婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 lau 於 11-3-25 20:39 發表
我搬左3年, 都是C6一個返去, 連D孫都無比佢見3年, 佢地個邊有人結婚, 也是C6一個出席, 我係企硬唔會見男家D人, 做人要有骨氣, 叫你老公自己返先, 打探下6299咩態度, C6叫你返就要返, 受左咁多氣, 你話氣未下, 唔想返 ...

冇比孫佢地見....你唔怕佢地係親戚面前唱衰你?

你係咪連D親戚都冇見?

珍珠宮

原帖由 lau 於 11-3-25 21:04 發表
佢連曾孫都有, 成棚人, 多我地唔多, 對佢來講, 都唔知邊個打邊個, 理得佢, 見左D孫又點, 我費事佢在我D女面前唔知講乜, HURT到佢地小小心靈更不想, 最重要是老公認同, 肯企我個邊, 各自各生活, 佢唔好煩我, 我亦唔會 ...

但係...如果有一日....佢地釘左.....咁你都唔出席?

我都同男家反左面, 但係就有去C6外婆到拜年...成班親戚..都有面色比我睇....難受到死....唔開心...

不過我預左....但係都係唔開心...

珍珠宮

原帖由 lau 於 11-3-25 23:02 發表

佢釘左, 我會出席, 點都要帶孝, 不過我會事先同C6講明, 萬一當日我聽到佢家人單打我, 唔好怪我在靈堂同佢地嘈, 我C6會私下單聲比佢家人知我的脾氣, 不過到時再算... ...

你服侍左佢10年, 你都好勁喎, 我自問就真係做唔到...

我唔係咩嬌生慣養, 不過, 我99成日都想搵人服侍佢, 我慣左自己服侍自己, 我亦唔中意比人點做野....因為我自己又搵到錢, 更加唔想受人氣, 佢又冇養過我, 要出氣唔該佢搵自己d仔女...我唔係妹仔, 冇義務服侍佢, 要都服侍我阿媽先啦...幾時到佢..?!

你真係好勵害, 你又有guts去逃離魔掌!

珍珠宮

原帖由 心抱 於 11-3-26 19:53 發表

認同, 最緊要做好自己, 雖然真係好難做到, 但係係愛c6既, 一定做得到. 連我咁有公主病都做得到
去得一次兩次, 次次d人都有面色睇既, 搞搞下, 連老公都吾駛我出席, 知我難受, 呢d就叫以退為進, 雖則係好陰 ...

真係~!...其實我諗我老公都睇左面色,不過佢eq係極奇高, 什少發脾4, 佢都唔會理人點諗...

珍珠宮

原帖由 meimeimei1208 於 11-3-27 21:40 發表
唔好做d自己唔想做既野lor, 唔想見就唔好去, 仲咩要委屈自己, 佢又唔係生你養大你既人, 簡單d黎講, 佢同你根本冇咩血緣關係, 你99咁黑人憎, 唔比d顏甩色佢睇下, 佢仲以為自己岩晒...
你地搬出去都佢迫你地,
我都好 ...

你好偉大呀,為左c6忍....

珍珠宮

以前呢...為左唔想面左左, 有時有d衰野, 自己忍左就算...最多返去哦男朋友(老公)...

但係久而久之, 真係谷埋一肚氣, 真係記係個心度,
只係等幾時爆發...

我eq實在太低, 不過我99都冇乜忍呀, 都唔知由幾時開始踩到佢條尾(特別係話要結婚後), 有說話聽/面色睇, 真係肚氣即刻爆...

我走左之後, 就真係唔想番去, 我點知佢地幾時變臉...又好戲...

珍珠宮

回覆 lily_liu817 的帖子

但之後佢地係咪真心對你好架...??

有時, 有d人中意做戲....有人係度對你好好, 冇人時....哇...嚇死你...

咁你依加係咪開心過以前?

不過,用番我個case,就算我返去, 我唔信我99會對我好, 佢只會覺得我屈服, 真係下半世冇好日子過....
佢個人又計較,又記仇, 教到自己個3個仔女成日鬧自己阿"女麻"同阿公....

我外人聽到點頂...都唔覺佢係好人.....

珍珠宮

lau 發表於 11-3-28 21:58
LILY, 乜你性格同我咁似, 還以為失散姊妹, 我未知第4年會否步你後塵, 不過我最想平平淡淡過, 無風無浪又 ...

以前我未同99反面, 佢d 姨媽姑姐, 成棚人, 除左大時大節, 根住又有阿邊個生日,
成日都話出去食飯, 7個人係pizza hut食左350大元咋...你覺得食得飽唔飽?
我成日都食唔飽囉, 又side時間...年初一仲衰, 朝早10點去佢屋企, 等佢成班親戚到..
500尺屋, 坐成10幾個人, 我坐係角落頭, 電視比人攞左去打機, 我on 居居咁坐成 6,7
個鐘, 人都痴, 佢地成5點先走.....

我真係好憎應酬佢地d無謂人....

成日表面扮friend, 走左之後鬧爆人地......不知所謂

珍珠宮

lau 發表於 11-3-28 22:08
小MAMA, 你真是對男家起晒鋼, 呢樣好事, 起碼自己保護緊自己先....

男家邊有好人, 有, 都是扮, 攪到見親 ...

我都係咁諗, 佢對我唔好, 我點解要比面佢....
我成日諗返去佢比面色我睇咁點呀...我係公司要受氣, 返去仲要受佢氣..
佢都痴媽根....

佢係我眼中只係外人, 我係佢眼中一樣係外人....

珍珠宮

lily_liu817 發表於 11-3-29 10:21
唔.....其實我上次見面係我主動同老公提出o既!! 我同佢講話算數我嬲都嬲左咁耐, 大家見下面啦, 我都好想 ...

我當然硬啦...我結婚前真係睇左我99好多面色同說話, 有d直程係唔尊重我父母

我最把鬼火, 結婚個日佢直頭同我女家爭影相, 跟本有乜好爭, 實有得影架啦,
佢衰到bear住我囉..!!!!!個camera man做得唔好, 叫左女家影先, 佢唔中意掛...

正癲婆~!

首頁

尾頁

跳至