自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

greenpea 發表於 15-10-3 10:48
ape 人猿

gorilla 大猩猩
k2就要睇下有無potential做科學家?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

aprilbaby04 發表於 15-10-3 16:34
真係難為了媽媽,我小朋友出年先K1,揀太深嘅學校又驚佢讀唔上,太淺嘅,又怕佢上到小一跟唔到,真係點到死 ...
其實真係好矛盾! 仲話happy school, 唔好講考直私, 派位唔滿意, 叩門都要考小一既野! 除非一路happy school上去.....
放下自在

象牙宮

si_princess_si 發表於 15-10-3 18:47
依家香港教育只係學術上不停催谷,反而德育真係忽略左,所以依家人嘅質素不斷下降

...
德育, 品格都差左........
放下自在

象牙宮

justltw 發表於 15-10-3 19:01
回覆 cattz288 的帖子

除非有錢攻細路去外國讀或者讀國際學校,唔係就一定要面對第日唔happy school的問題, ...
問親小學家長都係果句, e+都無咩小學唔谷, 出名既繼續谷, 寶校都要谷番上去......我做家長既心態都係希望佢小學可以讀得輕鬆d咋!

放下自在

象牙宮

引用:分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal ca

原帖由 justltw 於 15-10-03 發表

分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal case,所以學校無額 ...
師父咁堅既!

放下自在

象牙宮

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-10-03 發表問

原帖由 si_princess_si 於 15-10-03 發表
有啲人仲成日話:唔想谷小朋友咪搵間唔谷嘅學校囉,無人叫你揀一線學校架
根本呢啲人都未睇清個 ...
以前有學能試,就操推理, e+有Tsa, 就連p3 已向前谷, 搞到p1 已經黎料!

放下自在

首頁

尾頁

跳至