家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-16 23:05
有冇話攞淨幾多先照比6厘?如果全部攞晒都比6厘嗎?謝謝

淨幾多錢係馬拉松戶口,個額計6%

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-17 10:04
你好,1月2日到期,12月22日全部攞晒,餘下日子無息我明白,想知12月1日至12月21日的利息是否都是計6%比我 ...

係。12月1至21日會計番6%息。
馬拉松好處係夠靈活,當活期甘做。

中信12月29日先cut, 你可以係馬拉松放到29日,多賺22-28日6%息。你可以轉數快由渣打轉錢去中信, 之前渣打每日轉數快轉$50萬,最近轉左每日限額$100萬。你可以上渣打 ebanking 加定中信戶口, 增加轉帳額先。29日先轉錢, 或者提早一日28日轉錢。

如果$100萬, 放渣打多6日(22-28日), 29日轉錢走個度有$1150利息

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-17 22:24
你好,中信到29號係50萬以上嗎?50萬以下是否都係29號cut呢?請問係邊度睇到中信29號先cut,我睇唔到啊 :m ...

中信大富翁是12月29日cut, 如果其他定期要聯絡番銀行。

如果你係做定期,要注意近期銀行隨時減利率,收夠數未到推廣期完都減,甘你唔好等夠期先轉錢走。

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-18 11:58
噢,原來你講大富翁,大富翁如果29前放錢平均幾厘息呢

~大富翁平均有5.18%,同定期差唔多。
大富翁每月既"額外"利息唔同,你login 番去睇 再加基本利息0.875%。
同埋佢計新資金(同上個月對比計)。

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-25 17:22
其實我都覺得邊有咁着數,但職員話係照計6%,我依家都半信半疑

渣打馬拉松係活期黎, 可上番銀行網有 terms n conditions 寫晒。
我之前提早走都照計息

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-25 19:45
我想知重點係,1月2日到期,最後一個月應是6%息,咁提早12月28日未到期攞出,12月1日至28日會照比6%息我嗎 ...

會計6%。渣打馬拉松其實可當活期,放一日計一日息。
我之前提早取錢都照計。如果擔心,睇番條款。

你個重點係,你轉去中信時,佢會唔會減息。

近排利息不斷減,無咩5%定期了

子爵府

虎到金來勳章

evavong 發表於 23-12-28 10:36
你好,想問下已轉錢入中信綜合貨幣結單儲蓄戶口港元,有小小紅字顯示大富翁存款,係咪即係已經放左在大富 ...

你有無app入面按制參加大富翁?
你按參加,佢會顯示你有幾多新資金可參加大富翁,只放錢無按參加唔計架

子爵府

虎到金來勳章

小軒軒 發表於 23-12-29 20:47
想問。。係咪開左一日先見到馬拉松既戶口?

sc mobile 唔係好識用

sc app開唔係即時見到馬拉松戶口,你開左之後會email你話收到申請,你可以查email

子爵府

虎到金來勳章

小軒軒 發表於 23-12-30 15:46
今日第三日都係無野睇

打hotline 問。

子爵府

虎到金來勳章

addylai 發表於 24-1-2 19:16
回覆 princessgw 的帖子

請問一下,如果本身馬拉松有10 萬,可否只提取部分?而剩餘在戶口內是否繼續有息 ...

可取提早提走部分。其他在戶口內繼續有息

子爵府

虎到金來勳章

addylai 發表於 24-1-3 22:36
回覆 princessgw 的帖子

請問JM 有冇試過提走部分但之後又加番錢入去同一個戶口?因為我是11 月分做,當時 ...

唔可以再入同一戶口。
你只可以再開一個新馬拉松戶口,息口跟1月。

馬拉松戶口可以隨時攞錢走。
一個馬拉松戶口只可入錢一次
但你可開好多個馬拉松

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊