跳至

首頁

尾頁

別墅

我今朝收到姑娘電話,話我個糖尿測試 fail!正常係 7.8以下,我就 8.4。
我已經唔係食好多飯,又通常食麥包,都唔知點解?

要擇日再做個 full day的測試,9am 至 20:30 ,又浪費一日假!

別墅

我重了十一磅,食量同以前差唔多,可能係遺傳啦!
原帖由 lalamike 於 10-2-25 10:36 發表
哎呀
咁你有左b之後體重重左幾多啊﹖
定係你本身比較鍾意食甜嘢﹖
不過,我都識人本身無糖尿
食嘢都ok清嫁
但做糖水test又係failed
你睇埋full day個test先啦
或者結果唔同呢!
加油啊!
我明天都要飲糖水了
我都有d驚……

...

別墅

3 hours test??
個邊D姑娘話,我要全日 stay 係醫院,抽血、食醫院提供的糖尿餐、督手指...如果都係 fail,就要睇下個嚴重程度,大部份人控制飲食就可以,少部份人可能要打針!
原帖由 onebadfish 於 10-3-2 10:46 發表
i didn't pass, yet i didn't fail either...the doctor told me.

not going to do the 3 hours test. i puked at the 1st test hours later. horrible.

but i started to eat less rice and sugar and eat whole ...

別墅

你使唔使再 recheck?
我依家已經小食多餐,其實都ok!
大家一齊努力!
原帖由 bochaimama 於 10-3-2 11:19 發表
I also failed on the test, the standard rate should be within 3-6, but mine is 8.2. I have consulted the dietitian, and the method to improve this situtation is quite easy as you need to have "more d ...

別墅

哎呀! 剛收到醫院電話,話我個full day 糖尿測試都係唔合格,要見 dietitian 和 diet control 。救命呀!
仲要過2 星期再做多次 full day test!諗起都痛!

別墅

係咩?
QEH
我係飲糖水同full day test 都 fail。
要見營養師,diet control,再做第二次 full day test。
原帖由 lalamike 於 10-3-6 13:20 發表
你係邊間醫院﹖
點解要做2次full day test嘅﹖
我見有mami都係糖水test唔pass
就已經直接約見營養師
開始食營養餐同篤手指喇

別墅

可能間間唔同做法啦!
我都見了 dietitian,依家要食 1600 kcal 餐,其實份量都好多,只係煮法要清淡D,同一日分五餐食就 ok!
你都要加油,為了BB就,keep幾個月!
原帖由 Kaling 於 10-3-12 09:52 發表
我飲糖水都FAIL左正常7.9以下, 我8.3, 不過唔洗做FULL DAY TEST, 要下星期一去威院見營養師同糖尿科姑娘..

別墅

希望你地今次會合格,唔使好似我咁要再做啦!

別墅

唔使跟餐食幾日,之後再做 full day 先?做果合格,應該唔使成日吉。
禁快要學吉手指?
原帖由 zeno76 於 10-3-19 15:23 發表
我昨日個血糖都fail左 而家約左25號聽營養師講座 而30號入院 學吉手脂, 咁我想問 係咪代表我日日係屋企都要吉到生為止?

別墅

好似係7先算合格!
原帖由 babydonald 於 10-3-19 15:47 發表
想問7.9是否合格?幾多度為之fail??

別墅

可能間間E院唔同。
原帖由 Kaling 於 10-3-19 17:38 發表
7.9以下先合格, 總之一FAIL就要見營養師同糖尿姑娘, 食糖尿餐同篤手指, 唔洗再做FULL DAY TEST咖啦..

別墅

唔使怕,都係一日過,check 清楚 D 好d!
同埋若要做 full day test 係 side 時間,但佢會比一日病假你!叫做好過無!

原帖由 bb77 於 10-3-25 09:39 發表
Nurse just called me. I failed the test but she did not tell me the reading. Need to go back to clinic tomorrow to see doctor. She said doctor will explain the result and refer me to PWH. Not sure whe ...

別墅

應該係架!乖乖地,捱埋呢 2 個多月,加油!

不過遲D E生都會要我地飲多次糖水。Check 得緊D。
原帖由 eddy_vita 於 10-3-27 17:04 發表
係唔係依營養C既食量就可以DROP DOWN返D血糖KA???

別墅

1 日拮6 次?
你意思係做個 full day 先要 1 日拮6 次咋?
原帖由 zeno76 於 10-3-29 16:01 發表
我上星期先聽完營養師講座 明天就要去廣華做餐後2 小時既血糖test ( 只做早餐同午餐 如果2 次都pass 就可以係屋企自己一星期拮一日 不過我唔記得要拮幾次) 如果明天2 次都唔pass 就 要1 日拮6 次) 希望明天
pass 啦
...

別墅

我做第二次full 時無食哂份餐,所以就合格。
其實平時小食多餐,同食多D菜會襟飽D!
原帖由 dalew 於 10-4-9 15:34 發表
我都係ar b size 大, 飲完糖水fail 咗, 已做了一次full day test, after lunch 血糖成 9.4.... 尋日見咗營養師, 佢建議我一日食 1700 卡路里咋... 依家成日都好肚餓,但又唔敢食... 星期一再去做full day test... 希 ...

首頁

尾頁

跳至