心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

講真的,如果真真正正有需要拎公援既人,我絕對唔會歧視佢地,但我真的好想知道,又有幾多係呢D真真正正有需要既人呢mouth:mouth:" />
好老實咁講丫,我亦都有D朋友係拎公援既,佢地生埋生埋D小朋友,我有時都唸佢究竟係咪為左想多D
因為我見佢地淨係識生,教又唔教 有時一出公援份糧就帶埋小朋友去大檔賭埋錢都有,(一D都冇誇張)係真人真事黎架
講真丫,我相信拎公援時大家一定可能真係有咁既需要,(其實公援應該只係咁大家一個援助)但大家一開始拎既話,人就會有墮性mouth:mouth:" /> 就算有份工岩哂自己D時間,人工,都未必會去做,因為你會發覺唔做野都有一定既收入
反而做野既話,又要車費,飯錢,七除八扣,同拎公援差不多,咁樣既話咪做成現今社會既問題囉
原文章由 Cheris000 於 08-10-10 14:57 發表
你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我 ...

[ 本文章最後由 WINNIEYIP 於 08-10-11 12:22 編輯 ]

公爵府

講真丫,禾真的唔係歧視拎公援既人,(除老弱,傷殘)
我搵$10000有一半以上用作日常開支,交租,食飯,搭車,實際落袋都可能係$3000蚊,每日都只係$100,有時同你QC去吓街,
已洗左幾日既洗費 之後又要挨麵包 所以QC你以後約我,你一定要出埋我個份錢呀 如果唔係我就去拎公援
原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-21 10:25 發表

哦....你岐視人地....mouth: ...點解你地可以有娛樂,有上網,有tv電話,有nds...呀....我law綜援就唔可以擁有呀....大家刀係人....點解要咁唔公平先..... .....(我幫樓主訴心聲)... ...

公爵府

你講個d問題,我亦曾經遇過,但我好想話你知,咁樣唔等於可以作為一個藉口,咁咪再搬細d囉,而且你舊屋(即e+住緊既地方)一定會退番你之前租屋時所付的按金架mouth: mouth:
如果你話可能呢last2個月冇交租而full左條數既,咁你呢2個月d屋租又洗左去邊呢 實在令人摸不著頭腦
原文章由 Cheris000 於 08-10-22 16:37 發表
ndsl同電話我最後都買唔起,而家業主逼遷,二按一上我都比唔起已經夠頭痛,我知道你們都係覺得我有手有腳點解唔去搵野做,要搞到咁,或者呢d咪你地講既抵死囉,如果我而家仲可以揀我會揀將所以野都結束就係最好,至少唔洗大 ...

首頁

尾頁

跳至