自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

薯圈 發表於 24-4-28 16:10
其實$40/鐘根本請唔到人,仲set最底工資有咩用?工資要幾多,市場會自然調節。 相反,自從有左最底工資呢樣 ...

但智力差既人都係人,都要基本既食住需要
無最低工資下如何保障佢地既生活保障?
有限智能人士無傷殘福利保障,假如無最低工資下如何月入萬二以上來謀生?

返工唔係為錢依句說話,老實講係好低能

子爵府

薯圈 發表於 24-4-28 17:35
咁出左最低工資之後佢地係咪真係被保障左?好左?定係反而連工都揾唔到,只能靠政府綜援福利?再加上,有 ...

果D低競爭力既既人都要基本既住屋之類既需要
取消最低工資如何保障佢地既基本需要?
無其他保障下,全職搵四五千連劏房都住唔起真係為佢地好?

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-28 17:48
你咁講又可能岩一部分,我其中一份兼職,聽聞好多人見,但老闆想揀個後生,貪手腳快,所以就請左我,如果 ...

我反而想講如果無最低工資
每日返12個鐘,得四五千連劏房都住唔起既人就=唔被淘汰?
見佢地訓街,大家會開心?

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-28 16:57
返工唔係為錢,我日日喺屋企瞓到自然醒唔好,要日日天未光去開工,有時做到返屋企已經凌晨
...

唔講正常人
部分JM眼中
競爭力低既人會有家庭無限支援
收入低到到十蚊廿蚊無問題

果D因無家庭支援,但因收入過低果陣而求助
就俾JM鄙視甚至視而不見

子爵府

薯圈 發表於 24-4-28 18:35
但如果因為最低工資政策下,老闆反正都要出咁多人工,為何不聘請一個相對好條件的? 那些低競爭力的人,連 ...

我唔覺得過低既修件下聘請競爭力低既人係好事,
努力工作,但得出既報酬低過領取綜援既人,我認係咪一種對尊嚴既悔辱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊