夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

大約2個月前,搵到老公出軌證據,我好決絕提出離婚,佢唔肯,我要求佢哋斷絕來往,佢同意,但過咗一個月之後,直覺話比我知佢哋又開始見面

我唔想再同佢嘈,我自己考慮咗好耐,我為咗個女真係唔想離婚,唔想再理,唔想再諗咁多.........

前幾日,佢竟然提出要我接受出面嘅女人,我話你痴咗線!佢話只係講吓,然後又去反之前膠著嘅狀態

隻眼開隻眼閉,會有一日浪子回頭嘅一日嗎....

thinkofthepast    發表於 16-11-13 19:33
幼稚    發表於 16-11-13 15:10
Softlyching    發表於 16-11-13 12:58
ririloveriri    發表於 16-11-8 13:53
Jolin_Yuen    發表於 16-11-2 12:40

別墅

最初發現,我好有決心離婚,點解而家反而冇哂信心,係不甘心,想盡最後努力,佢話唔想離,我叫佢走,佢會求情,我就會心軟,自己冇鬼用!

我有時都會諗,現在離場,只會益咗小三,我覺得小三都一樣迫緊佢做決定,我又諗,我比小三更有條件去鬥耐性,就算佢唔再愛我,我有女萬事足,當佢係免費供養我嘅朋友,我知咁諗好消極,我都估唔到自己會咁諗,已經唔識諗

別墅

ashbbcheng 發表於 16-11-2 10:51
回覆 Lambie 的帖子

其實男人外遇九成最後會返屋企,只係時間要幾耐,外遇唔會因爲畀老婆發現而停,不過做 ...

你哋現在感情狀況點,一年後仲有無繼續同小三一齊?
好矛盾,呢刻好想拖落去等佢回頭
我想個女成長有爸爸,唔想佢被人睇唔起,如果我以後隻眼開隻眼閉,唔再嘈,可能個女可以繼續開心,咁諗可唔可以

別墅

vgng33 發表於 16-11-2 12:45
佢居然講得出叫你接受小三,
你覺得唔離婚仲有意思嗎?
一對唔再愛對方嘅父母,

睇你嘅回覆時,我好想喊,可能你講咗我最唔想面對嘅問題,又好怕最後害咗個女

別墅

ashbbcheng 發表於 16-11-2 12:54

我同你情況其實有點似,我一知道就説離婚.所以我同左個女講,佢11歳了,佢情緒失控, ...

想問,你個女知道嗎?抑或佢都以為爸爸已經回頭?
佢好錫個女,所以我唔冇信心,分開之後可以比到幸福個女

別墅

我都知道,拖住落去自己好辛苦,我哋有傾過離婚,但一講到個女就卻步,佢好錫個女,個女亦好愛爸爸,我幻想到個女冇咗爸爸係身邊,會成日喊,唔肯讀書,亦唔知點同佢解釋,女都曾經叫爸爸要錫媽咪多些,有時我哋做些表面功夫,一家人一齊出去玩,就會暫時忘記傷痛,好似好開心好幸福。。
我有諗過,再迫佢同小三分手,究竟可吾可以

別墅

我知道好多姊妹都為我好,想我早日清醒,但佢有一句說話在我腦中不斷重複,佢話過佢唔想離婚,一定唔會,除非我堅持。呢句說話,令我抱住希望,終有一日小三會失望離開

別墅

misti 發表於 16-11-4 09:50
佢話 “ 唔想離婚 , 一定唔離 , 除非你堅持 ”
你覺得佢係愛你先講呢句話 ? 佢係愛你愛家庭就唔會有婚外 ...

我知道佢對我已經冇愛,佢愛嘅係個「家庭」同埋個女人,但又唔願做決定,佢提過小三好多次要求佢離婚,但佢一定唔會,佢仲話,覺得小三遲早會離開,佢唔會阻止
我就係抱住呢個希望

別墅

mini1204 發表於 16-11-4 13:39
樓主點解你又會咁都肯接受既呢?

真係愛佢愛得咁交關?

其實未有小三前關係已經好平淡,發現之後,由悲痛到不甘心,我都分唔清楚自己仲愛唔愛佢,唔想離婚主要就係想維持個家,佢都一樣,愛佢少一些可能更容易維持下去

別墅

我覺得自己開始感覺麻木,唔想諗佢同個女人,當佢係同屋主,由佢供養我同個女,我自己去做自己想做嘅事。可能覺得自己年紀唔細,但求安穩過埋廿幾三十年,已經唔相信或想再追求愛,有個女已經足夠

別墅

KWOKPHOEBE 發表於 16-11-10 11:49

離婚啦 我系一個過來人 我個大仔5歲時候 發現老公有第3者 我選擇離婚 乜都唔要 10年過 ...

你哋好堅強,我好佩服你哋...
冇錯,佢的確係得寸進尺,我唔鬧,佢又去見小三,越來越夜,我鬧我喊佢就停下,但只係短暫和好.....
我諗我會要求分居先,叫佢搬走,心裡面希望佢走咗之後,會懷念家庭,希望有轉機,即使佢唔回頭,我亦要開始嘗試習慣冇咗佢嘅生活

別墅

幾日前我再搵到佢哋幽食嘅證據,果一刻好嬲好嬲,我堅持要離婚
兩日之後,佢終於承諾同小三斷絕來往,佢話已經同小三講咗分手,當住我面前block晒所有小三嘅電話、whatsapp,電話隨時比我檢查,比起之前佢今次似乎係有誠意回頭,當然我唔會咁快相信,會小心觀察,就當係最後一次機會

別墅

candytse817 發表於 16-11-15 11:22
我留意左c62個月,見電話whatsapp等等真係完全無聯絡,亦唔會有時間去見面,表面上應該真係完全斷了,但自 ...

正正就係呢種感覺,要再信任真係好難,第一次發現後以為佢有心回頭,好儘力去相信,然後2次發現未斷,到今次,雖然佢好似做咗好多,但係已經好難再信。
佢心情唔好時,以為佢掛住小三,見佢心情好,又懐疑佢同小三聯系過
我同自己講,最後一次機會,儘力試下,如果再一次欺騙,一定要離婚,唔可以再軟弱

首頁

尾頁

跳至