時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://hk.news.yahoo.com/article/090618/4/crlf.html

唔係政府既錯...WHY家下連社區暫託都好多要CANCEL..., 有need 既都拒諸門外...

但係, 唔係個個人有工人...

父母要工作既小朋友...手停口停...

若要停課, 無人可以話你地唔岩...

但政府可否給家長多D 選擇, 全日學校開, 但係無飯開?!? 咁d 小朋友即係點...

社區中心/幼兒中心都唔係好想/唔肯provide原本有既暫託,咁係唔係推無工人父母去絶地?

busy...努力!!!

心裡平安, 想住進一個寜靜小島...
好好珍惜過去, 活在當下...

男爵府

原帖由 samsmama 於 09-6-19 10:32 發表
真係十分令人痛心,可憐天下父母.

在外國都是有學生感染的學校,才會停7日.
香港政府為何要全港停課14日.
而且d人成日話担心病毒变種,唔知佢可以指出世界上有那一種病毒是不會变種的.
如果有個案就要停課, ...

真係十分令人痛心,可憐天下父母...
我比你地好多人都煩湊仔問題...有心理隨時要唔撈...所以, 更想發洩下...唔好CRITICISE 咁多...發洩下個人感受都得卦...

只係....HAAA....係唔係個個都無出街呢...OFFICE/MTR/SHOPPING MALL/PARK 好多小朋友係到BOR...重要係D 家長同D 工人一起同佢地HEA TIM BOR...

大家一起去冒險樂園:

一係無工人家長大冒險: H1N1病...

一係無工人家長無了期咁請no-paid leave...等fired...

有工人既唔好比工人同小朋友出街...唔好比佢地學野/係屋企打機好LA...出緊街小朋友你今日番左屋企未?

唔好比工人放假去中環HEA(犯法下各位)

政府D 點睇呢...頭痕...!!!

<JUST FOR KIDDINGS, 唔好咁SERIOUS 睇上述假設>

男爵府

原帖由 標.清 於 09-6-19 14:24 發表

雖然係停課, 不過學校係一樣要開放校園, 要有老師當值代為照顧兒童, 讓有需要的家長使用.

有好多話唔開就唔開...

全日學校開, 但係無飯開?!? 咁d 小朋友即係點...?
(好多人都係咁講, 即係開不過唔想理你...)

社區中心/幼兒中心都唔係唔肯provide原本有既暫託,咁又點...?

男爵府

原帖由 標.清 於 09-6-19 14:35 發表

校方有責任照顧小朋友, 唔肯的話, 可以去教育局投訴.

至於 "無飯開" 的問題.....好似係由得間學校決定. 不過如果係自己有厨房 ge, 無理由唔煮埋架....

如果係靠外判商 (應該無乜全日制幼稚園係咁架?), 供應唔到 ...

至於 "無飯開" 的問題.....好似係由得間學校決定. 不過如果係自己有厨房 ge, 無理由唔煮埋架....--咁可以話你知, 好多都唔會煮la...叫你揾人送/or 外賣...

huh...如果自己係仔/女係果間讀/or expected to use their service....點會得罪人地...

教署話停課ma...學校開咪算好...唔開可以點? complaint...有將來嗎...大家會開心嗎?

就算我book 一早左暫託, 家下咁停課就一定唔收...如其complaint...不如, 諗點自己個仔好過

huh...政府講易做難...講一套做一套...

正苦=無助家長

男爵府

原帖由 Obe2009 於 09-6-22 17:30 發表
如果有D有心嘅Mami反正要照顧自己的小朋友,能夠offer幫區內的人做褓姆,最好義務啦,唔係或者係咁意收D錢,又可幫補家用,又可幫到一眾Mami,一舉兩得幾好呢?

我都想搵人幫手,住北角區,有無Mami得呀?

...

obe,
I agreed. That's the point.

I understand your situation vy much. I also need help from this stage. I am lucky at least the mom of my son's friend become my friend, also neighbour and she give me a lot of help this time...even she need to work. I appreciate her help. And, for us and for her, we need good neighbour. At least, I solve some(not all) of the problem.

I live in N.T. side. My friend suggest me her apartment private tutors in kln from 8:00a.m. to 7:00p.m. as she put her son there. I am not helping any one to promote and I don't know any of them ...but you really want the information. I will help u to ask my friend. I wish you find help soon.

What gov't said doesn't offer any help and assistance at all.

真架...香港已經少了一份鄰舍相助情誼...可能好多人都有請工人...

Desperate working parents, 加油!!!

男爵府

原帖由 ching媽 於 09-6-23 11:59 發表
就算學校開放, 家長可以預先安排,俾小朋友帶飯返學。咁無校車接送, 仲要連原本放學託管都關埋. 明明交了校車費, 點解學校無校車安排? 唔通日日請兩粒鐘帶佢返學咩? 唔俾人抄至奇. 家長突如其來的停課, 真是可以點?
請 ...

社區褓母...
其實都有好多限制...只係用來塞住d 人把口...
暫託...無la...自己學生都叫最好唔好番...家下係只會reject...

唔緊要, 仔女係自己, 大家努力諗好佢...

Ching ma...
你奶奶真係大好人...

希望呢個world 多d 你奶奶同我friend咁人...大家亙相幫助...有好多野好多人都只會批評, 但係對於d 有需要既父母, 聽落去係幾咁傷心同無奈!!!

男爵府

原帖由 ching媽 於 09-6-23 13:20 發表
lovebbmom, 等我今晚話俾奶奶聽, 有人讚佢, 佢實開心死!
小朋友去社區中心or補習社託管, 其實仲衰, 因為果道空氣唔流通, 地方又細, 仲要係中央冷氣無窗. 這班人的健康在停課下有幫助嗎?
我見有人大罵想復課的家長, ...

明既, 只係無計先放係因為果道空氣唔流通, 地方又細社區中心or補習社託...边個想...?

係人都有言論自由..我唔覺得边個有錯...有人想停有人想復... 係文化? 只會批評? 無別人煩惱UP MUG 都得...自己一直都抱住...人做人公平D 原則做人...人地點講, 講MUG...唔好太上心...先做好自己本份....

無得choose 你想唔迷都唔得...我地都係只係為自己仔女照顧問題煩惱...

"當局"者迷...到底...當局係MUG 局....教育局?衛生局?JUST FOR KIDDINGS!!! 好難GAG...又係果句: 唔好咁SERIOUS...
HAAAA...

到你真係好似我地咁煩時...重可以一笑...唔好咩...加油呀!!!

CHING MA...
HEEE...你奶奶真係一個好心人BOR...

男爵府

原帖由 hch 於 09-6-24 00:02 發表

好過無人睇住小朋友,且找得到托管都好啲....

真架...我之前都登記過KWAI CHUNG婦聯MUG 家居/中心託管服務, 只係諗住應不時之需, 唔一定要用(規定左要先登記)...只有佢先係早8:00 有家居託, 9:00 中心先開...huh...因為我朋友先幫我lor form, 佢講比我聽我都有D 突一突...我再去交form...d 職員態度..."HAAHAA"...我無去投訴, 因為我都係抱住人地打份工...可能真係多野做先咁...不過, 你估我見完咁之後敢唔敢亂咁放個仔係到?

大家都係只係諗找得到托管都好LA...做家長無得卸膀, ...但唔係所有家庭可隨時應付到咁多突如其來問題...政府有MUG 野係BACK UP 到我地呢D 所謂公民...

政府係唔係既要増加就業率, 又要保住人命, 更要保住特區政府名聲...好好反思一下呢D 社會問題...好似只係託管服務咁就只係做下停下...無mug 改善...

首頁

尾頁

跳至