自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

四川一名5個月大的女嬰因為長達20個小時沒有小便,周一(3日)凌晨4時左右,由家人驅車數百公里送到醫院救治。經檢查,女嬰雙腎生滿結石,情況危急,所幸經手術治療後,現已轉危為安。

主診醫生指出,女嬰被送抵醫院時因長時間沒有排尿,所以全身浮腫,當時還有意識及哭。經超聲波檢查,發現女嬰的雙腎積水,內有不少細小的結石,並塞在輸尿管上方,而且其血肌酐值達到300多umol/L,並出現急性腎功能不全的症狀,還有膿毒血症,「這麼小的孩子,輸尿管的直徑大約2毫米」。

醫生於當天上午8時許緊急為女嬰安排手術,術後首天便排出800毫升的尿液,翌日血肌酐值便回落至正常水平。目前女嬰仍在醫院進行抗感染、引流等治療。

經向家屬了解後,醫生透露在女嬰自出生3天,家長便開始給其餵食輔食補充營養,直接導致孩子長出腎結石。醫生還指,每年都會接診近20例低齡孩子出現腎結石的情況,並強調將鈣片磨成粉狀溶化在奶粉給孩子餵食,又或者盲目增加魚肝油劑量,均是不正確的餵養方式,「6個月以內的孩子,母乳或者正規的第一段配方奶,是孩子唯一合適的食物」;此外,讓孩子在戶外日照和合理劑量攝入維生素D,便足夠補充孩子成長所需的鈣。

cake05    發表於 18-12-10 08:41

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 18-12-9 23:38
冇常識好危險。

而家大陸D人有錢左....乜野都係咁補補補..

香港地都大把人...食XX靈芝, 又蟲草..又鹿茸咁

寶石宮

nintendo 發表於 18-12-10 01:13
唉,好多中醫師都話,正常情況下,不用食靈芝。
無良商人,更叫人食安宮牛黃丸保健。
錢多,就以為貴 = ...

錢多,冇常識...狂食呢d
又話抗三高,平時食清d咪抗到三高囉

寶石宮

Ashleycorina 發表於 18-12-10 09:15
我小朋友BB時我响clinic 見到一個大陸家庭,佢話我B太細粒問我食乜,我話奶。佢話唔怪得你香港BB唔夠大份 ...

駛乜咁肥,響生長線咪得囉

寶石宮

等呀等呀 發表於 18-12-10 12:54
回覆 chillimom 的帖子

大陸人乜都話關唔夠鈣事. 抽根都係唔夠鈣事.................. ...

又其實點解覺得唔夠钙?

寶石宮

Freesia_cat 發表於 18-12-10 13:46
我諗起我在內地嘅表妹,話佢帶初生嘅女去做檢查時,醫生話叫要幫個女補咩supplement。佢問我,我話從無聽過 ...

如果食人奶,咁阿媽補下囉

寶石宮

做個靚太 發表於 18-12-10 15:06
樓主見到未,所以新聞報幾多都無用~

自己個仔自己負責

寶石宮

ssp2017 發表於 18-12-10 16:20
回覆 good_pig 的帖子

D人仲變態到比小朋友食金線蓮煲雞湯!話果D金線蓮成幾萬銀一斤干的!新鮮果D千幾蚊 ...

金線蓮係乜?

寶石宮

katrinaau2002 發表於 18-12-10 19:00
上次係萬寧個藥劑師見個大陸阿嬸掃好多魚肝油(小童食)就同個大陸阿嬸講,要睇返年齡去食番指定份量,個大 ...

中毒架wo

寶石宮

貓山公主 發表於 18-12-11 11:20
識人個小朋友...
幾歲了...
到宜家仲係奶, 白飯, 加SUPPLEMENT作為日常生活..

傳銷之友?

寶石宮

littlefunpig 發表於 18-12-11 11:38
千其唔好呀

水都算,呢d粉好多都係傳銷,加咩又唔知

重金屬都唔知乜嘢事呀

寶石宮

親親小孩子 發表於 18-12-11 11:41
人參粉點可以咁食,我62個阿嫂同妳99一樣信哂呢啲人參粉,仲係咁說我99買嚟食,好彩我99唔睬佢
...

又係傳銷之友啦?

寶石宮

太平公主 發表於 18-12-11 13:13
快D send 比葉碎碎睇喇

佢點會理

首頁

尾頁

跳至