自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

銀行懂得保護自己,律師都懂得保護自己,有個教人要求大訂保管到成交日才放數,呢個律師真係搞笑,邊個會接受呢個條款,再者錢hold 在律師行一定安全?律師樓戶口被凍結事件,佢忘記了?根本就係耍人,普通市民輸在法律認知不足,今次呢件讓大家日後買樓時, 一定要查册,如果見到是 all monies 契就要小心,一定要律師對清楚賣家所有債務

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-6 21:35
基本上做得按9成都係all monies, 呢個條款係銀行保障自己。如果做fixed amount 我諗唔係間間銀號都肯做。
...

原來如此,我真係未試過做超過7成按揭,9成按揭, 咁唔怪得銀行要落all monies 條款

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 10:03
我指9成=大部分人,唔係借9成按揭。依家銀行無論借幾成,大多都係用 all monies 契,用黎保障銀行自己。
...

我剛睇番手上兩個物業的查册,有一份幾次轉手都無列明all monies 的,另一份查册,幾次轉手,確是有一個all monies,按你所言,9 成 按揭都係all monies,即係就算是all monies 契,都未必在查册上顯示?

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:46
查冊上係睇到,右邊consideration果度你會見到的,同埋睇到賣家問邊間銀行借,但就睇唔到做幾成樓按。
...

我知道,兩份查册,數過夾埋有7次轉手左右,有列出銀行資料的,有5次,而5次中,只有一次有標明 all monies, 比例唔高,但你話9成按揭都係all monies, 所以我想知,係咪有些按揭就算係 all monies 都未必在查册顯示,如果係咁,叫買家如何防範?

珍珠宮

畀面勳章

anna59 發表於 24-4-7 11:54
呢個case 同黃馮律師樓嘅case 吾同喎, 所以, 買賣樓都應該揾最大果幾間做代表
...

誰能保證大律師行就安全?10年間有23間律師樓被凍結,黃馮律師樓事件只係較多人知咋,根本比律師樓託管訂金都好無保障
attach0/tmp/phplyR1mP

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 12:00
可能賣家係FP, 所以冇顯示呢個字。但按左比銀行一定會係consideration度顯示的。依家野咁攪真係冇得防範, ...

如果Full Paid, 都會顯銀行名? 唔係有按揭才顯示銀行名咩? 而且都會顯示個銀碼,呢個銀碼應該是按揭銀碼,我估

珍珠宮

畀面勳章

anna59 發表於 24-4-7 12:06
你搵big 4 未得囉

哦,其他律師樓令人咁無信心,你唔覺得有問題咩?香港大律師公會、金管局唔諗下有咩方案可以保障置業人士權益?

珍珠宮

畀面勳章

返黎飲湯 發表於 24-4-8 15:36
都聽過唔少律師係會大訂成交日後先放數
呢個律師保障唔到自己客人利益

哦,賣家咁容易接受?我賣幾次樓都唔會接受大訂尾數一齊收,合約係雙方同意架,律師話哂事咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊