跳至

首頁

尾頁

大宅

我開刀第二晚先可以試餵母乳, 亞b好肯啜, 但係醫院其實都唔知有冇奶, 到出左院先肯定有奶, 但量好少, 因為用avent手pump冇乜用, 但亞b係好肯啜, 有時仲啜成個鐘, 但我通常俾佢啜20-30分鐘就唔俾佢再啜, 然後補2oz奶粉, 到依家一日7餐左右, 每餐啜人奶同補奶粉, 買左個medela mini 電動pump, pump多左少少, 最多個次有2oz咁大把, 所以我都唔知平時亞b食啜唔啜到, 不過醫生姑娘都話佢booboo有多水份即係食到, 而亞b真係booboo好多水份, 咁點解我又pump唔到奶乜濟!? 我諗我會堅持俾佢埋身食同補奶粉, 唔想只吃奶粉, 亦做唔到2個鐘餵一次母乳...

大宅

...

大宅

嘩, 你好多喇喎! 日日都飲木瓜魚係咪會好好多呀?

原帖由 愷蔚 於 10-8-13 20:04 發表
bb出世後我都嘗試過埋身餵,不過姑娘講話我nipple短咁bb埋身餵佢又喊得好勁所以我放棄埋身餵就泵比佢飲,第一,二次都係泵得好少,到第3次已經有30ml,之後一路都係泵比佢飲,到出左院後我就用medela mini初初幾日都ok,因 ...

大宅

我都聽人講手pump avent係好好用, 我的avent pump都係朋友用唔到俾我的, 而另一朋友又話佢都用唔到個avent pump想俾我, 但我見已有一個就冇要到第二個! 至於mini個electric pump係我而家餵到母乳的朋友介紹用的, 佢又係話avent個手pump佢咩都pump唔到, 反而個mini pump就好得, 所以我先買, 但到頭來係唔洗用咁多手力, 但都係得好少奶pump到, 不過多過avent, 反而埋身啜亞b真係啜唔停, 仲見佢咀邊成日有奶流出, 有時仲嘔番出黎, 因為pump唔到, 另我覺得我一定要補奶粉俾亞b, 如果唔係驚佢唔夠營養... 大家如果知有咩方法可以pump多d請分享下! 謝謝!

原帖由 愷蔚 於 10-8-14 13:07 發表

我去母乳餵哺個topic講話最好用係avent手泵wor,仲話泵得好清,我同你一樣用mini個隻,依架越泵越少,但聽你咁講我都唔知買唔買avent手泵好!我就冇埋身咁濟,通常泵出黎比小b飲如果佢唔夠先埋身餵~ ...

大宅

我小b同你小b都差唔多大, 我一向都要補奶粉, 一路都係食完埋身再補, 唔知是旦唔餵一樣會點... 我唔會放棄, 就算少少地都會堅持俾小b食呀!

原帖由 愷蔚 於 10-8-14 13:10 發表

我都唔多架啦,我小b係7月尾出世,依架18日大啦,泵出黎已經唔係咁夠佢食,唔想放棄,但冇人奶就迫住要放棄~

大宅

點解醫院唔俾補奶呀?

原帖由 kambobo2003 於 10-8-14 13:24 發表
我唔夠奶, 但E院又唔比補奶, 攪到阿B輕咗0.5lbs, E生唔比阿B出院

首頁

尾頁

跳至