興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有無人用NOKIA呀?

遲多個幾月有正式window phone 8.1 更新,到時所有window phone 都有速成了,至於小雄來電,暫時window phone 是沒有的,但有Line whoscall 是和小來電同樣功能的,而且系統本身也有差不多功能。

大宅

回覆:有無人用NOKIA呀?

安裝WeLoveWP 這個Apps 會對你了解Windowphone 有幫助的,send 相去羣組的問題,是Whatsapp 羣組還是什麼羣組呢?

大宅

123!@# 發表於 14-4-23 09:12
Line whoscall 是否自己去dl 既 apps呀?

你話系統有差不多既功能我又唔多覺, 因為昨日我都收過幾次"廣告電 ...

Line whoscall 是apps 來的。
http://www.windowsphone.com/zh-tw/store/app/line-whoscall/9b3794c4-b812-407c-b1d2-09bba1b3c3a2

而手機設定入面,本身就有個<來電+簡訊過濾器>,但只可封鎖無來電顯示的電話和封銷號碼清單入面的電話,個號碼清單是要自已在通話記錄入面找到要封鎖的號碼,然後在畫面長按就會出面<封鎖號碼>的選擇,按下就封鎖了,當然用Line whoscall 就會像小熊來電那樣啦。

大宅

回覆 123!@# 的帖子

我本身無用到wechat,所以要看有無其他 C hing 幫到你了,
本身一張相的話,你進入相簿然後進入相片按右下多的...
再按<分享...>之後選擇你想用以分享的apps就行了,
如果一次過分享多過一張相的話,我知Line 是未能的,Whatsapp 和 facebook是可以的,
Whatsapp的話是要先進入Whatsapp ,在<附加檔案><相簿>再按<選取>來進行的。

大宅

你用開Android 的話,會有不小地方會發現和Window Phone 是不一樣的,
或者你等到正式版8.1 update之後,使用體驗又會接近Android一點,
而且隨著8.1 Microsoft 開放更多API之後,D apps 的功能又可能全面番D,
因為現行有D apps 的功能是Android / IOS 版本有而WP版本是無的。

大宅

你進入Wechat 之後才選擇相片會否有更多選項呢!

大宅

你有無裝 <快速設定>這類Apps 呢,在8.1 更新之前,這類Apps 都幾必要的,
開關wifi ,數據,藍牙,飛行模式呀 ,都會方便很多;8.1更新之後會有<通知中心>
就像Android 在機頂向下拉會出現一個控制板面那樣,到時就可能不須要<快速設定>這類Apps 了。

http://www.windowsphone.com/zh-hk/store/app/%E5%BF%AB%E9%80%9F%E8%A8%AD%E5%AE%9A/2a2cbaa7-6d75-420c-ae14-2339618da43e

大宅

123!@# 發表於 14-4-23 12:46
咁就得.....但有時我係影左相, 想即時傳送, 以前係可以即影即傳, e家變相影完相, 出番去wechat群組再揀相囉 ...
寫Apps 的公司幫Window Phone 寫 Apps 寫得不給力,
只有希望個Apps 下一次更新之後會更好呢,隨住Window Phone 越來越多人用,
和8.1 更新之後,D Apps 公司應該會更重視window Phone 的,
不要只望香港,放眼世界,其實Window phone 使用人數增長很快的。

大宅

要reset 可以長按 Lock screen 鍵 + 音量 (-)鍵

大宅

123!@# 發表於 14-4-25 16:49
即係同截圖咁囉, 是嗎?
最後係, 我問完你, 部機無啦啦自己"ok"番......
...
可以話差不多啦,但要按得長一點,
你是8 還是8.1 呢,8 的話截圖是Lock Screen 鍵 + Home 鍵,
8.1 的話截圖是Lock Screen 鍵 + 音量(+)鍵,
hand 機的事是智能手機不能沒有呢,無奈IOS如事Android 如事WP也是。
但我老婆部720 只是最初頭兩個月hand過,之後用了差不多8個月都未hand 過呢!

大宅

ha8mo 發表於 14-4-25 17:50
所以我現在都係覺得open source的android好少少

為何呢?!你覺得hand 機與open source 之間有何關系呢?

大宅

ha8mo 發表於 14-4-26 08:11
連proprietary野都解決唔到基本問題
所以我都係索性用open source算,多d古靈精怪人寫野出來俾人download, ...

你的意思是d古靈精怪人寫出來的就不會hand嗎?

大宅

多D野玩又得,多D野煩又得,很看個人的取向!

大宅

123!@# 發表於 14-4-28 09:12
8.1.....不過好似係d "試用版"咁上下喎......

仲有, 我想問下, 點解有時我wechat緊, 等人答時, 我擺低部機 ...
現在的8.1 是開發者預濫版,未有firmware更新的,所以運行上可能會出現一點點問題,
而這些問題會在正式版推送後得到解決。
WeChat 我可沒有用呢,所以希望有其他C hing 幫到你啦,
這可能是Apps 本身的問題,你用的Apps 發行者是Tencent WeChat Limited 嗎,
因為還有第三方出WeChat 應用的,如果是Apps 的問題就要等發行者更新才行了。

首頁

尾頁

跳至