跳至

首頁

尾頁

男爵府

我day1(8月4日)下午開始breast feeding, 我係開刀的
其間係breast feeding+(日頭)補糖水, (晚上)補奶粉
係頭2天,nipple已經被bb吮損左, 但係我仲未有谷奶,只係有初乳出
係day4晚上,開始谷奶la, 但係ar b唔太like吮nipple, 好難餵得耐.
到出左院, try用medela swing pump奶比ar b, 用左30mins都只係出左1安奶 .... 超累,仲係pump唔清的
so 係咁補奶粉
到第2日我就叫hubby出去買部avent手pump, 我第1次用完之後超爽, 20mins就pump清曬兩邊,好開心
之後我已經擺埋左部medela swing ><
而家我day10 la, keep住用部avent, 10mins可以pump 70ml(1邊)出黎, 我而次次都只pump其中1邊,then再補20-40ml奶粉比ar b, 咁就可以比個breast休息耐d ....
我係every 3-4hours餵1次的, so far bb好少餓到哭 ...
breast feeding真係好辛苦, 有壓力, 我其實係好想埋身餵bb , 但係bb已經好慣用奶瓶, 我有時都會try下埋身餵, 但係bb好多時都只吮到10min之後就忟哭 or sleep左 .... 咁樣我會唔開心
不如大家share下 ar ~~~

男爵府

原帖由 lamming 於 10-8-19 15:54 發表
你用手揼定電果隻架??

我而家係全用avent手揼,無埋身feed la

男爵府

原帖由 Finy03 於 10-8-22 12:52 發表
其實我一直有俾bb keep住啜, 但我今日(生左第5日)已經谷得好勁, 又痛又漲, 我用chu chu既電泵, 又只係泵到好少好少(得幾滴)出黎, 咁應該點算? 有無辦法好似其他媽媽咁多奶? ...

你已經開始上奶, 但係乳腺未通曬, 你而家快d熱foo下breast, 再加埋massage, 按摩要有力(愈暴力愈好), 係會好痛ka,但一定要按通d乳腺, 出奶水先會順
次次熱foo完加按摩之後先泵奶, 會work好多
我個人認為手泵出奶會清好多, 泵完再摸下breast真係林曬 !

首頁

尾頁

跳至