自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我識一個個案,有個男仔身無一物,係廣東打工..因為有少少靚仔(真係好少),晚晚同的打工妹開心..後來比呢條靚仔結交左個小小有錢女友..嫁過過去..過去前仲要打比舊女友(唔知幾多個)自己要結婚..叫佢地死心..行為真不知所謂..
事件說明,大多數既女仔可能只是一心想找個好老公,不過遇上騙子吧了..

*呢條友早二年同外父來港買鑽石..打電話比我.我都費事招呼佢..

大宅

另外,個人所知..係大陸,家窮叫個女出來做雞..原來唔係太過嚴重既事...

人既性命賤時,我們身在香港長大的,真的很難理解其行為..

大宅

原帖由 sissy0531 於 10-9-15 00:18 發表
你又知咁多既?邊度聽返嚟噶?
我喺大陸長大都從來未聽過!

大陸長大未聽過..不會吧?? 你是城市定農村長大??
仲有個個案仲奇..有個個案屋企人叫個女做雞..後來唔知點呢個女仔識左個大款,嫁左入小小豪門..仲生左二個女!! 而家係香港有幾個千萬物業..
我聽完故事後,因為同佢有小小小關係,幾年後足之有次見到面,以為是天仙的親戚..點知原來肥師奶一名,幻想唔到同天仙有什麼關係..即時瞭解到做人原來真係講運氣.

大宅

原帖由 miemiemie 於 10-9-15 13:08 發表
我有個朋友佢唔係落仔,
但跟一個男人就生一個,
而家三個都唔同老豆,
三個仔都唔同姓,但又無名份,
都唔知為麥,對個細都唔好,
但佢又無諗過落仔,佢話有BB以為可以縛住個男人喎。
真係好天真,自己都搞唔掂仲要生三個。
...

十分同意.

大宅

原帖由 sissy0531 於 10-9-15 12:38 發表
大陸又好,城市又好,對於大陸我肯定熟過你!但系我從來未聽過你咁既說法!
大陸系有衰人,但系天下父母心,個個都一樣,再窮都唔會有屋企推個女出去做雞既!
真系唔知點解有D人點解咁鍾意詆毀大陸,一見到關於大陸的主題即刻要入嚟 ...

我又唔識你你又唔識我,就睇左果百零字你就話"肯定熟過你!" ,看來我地話題已經完了.
另外,我沒心"詆毀大陸",我唔認為我個人所見果幾個(幾千個)古怪個案可以代表成個大陸既風氣..我只是提出竟然有一個我地身在香港長大既人完全不能接受既想法,係大陸發生緊而已...

大宅

原帖由 ~~kitty~~ 於 10-9-15 18:37 發表
避孕真係咁難??????????

咁大陸唔係到到都咁多7-11啊..

大宅

原帖由 alicemic 於 10-9-15 18:45 發表

係大陸民工聚集既地方,多的是豆泥超市同士多仔,要買都唔會去7仔啦! 貴咁多!

有道理!! 果然是經驗之談!! :lol

大宅

原帖由 alicemic 於 10-9-15 18:59 發表

去得工廠多接觸多D民士自然就會知佢哋既習慣,你去happy既就淨係知7仔,又點同呢!

好! 好一招反客為主,什麼乾坤大拿移.. 佩服佩服!!

大宅

原帖由 sissy0531 於 10-9-15 19:43 發表

你話你喺香港長大,咁你又可以知道幾多呢?
以上呢句,我唔覺得你系想表達只屬於個別事件咯! ...

如果我言詞令你認為我想表達既係話晒所有大陸人,那我道歉收返,Sorry.
另外,如何定性自己更加認識大陸?? 我真的考慮左一陣..
一個30歲既人,係大陸長大,15歲來港..佢對大陸認識會比一個香港長大,25歲後經常上大陸,在不同地方和不同的人聊天..那個更認識大陸?似乎沒有結論.

大宅

我果句野,其實係我第一次同人聊天時,發現有呢個思想..令我有點吃驚..後來人生經驗話我知(在不同地方和不同人偶爾談及有關話題時既感覺)..生活係大陸既(一般是指農民)..真係可以比我地香港人更接受呢種現實..

大宅

仲有好多故事..
有個農村大戶,和一個離婚女人(靚女)結婚..女人帶了三個女過來..個男人後來搞下一個搞下又一個..最後三個女都做晒佢老婆..聽到個故事真係感覺沒野講..跟住問點解最初個女人肯比個老公咁搞法.. 最後是,個女第時生左個仔女,點叫個亞媽???

大宅

原帖由 lalababe520 於 10-9-15 20:53 發表

15歲以前, 認識幾多人性?

我隨便打一個比喻吧.不過無論幾多歲..幾時離開,都好難定性呢個問題...

大宅

原帖由 lalababe520 於 10-9-15 20:51 發表
冇廉恥

仲有個身邊個案..老公辛辛苦係大陸來港.乜都唔識打工供左層居屋(都算幾勁)..同老婆生左三個女..後來..老婆勾佬離婚..個老公比左層樓佢同2個女,自己搬走(好白痴!!),幾年後又識左另一個女人結婚了..之後就租個細單位(個老公住既屋就是70-80尺連房連廳廁廚..二大一小住,大家可想是什麼生活..)..可是個前妻乜都羅曬都唔心足,仲要個老公買乜買物同比零用的女..無言.

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-15 21:06 發表
其實大陸女仔而家真係好開放, 佢地有D係搵外快, 有D係搵人包養, 有d係用身體黎換方便換人脈, 好多識個男仔幾日咩都唔知就可以上, 所以真係唔明d男人點解咁鍾意大陸女仔, 根本人地咩背景咩經歷都唔知, 聽過幾個話原來 ...

係呢到講,可能大家會不高興..不過香的多數的女仔性格真係好港女..再唔係就古古怪..性格好既人品好既一早就比人爭左上手了.. 都唔好講靚與不靚..而且..的的確,係大陸生長的,身材好過港女多多聲了(我沒拆開睇過唔知真定假..不過就好吸引.尤其是你返去工幹一段長日子時..真係會沒晒理智...)

大宅

原帖由 sissy0531 於 10-9-15 21:14 發表

我30歲?我15歲來港?我自己點解唔知既!話咗你噶喇,唔好成日將自己所想強加喺人o地身上!你根本就唔識我,就可以好肯定咁講出我o既「身世」!說明你講o野都幾唔求證,隨口嗡!
我唔需要你道歉!只系希望你下次多瞭解下真正既大陸同埋 ...

你真係不知所謂!

大宅

原帖由 yuleung 於 10-9-15 21:13 發表
大陸而家系獨生子女呀,點可能(係大陸,家窮叫個女出來做雞..)甘離譜 。佢講的系我啊媽個時代, 系唔系呀? 甘呢個mani 有幾後生~

你有所不知,生女可以再生,生仔就一件.
如果你係吋我,吋人時請自我增值.

大宅

原帖由 54heima 於 10-9-15 21:19 發表

系啦做雞點脫貧啊...獨生女甘king貴...系都培養巨溫個有錢人做數字太啦...或者好似比比甘...

吋人時請自我增值.

大宅

算啦,好多媽米對人唔對事..走人!

大宅

原帖由 yuleung 於 10-9-15 21:27 發表

未聽過, 你系邊樹8 返來ga, 生多咗要罰錢兼拉去勞改

見識少其實唔係罪,不過知道都唔去查就認定事實,肯定係錯. bye

大宅

原帖由 54heima 於 10-9-15 21:26 發表
農村都唔得架...除非係少數民族...又或者父母雙方均為獨生仔女可以生第二胎...

我地話題講既是什麼年紀?
計劃生育什麼時候開始?
計劃生育有沒什麼變化過?
當年的人沒有香港呢條路,佢地點生第二個?
我有幾個朋友,大陸人,仔女都係大陸身份証既,佢地果二件十歲八歲點樣生出來??
bye

首頁

尾頁

跳至