時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有請菲傭,但我都同意咁做!即使即炒行唔通都應暫停輸入。
整件事唔單係個槍手的問題,而係佢國家在行政,保安都有問題,咁大件事,特首聯絡唔到佢總統、事後,個總統唔係去醫院,而係去參觀架旅巴,態度仲好似無事發生咁...。d所為特警......都唔知仲有咩好講。究竟d旅客係俾個槍手殺死定係d特警殺呢?強烈要求菲政府不要隱瞞真相,給我們一個真確的交待,並對他們的無能,作出真誠的道謙!
近幾年,菲傭有持無恐,受害的僱主反被菲領事館指摘及列入黑名單,正是值得我們好好反思!
原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-8-24 09:37 發表
今朝我個賓賓知道死左咁多HK人, 佢問我HK GOV會否全部送走菲傭, 佢話以前在新加坡, 新加坡政府同菲律賓政府有咩問題, 新加坡就即刻要所有菲傭返歸.

男爵府

我用開,但我都會支持,無賓賓仲有其他,仲可考慮開放其他國家,就係唔好似為我地無左佢地就唔得。
近幾年,菲傭有持無恐,受害的僱主反被菲領事館指摘及列入黑名單,正是值得我們好好反思!
原帖由 lovebbmom 於 10-8-24 10:16 發表

我支持~~
但用開菲律賓姐姐既港人點會支持--exactly...

男爵府

同意!
原帖由 sweetcouple 於 10-8-24 10:53 發表

而家唔係歧視唔歧視一個人或者一班人, 而係討論緊, 當一個政府見到另一個政府未有善待其本國國民, 理應可以採取的姿態同行動!!!

唔一定要好耐, 但, 暫停批出工作簽證, 例如話一星期, 都已經係表示咗果種姿態! ...

男爵府

同意!單看昨天政府的說話,就知佢地唔會咁做。
唔緊要,我地有選擇權,只要我地唔再請就ok啦。
係呢件事上,我深深感受到菲國對我們香港政府(人民)的不尊重,他們並不顧念我們這二十多年建立的親密關係(如親人般同屋共住,而他們的國民因此可以賺取較多的薪酬,國家得到外匯收入;而我們(香港婦女)藉此亦可出外工作,改善生活。)有些菲律賓人反認為我們經常刻薄他們的國民。近幾年已到"惡人先告狀"的階段...
http://forum.baby-kingdom.com/thread-3261591-1-1.html
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2916094&extra=&page=1

原帖由 hunterville 於 10-8-24 21:43 發表
I think 政府唔會咁做 lor, so why wait for 政府 to take action? we only need 50% 香港人即時炒左D菲傭, 菲國即時嚇C la.

首頁

尾頁

跳至