自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友4歲, 就快學咗3個月琴, 每星期一次每次半個鍾, 係單對單嗰隻, 但依家佢仲未識彈一首歌, 我有同老師傾過幾次, 老師都係話小朋友仲細, 手指未發育得好, 依家俾佢認住d音, 遲d至教彈歌....

真的是這樣嘛?我見我小朋友既同學又係學咗幾個月琴(同琴行but唔同老師),佢已經識彈兩三首歌(好simple)果d. 我仲keep唔keep住俾囡囡去學?我唔想waste time & $$$.

可否俾d意見我. thx!!!

男爵府

原文章由 siulili 於 08-10-20 11:48 發表
What is the definition of musician? What is the different of the 2 years of learning piano? I'm just curious!

其實正確黎講, 應該係3歲10個月就開始學, 已經學咗成10堂, 老師話要教佢認到d音係邊先, 咁佢認到由C音到G音, 但無理由學咁耐一首歌都唔識彈架?咁點好呢? 每次上完堂, miss都有交待佢今堂學咗咩, 但成日都係個句, 佢依家仲細, 唔使睇譜住,

男爵府

我覺得就係無理由學咗成10堂, 連生日歌咁simple都唔識彈, 堂堂係度認音呀. 定係miss有心拖慢黎教呢.

男爵府

禽晚係屋企叫阿囡揾番d音, 佢揾到, 但叫佢放手指係琴鍵上, 想睇吓miss有無教佢姿勢, 但我見佢都係亂咁襟, 問佢miss有無教隻手點擺, 佢話無喎. 咁即係學黎學去都係個幾個音? 我唔係要佢識彈好多歌, 只希望有d進步, 但依家似乎係來回踱步.

雖然我唔識彈琴, 但唔係堂堂都教音麻, 我有同我阿女同學仔既ma ma傾過, 佢個miss都係頭個幾堂教認音, 跟住教彈一d好簡單既歌(得一兩句果隻). 若果係教認音同擺手之勢我都覺得合理, 但阿女話miss無教佢點擺手喎, 咁係咪有問題?我每次上完堂都有問miss學成點, 但miss來來去去都係給我同一個答案.....
miss: 佢仲細, 暫時都係認住d音先, 佢幾好呀, d音認到...
我 : 咁佢幾時學彈歌, miss話:無咁快, 等佢再認吓音先...

我諗我要找miss傾一傾.

至於會唔會係無練琴關係?咁miss都無教彈歌, 咁點同阿囡練好?

男爵府

原文章由 金毛B媽 於 08-10-21 12:27 發表
想問, 你囡囡可不可以係琴上面找番 d 音, C D E F 咁呢 ??

有沒有係綱琴上面認音, 定只係齋 up 呢 ?

miss有無教佢姿勢 --> 又唔會喎, 手勢好早已經教, 叫小朋友唔可以" yuen" 手指, 手隻放係邊樹, 頭幾堂已經教了 ...

我叫阿女係琴上面揾C, D, E, F音, 佢係揾到, 至於手指既姿勢, 我叫阿女做一次俾我睇, 佢真係唔識, 我見佢係用手指篤d琴鍵. 我諗miss真係無教手勢lor.

男爵府

原文章由 SMARTEST 於 08-10-21 12:21 發表
你可以要求陪囡囡一齊上堂,睇下佢點教.

我亞囡5歲而家學左6堂,都已經教左用2手彈琴
總識彈4首歌仔啦!

頭個1堂我有入去同阿女一齊上堂, 就係見miss好似幾nice, 又有耐性, so我至放心, 點知......

男爵府

睇咗咁多媽咪既意見, 為免誤會miss, 我禽晚再叫阿女彈一次俾我睇, 佢都只係用手指篤d音, 我再問佢miss教咗有咩, 同埋有無教歌同手勢, 佢都係答我剩係教d音既位置. 所以我打算同琴行&老師了解清楚.

多謝各位意見.

首頁

尾頁

跳至