動自覺幫手洗碗--->快、乾淨:)
言談間覺得佢係好老實果種人,因為佢做過5頭家,只有兩個完約,6yrs & 2yrs,其他斷約,原因都有講埋出來(呢下我都驚訝佢老實得咁緊要,我又check唔到真假),全部有老人家一齊住,所以佢D廣東話唔錯,識煮、識煲湯,有湊過5~8歲小朋友。
第二日我"拿拿"聲叫佢上來我屋企簽約,佢好似好滿意我屋企環境咁(780尺村屋有獨立房俾佢用),仲傾多個幾鐘等大家了解對方,隔兩天後同佢去驗身,佢好自然咁幫我陪住呀女係化驗中心等驗身(因為我要離開個商場先傾到電話),完事後我主動叫佢一齊午餐,佢都老實講要返屋企因為無Key,唔想俾麻煩人,佢亦講已飲了杯奶仍未肚餓(果時下午2點幾),我亦無堅持。
昨天約佢一齊睇驗身報告,佢主動叫我一齊入去聽醫生講解,事後我搵個籍口話要send份報告去保險公司轉名,下次見面先俾份Copy佢,佢都即刻話無問題。

經過幾次相處,我覺得佢會係個好誠實、唔鍾意惹麻煩的人,畢竟佢已經49歲,睇怕我呢頭家已經係佢係香港最後落腳地,我都希望佢做得長,咁我就安樂哪!

子爵府

醒目開學勳章

係啊!Agent果度我放棄$1580就可以取消申請
(個進度係前日剛收到入境處Ref No.信)
海外果個都43歲寡婦,一個仔,父母賣喊蛋

而家呢個49歲已離婚(我仲衰到一聽到就叫好 ),有3個仔分別係32/31/30歲,已經獨立,佢話只係搵錢 for 佢自己老來,因為佢話D仔個個有家庭,佢都要幫手搵$$養家喎!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 KiuShaBB 於 10-9-10 17:16 發表
點解咁鐘意"單身"?

唔使成日驚佢大肚、個老公要佢返去、滾女人...等等等

佢地呢個族群經常出現呢D問題嘛!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 people1 於 10-9-10 17:37 發表
49? too old la.

雖然佢49歲,但果日in佢時完全唔覺 ,我覺佢似40歲內,不過真係好搏殺o架呢鋪,請咁大我都無預算過,我本來覺得接受45歲內已經好勁,點知in呢個仲大D添!

子爵府

醒目開學勳章

值得我請係主要佢一聽我兩公婆要返工,佢亦一口應承可以係放假時湊埋我女返學先放假,就係呢樣加分俾佢,等我兩公婆可以訓多幾粒鐘唔使6:30起身湊返學嘛!:)

子爵府

醒目開學勳章

old seafood我又唔係好怕,始終我熟法例,佢一定蝦我唔到,我又跟足法例去做;另外我兩公婆都唔鍾意發脾氣,"林"到爆,我地鍾意講道理...

唯一樣怕係,唔知佢會唔會騎牛搵馬,始終我放唔晒星期日,放閒日多,未必滿足到佢,以佢係香港十多年經驗要搵工真係唔算難,尤其是in佢時,佢果種舊賓o既貴氣係好容易令人請佢(如果佢返鄉下再申請來就未必咁容易)

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-9-11 11:37 發表
恭喜哂你呀, 我仲等緊呢

番妳,最緊要俾個生性o既妳

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 許咪咪 於 10-9-11 09:02 發表
完約賓姐好難請的.
好多細僱佣公司都唔肯做的.
介唔介意pm 間僱佣公司給我查詢?

唔使PM,我係搵置頂賣廣告星X果間,跟得唔錯

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-9-11 13:34 發表
你e+個完約賓唔係揾e間請架麻? 佢地好似唔做完約賓架喎?

唔係呀,係去朋友屋企食飯,咁o岩朋友in個本地賓,個賓怕狗狗,最後變成我in咋:lol
無經Agent搞,個賓自己去搞文件

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-9-11 13:57 發表
世事好奇怪. 你揾咗咁耐工人, 見極唔啱, 今次真係夾都無咁準. 恭喜 恭喜.

lily,

唔係我見唔o岩,係班賓姐知我無星期日放,佢地送飛機俾我啊!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-9-11 08:21 發表
49歲黎講, 佢都難搵工............
但恭喜你搵到新工人
幾時可以開工?

佢大約月尾就可以返工,因為佢跟文件都幾快,完全無浪費時間~
我初步對佢感覺唔差,希望佢係認真工作果類就好哪!

子爵府

醒目開學勳章

忍者賓上個月尾28號上班後,明天剛好一個月,報告下最新情況先

就係,我已經返新工兩星期了! 我初時想起碼都兩三個月唔返得工要睇下佢做野,點知佢上工一個星期後我已經無野要煩惱,唯有返工囉...:-|

到現在,我除了每朝早同佢講句早晨外同傾呀女之外,又真係零溝通,佢應該做得好爽,因為我兩公婆都返工時間勁長,每月得4日假,我而家安排俾兩個星期日佢放,遲D我應該會放星期日,其實現在要湊個女去99度,不過佢做得好,大家相就下都無所謂啦!

最緊要佢唔好話唔做就乜都得 :-|

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 mylulu007 於 10-10-28 09:40 發表
苦盡甘來啦WINNIE, 恭喜您.

請到個好工人,真係超難,而家我只望佢做到有長服拎,我會俾突佢,因為有個好工人,真係煩少好多!

今朝早我監督陽光妹返學情況,果然係我預料中情況,就係陽光妹倚賴忍者賓幫佢換衫啊、著裙啊...me me 摸摸咁拖泥帶水...我好嚴肅咁提示忍者賓要用把口,唔准幫佢手,解釋要個女自己做好自己的事,如果佢幫手,以後就停唔到手,呀女亦會變成乜都唔識,大個點生活?!
忍者賓雖然笑住答我 Yes! 但對手仍然幫忙呀女著裙,我就輕輕捉開佢對手,同佢講如果因為呀女慢吞吞而遲到,我係唔會怪佢的,因為我知我女係識蝦工人,正確來講係嗲個工人幫佢著衫,乜都係個懶字,所以我今日講得好清楚唔可以再咁樣落去...

子爵府

醒目開學勳章

今早覺得忍者賓都好自律,見佢識得燙定校服,準備好星期一啲工作,佢明天放假後都可以開心啲,睇到都覺得唔錯^^

子爵府

醒目開學勳章

另外佢真係好慳家,買餐送都係$5x,就已經夠一家人食兩餐^^仲勁過之前陽光賓

首頁

尾頁

跳至