婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有子宮肌瘤, 但冇你講有水狀分秘流出來wor...

原帖由 nganc9 於 10-6-1 15:06 發表
想問吓有子宮肌瘤嘅朋友, 會唔會都好似我咁除咗嚟經果幾日外, 每天都有水狀分秘流出來? 我每隔2-3個鐘就要換一次護墊, 好煩!!!!!!!

大宅

我睇緊中醫, 因為小產後經血太少, 只得兩日(兩日都好少, 差不多不用換m巾), 第1日都好痛, 血塊都有少少(有血塊不是好的), 我都好"頭痕", 唔知幾時好??

原帖由 nganc9 於 10-6-3 14:25 發表
咁你有冇大量經血、血塊、經痛呢?

大宅

你個肌瘤真係唔細wor, 手術後要多d瞓床休息, 唔好出街喇, 亦唔好自己亂咁補, 最好都係睇中醫.

BTW, 係做微創嗎?

原帖由 nganc9 於 10-6-3 16:50 發表
咁個肌瘤似附對你影响不大, 因為我的肌瘤令我有大量經血、血塊引致輕微貧血, 而且由2年前5cm到現在9cm了, 我都睇緊中E, 另外政府排期到9月做手術

...

大宅

吓! 咁嚴重... 你一定好唔開心喇... 一定要切嗎? 有冇睇多一兩個醫生, check清楚未架? 我有朋友有子宮肌瘤喺陀bb時變到成個碟咁大, 但都係切肌瘤only, bb可以繼續陀, 仲平安出世架. 你ge子宮肌瘤屬良性嗎?

原帖由 nganc9 於 10-6-4 16:21 發表
唔係微創, 要開肚切除子宮.

大宅

41歲其實都仲好後生, 可能你早結婚早生小朋友, 感覺上個子宮好似無咗其他用途. 對於我地呢d仲未有小朋友又已達高齡ge人嚟講, 子宮真係好重要...

西醫&中醫都話有子宮肌瘤ge人係要戒口, 你有冇戒口呀? 唔食得燕窩, 當歸, 鹿茸... 等等有激素食物... 要小心飲食呀

原帖由 nganc9 於 10-6-5 11:57 發表
唔洗替我擔心, 我心情好平靜, 已有心理準備, 因為我已經41歲, 有2個仔16&10歲, 亦唔會再生, 睇咗幾個醫生都建議我全子宮切除, 佢哋話: 1)唔生bb個子宮無其他用途. 2)因為我係多發性復發機會好大. 所以以我條件一刀切 ...

大宅

雞都要小d食, 因為雞多數有打針, 除非註明冇激素/食嘉美雞, 聽呢度d jm講, 腸仔都唔好食.

原帖由 nganc9 於 10-6-6 19:28 發表
你講果D食物補品只係生仔時食過, 平時唔會食.

大宅

我個ec都叫我戒凍飲及生冷嘢, 不過冇提到燥熱食物, 邊d食物屬於燥熱呢?

原帖由 nganc9 於 10-6-7 00:29 發表
雞我都唔係常吃, 但好奇怪, 我睇果幾個中E都不約而同話食雞無問題唔洗戒, 只要戒生冷同燥熱食物.

大宅

oic... thank you!

原帖由 nganc9 於 10-6-7 13:13 發表
'jin'炸辛辣食物.

首頁

尾頁

跳至