跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔都係讀惠州的。囡囡吾開心係吾係功課難咗?吾緊要架,升班啲嘢係會比以前深,可以同老師傾下了解下,幫囡囡一齊去適應。我個仔而家已經係高年班,我同佢傾計嘅時候,佢都有話新嘅老師比較嚴謹,始終每個老師有唔同嘅做法。我睇過你係另外一個Post,睇得出你真係一個好關心囡囡嘅媽咪,俾心機,唔好灰心。你講另外一個同學比老師罰既事,如果係我我會同班主任了解下,問清楚,始終小朋友表達唔到當時課室裏便實際嘅情況,其實可以問清楚發生咩事,直接同老師講你嘅感受。

大宅

希望我嘅意見對你有幫助

大宅

回覆 dabbiechung 的帖子

Dabbiechung,見到你打咁多嘢,我好感動,因為你係了一個好愛好愛小朋友的媽媽,你從多方面去了解學校,去關心小朋友開吾開心,吾係要佢地叻,希望佢地有個開心快樂既童年。其實我既諗法係同你一樣一樣的。我覚得童年應該係開心既,單純既無憂慮既,所以我成日同啲仔講,媽咪唔需要你考第一,唔需要你做精英,只希望你做一個善良,樂觀,有品格,懂得思考,遇到難處唔輕易放棄既人。但都好無奈依家香港嘅教育制度就係咁,如果可以嘅話,我情願佢好似我以前咁返半日,上午返學,下午開心,但我改變唔到呢個現實,唯有我哋係現實裏面一齊努力。香港嘅學校間間都係催谷,理智咁睇,惠州學校其實已經比好多學校做得好。不過你唔好咁擔心啦,媽咪你要加油呀,事情總有出路。

大宅

我很喜歡吃榴槤,覺得它很香味道很好。
你不喜歡吃榴槤,覺得它很臭,吃完會不適。
但你可以理直氣壯地告訴全世界,榴槤是有毒的嗎?

我有兩個小朋友,都是就讀惠州學校,一個已經畢業,一個就讀小六。我經歷了三個校長的時代,也有老師離職,有新老師入職。你個人的睇法,恕我並不認同。愉快學習,是愉快地學習,即是需要學習,學習知識,學習規矩,學習一些在家裏學不到的東西,偶爾也會遇到困難,遇到不開心的事情,但又會學懂不埋怨,學懂怎樣去解決,學到從跌倒中站起來,學到並不是每樣事情也可以隨心所欲。我的小朋友,跟他大部份的同學,以我所見和老師相處非常愉快,即使偶爾犯錯,被老師責備,他都能明白到老師背後是疼錫他,這些都令我很欣慰。試問有那一間學校是沒有功課的?那一間是沒有規矩要遵守的?我感激惠州學校的老師教導我的兒子成為一個學會感恩,學會付出,正面樂觀,為他人設想的人。學校也給小朋友很多機會去參加比賽,並不是只挑選一些精英,這是我最欣賞的。我的兒子透過學校在Eu繪畫得獎,增強了他的自信心,還有歐洲聯盟四國領使訪學校,和小朋友們玩得非常開心。我看到老師充滿愛心,非常痛錫小朋友。但如果小朋友犯錯,教導他,責備他就代表老師沒有愛心嗎?
我常常看到有畢業生回校探望老師,如果真是如你所說的這麼差,畢業的學生又怎會回來呢?其實我覺得家長和老師多溝通是非常重要的,但首要條件就是互相信任,做不到這一點,一切都是徒然。
這位家長,你覺得學校並不適合你,你當然沒有錯,但是就代表錯在學校嗎?這麼多學生,就只有你的小朋友多功課嗎?學校有沒有心去辦教育,就只有你一個人的經歷和個人感受就可以妄下判斷嗎?這樣對一些為學生付出的老師太不公平了。既然閣下的小朋友已經轉了校,希望他能愉快學習,適應新環境。你也沒必要再在這問題上不斷糾纏吧。

首頁

尾頁

跳至