嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔而家10個月, 佢8個幾月時試過一次尿道炎(因為我見到佢條片片係粉紅色), 但佢唔係高燒喎, 只係少少燒, 都係37點幾, 38咁上下, 都係打抗生素就出院, 比左個期我照超聲波同覆診, 事隔唔夠一個月, 又係見片片有粉紅色, 又入過醫院, 今次醫生話見唔到尿尿有白血球, 但有血尿, 覺得唔係尿道炎, 又係打抗生素, 過2日就出院, 都係比左個覆診日期我, 只係叫我做超聲波(個期係6月), 無講要做你地講另外個d test wor, 係米要照左超聲波先決定駛唔駛架?睇你地d post 講到好恐怖, 而家好驚呀!各位可唔可以比d意見我, 謝謝!!

大宅

唔該晒各媽媽既答覆, 不過我而家都好擔心, 已申請左政府醫院既報告, 諗住一有就帶去比私家醫生睇吓有咩意見, 因為覆診要等到4月, 超聲波要6月, 我覺得太耐喇

大宅

唔該晒彭彭bb & Wanlorraine, 我想同你地share 多d有關問題呀, 可以facebook add我嗎?[email protected]

大宅

今日睇左個兒科醫生, 佢話個report係話阿b2次都係尿道炎, 值得做晒3個test, 佢話如果做超聲波要千幾(幾時做都可以), 另一個test就三千幾(要由發病到做相隔6星期), 仲有一個佢無講幾錢(由發病開始計9個月後), 而家諗好唔好搵多個私家問吓

大宅

回覆 彭彭BB 的帖子

彭彭BB
政府只係比左一個超聲波既期我咋, 都無比其他2個TEST我, 超聲波都排到6月, 你地知唔知有無專睇BB泌尿科既醫生呀(除左之前媽媽講既楊教授)

大宅

絡絡豬
我聽到後都唔開心, 咁細個BB, 已經要受咁多苦, 不過我地都要加油!你BB之前試過幾多次尿道炎?

大宅

絡絡豬
想問問如果結果個腎功能受損, 有無野可以做架?如果無野可以做, 點解要做核子個個TEST呢?

大宅

回覆 彭彭BB 的帖子

之前2次都係入瑪嘉烈, 你係自己搵私家既兒科外科?你覺得個醫生ok ma?收費如何?可否pm佢既資料比我

大宅

你地個B一次尿道炎就傷左個腎, 咁我阿B試過2次咁點算:
最奇怪係你地一次尿道炎就比你地做晒3樣TEST, 點解我只得一樣呢?真係好唔明

大宅

Shanjar,
你女女而家幾大, 佢係幾時發燒入院架?

大宅

彭彭bb,
我唔知呀, 因為佢都未做test, 佢出院個陣醫生都無要佢一路食抗生素喎, 仲要2晚就叫我地出院, bb又唔見有咩發燒, 仲要只比一個tset我, 所以我都唔知佢既嚴重程度, 種左菌就話有大腸桿菌, 你地係米都要做左test先知係米尿道倒流架?

大宅

我想問如果唔係尿液倒流, 只係尿道炎會唔會傷到個腎架?又如果只係尿道炎駛唔駛keep住食抗生素呢?

大宅

cyan-yan,
你在法國做檢查, 係搵普通兒科醫生定外科醫生架?因我都想去私家做, 我問左個兒科醫生, 佢都可以幫我做, 不過我諗緊係米搵個外科會手勢好d, 因為聽到個test都覺得痛, 個醫生話超聲波收千幾, 造影收3千幾, 你個醫生ok嗎?

大宅

李豆豆,
政府有無排期比你做膀胱造影呀?

大宅

我個兒科話如果係先天, 保險唔包喎, 我都係政府只比左照聲波個期我,仲要係6月, 所以我都想搵私家做test

大宅

彭彭bb,
你唔係去政府check架咩?

大宅

回覆 shanjar 的帖子

終於聽到好消息, 最難過既都過埋, 希望BB最後無事, 我地互相打氣啦!加油!!

首頁

尾頁

跳至