自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

【東方日報專訊】【本報訊】一家三口蝸居深水埗劏房的梁先生,輪候公屋五年仍上樓無望,對於房屋署擬提高輪候冊入息限額,勢必進一步延長輪候公屋時間,梁深感無奈,形容基層已遭政府離棄,「你有你講,佢有佢聽!」又慨嘆自己已年過半百,最歉疚是未能為五歲兒子提供比較理想的生活環境,「睇唔見前面,但亦只能夠係咁!」

轟政府無視基層苦況

梁先生五年前因失業收入大減,搬到劏房,同年誕下兒子,一家三口蝸居不足二百平方呎空間。他指深水埗兩房單位租金五年前毋須六千元,但現時劏房也索價五千元,佔去家庭收入三成半,從事室內設計繪圖工作的他月入僅一萬四千元,生活捉襟見肘,「年紀大再搵工梗係冇以前咁好!」他申請公屋原希望可改善生活環境,但一等便五年,至今仍上樓無期,「好沮喪,(擔子)孭得咁重,唔知等到幾時!」

最令梁先生歉疚的是蝸居五年,始終未能讓兒子過好生活:「劏房比較焗,又對住油站,擔心有意外。」他稱小朋友需要空間,但劏房環境狹窄,兩夫婦亦因而時有爭執,他批評政府一直無視基層苦況,房屋問題屬燃眉之急,但政府一直拒建過渡性房屋,他認為即使推行租管有困難,政府應為長期輪候公屋的市民提供租金津貼,減輕他們住屋開支。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luvkaka 發表於 17-3-1 09:29
回覆 good_pig 的帖子

我生一個就收工因為知道自己能力有限, 但好多人會生咗先算有咩揾政府! ...

成50歲,個仔先5歲

丫雅    發表於 17-3-1 18:12
tsung    發表於 17-3-1 17:32
esmehouse    發表於 17-3-1 12:21
BIGPAT    發表於 17-3-1 10:02

寶石宮

carolwong168 發表於 17-3-1 10:22
生之前已經自己收入幾多同住幾大GE 地方
生左先來怨
會不會有點兒那個

講到5年前失業,積穀防飢都要啦

寶石宮

emmafish 發表於 17-3-1 09:53
45歲做老豆都唔係太老,只不過佢搵$唔多。
個老婆應該返part time 揾$,等小朋友上小學,可返多幾個鐘。

問題係50歲,搵份糧剩係夠自己食呢

寶石宮

野原美冴 發表於 17-3-1 10:29
老婆搵份工,最低工資都有近8000元,大食懶

返半日都4千啦,求人不如求己

寶石宮

cindyyu73 發表於 17-3-1 10:45
係香港真係窮人無權利生仔?

個人覺得窮唔緊要 2公婆辛苦D 死慳死底

其實我覺得食都唔夠食,仲講乜嘢生仔權利,香港地生活成本貴呀

寶石宮

cindyyu73 發表於 17-3-1 10:53
反而我咁睇 如果係唔夠食 父母又肯自己食少D 留俾小朋友食

咁係佢地既事.... 可能外人睇好辛苦 但可能佢地 ...

佢講到政府欠佢間公屋咁,以前d人就話學識低,天生天養唔識諗,而家呢代唔應該係咁啦

寶石宮

simple430 發表於 17-3-1 11:09
可能梁太又食藥又用套意外懷孕 , 唔通落仔咩 , 呢度有 JM 都話自己樣樣做足都有咗 , 天賜有咩辦法

...

老豆搵多份工,唔好響報紙講無聊嘢

寶石宮

cindyyu73 發表於 17-3-1 11:12
所以我成日都話呢個社會已經痴晒線~
專養懶人!

係wo,我要嘈下冇得睇北極光

寶石宮

72leelily 發表於 17-3-1 12:18
呢到成日有人話上一代分享
個B會帶埋自己伙食來
所以不用怕養不起

帶伙食黎? 但讀書呢.

寶石宮

crt1234 發表於 17-3-1 12:51
大自然法則
越無能力越要生

而家咁嘅環境,個仔學佢怨氣

寶石宮

lovececing 發表於 17-3-1 12:38
以前我阿媽個代就話8歳出黎打工養家啫,宜家都唔得啦

16歲嫁人又養少個

寶石宮

Miss.Hui 發表於 17-3-1 12:57
老婆唔工作,懶

內文冇講添

寶石宮

crt1234 發表於 17-3-1 13:05
咁唔通將所有無能力既男人都閹左佢?

佢地唔怨就ok

寶石宮

wai4919 發表於 17-3-1 14:59
不是因為經濟問題唔生,係其他原因唔生??

如果家庭收入不足6萬,不要生。

可以生,但自己計數

寶石宮

Mnbvcxdsa 發表於 17-3-1 15:11
回覆 gaoy 的帖子

有個b6成日比說話我聽,佢住條村村屋好多都係大陸落黎,個個都做少奶奶唔洗做,佢係好自 ...

講係咁講者,佢地點都唔會好似兩職父母咁,比到咁多嘢d仔女,佢地去社區中心玩下架咋

寶石宮

jutau 發表於 17-3-1 16:24
大家都好勞氣咁,但家家有本難念的經,而且現時政府喺住屋方面確實做得真係唔好,就算係中產都有住屋困難, ...

其實香港地,睇送食飯吧...怨有乜嘢用,5年前佢已經環境唔係好啦

寶石宮

jutau 發表於 17-3-1 17:48
其實再講落去真係只能李嘉誠級數先有權生兒育女。優生學嚟講,唔夠靚體格唔好有遺傳病嘅冇一個人有資格有後 ...

又咁...而家佢講呢d都改變唔到事實架啦

寶石宮

crt1234 發表於 17-3-1 17:39
唔怨又如何
咪又係俾人話

唔係四處接受訪問,就唔會比人講啦

寶石宮

milau 發表於 17-3-1 17:39
我冇興趣理其他人點諗
我只知自己的事自己負責
包括富養窮養

我同意,當然我唔會講而家房屋政策係冇問題

首頁

尾頁

跳至