跳至

首頁

尾頁

別墅

毛媽:
想問KAWAI(肝油+鈣)比BB食好唔好, 另外想比鈣比Nathan仔食, 有冇推介呢?
高宏bb在2005年12月30日出世

別墅

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-13 17:03 發表
Nathan

其實我都唔係第一次提啦,肝油不是一種好產品,食得多會有反效果,而且日常生活已吸收到。

如果BB有飲奶同吃豆類,基本上我不會俾BB吃supplement,因為不是食物的鈣是較難吸收的。

Thank you 毛媽! 打歲半針時医生話Nathan重量唔到指標:-( , 所以好心急想加supplement, 一時忘記肝油壞處添!

別墅

毛媽,
多謝提供以下食譜, Nathan仔有晒以下病徵, 不過我煮左恐怕佢都未必肯食呢:-(

原文章由 mrsmcdull 於 07-8-15 13:44 發表
Kaling

在書中找了幾個食譜,你可試下:

八寶粥 [治營養不足、小兒補品]
白果1兩、蓮子1兩、圓肉5錢、百合5錢、淮山5錢、紅棗5粒、眉豆2兩、花生1兩

以上材料同米一齊煲粥,呢個時間花生可以不吃。

...

別墅

有冇媽咪揾到之前毛媽個白汁做法, 可否post出來, 我找不到啊:-(

別墅

毛媽:
我啱啱係超市買左鵪鶉蛋想比呀仔試吓, 想問吓營養方面同雞蛋有咩唔同? 另外隨左烚仲有咩食法?
Thanks

別墅

hello毛媽,

我想問食/飲咩可以去肚風呀? 因早前呀仔腸胃炎入咗院,係医院吊鹽水及食去肚風藥, 之後好番出院都有幾天, 但係個肚都係好脹咁呀!

首頁

尾頁

跳至