跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

回覆:分享 2013年的K班

阿女今年入讀蘇淅N班,最保守希望能直升K班,估計問題不大(只要阿女不要犯嚴重問題),這條路目標是升上港同或留在蘇小。此外亦心儀有私小直升或聯繫的幼稚園,如聖心、聖保祿、玫瑰崗。至於派位不錯的聖瑪加利大,亦都會試試。合共五間,唔算多卦?!

別墅

畀面勳章

回覆 chowhui97 的帖子

二線係指?

別墅

畀面勳章

回覆 chowhui97 的帖子

多謝各位意見. 大感謝.
KCS係一所好學校, 有佢BACKUP係超放心, 所以唔敢太貪心.
雖然KCS講明沒有N班直升K班的基制, 但其實大部份學生都能利直升, 此外我亦要對阿女有信心.

聽聞K班INTERVIEW, 有機會撞期, 又唔敢排得大密.
長遠都想考私小或直資(港同), 所以都希望試下以下幼稚園: SPK, SHCK, 真光TL, RHS
至於SMM, 派位成續真的很好, 這是唯一一所沒有私小而我想試考的幼稚園.
我住柴灣區, ST CLARES太遠了.

別墅

畀面勳章

回覆:yuki0718 的帖子

聖安娜都算耐歷史,我細細就已經有,不過就真係無人講。點解你會對這學校有興趣呢?
至於升小一,除非在第一階段自行收生,即以計分、或兄姐帶挈弟妹而入讀北官或嘉諾撒;否則就係統一派位大抽獎,這只取決你呈報住址及小朋友的隨機編號,不會因為某一所幼稚園,而增加入讀心儀的官立或津貼小學喎!

首頁

尾頁

跳至