自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啱啱黎咗個新同事, 佢係 UBC 讀完返黎, 上網 search 過呢一間大學, 講到好似好勁, 好難先入到, 其實係唔係要讀完大學, 夠分先可以入到呢一所大學呢?

佢係 UBC畢咗業之後, 而家係 UBC 研究生, 又係咩黎呢?

複式洋房

我都唔知佢係修邊一科, 佢係我地公司係 Marketing & Communications Department 度做 Marketing Officer. 咁間學校係加拿大, 咁點解佢仲可以係 HK 一邊做嘢一邊做研究生既? 自修生嗎?

我好羨慕佢呀. 可以去外國讀書, 仲要咁名校. 聽聞學費都好甘下.

唉, 真係好後悔當初點解唔努力讀書呀? 我只讀到 F.5, 畢業後讀咗一年電腦, 叫做有張 cert, 再讀咗 2年 ive 既商科, 又叫做有張 cert, 有張 LCCI打字既 cert, 同埋 LCCI 初級會計既 cert 咋. 真係好想再進修下. 其實有咩可以讀? 眼見住 d friend keep 住一邊返工一邊返夜學, 仲讀到帶四方帽同有袍著, 真係好羨慕, 我都好想試下讀, 唔讀就永遠停留, 永遠唔會成功, 試下讀, 努力 d, 可能我都一樣得. 其實我可以係邊一度讀再進修下呢?

複式洋房

我就係見佢咁高學歷, 但佢係佢個 department 裡面職位係最低, 覺得有 d 奇怪姐, 可能佢係啱啱畢業, 無經驗, 真係要由低做起.

我好想快 d 增值自己, 唔係我好怕被人抄呀. 而家通街都係大學生.  

複式洋房

就係因為有咗家庭, 有埋個囡, 我先至 hold 到而家都仲未讀, 其實呢個都係一個藉口, 實際係個人賴咗.

但見囡囡巳2.5age, 返緊 N 班, 就想有番自己既私人時間做番自己想做既嘢, 感覺個人充實 d, 但又怕無時間陪個女, 個女大個咗同我感情唔深, 我諗我個時會後悔點解果時唔多點時間陪個女, 真的令我好困擾, 唔知點決定好.

複式洋房

原帖由 chan328 於 10-11-26 16:37 發表
如佢係加拿大藉, 学費就平好多.

, 佢係加拿大藉, 咁唔怪得啦. 如果我地香港人去學, 就勁貴嚕.

首頁

尾頁

跳至