自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

噢賣桷!

Unbelievable!!!

令我想起當年彭丹喺獎門人講英文

大宅

好媽媽勳章

睇佢個 blog,啲英文真係一般咋喎,當然好過好多香港人,但係就梗係同啲正牌竹升無得比啦!

點解我知? 因為佢啲英文我全部睇得明,所以唔荒好得去邊

原帖由 siulili 於 10-3-25 15:33 發表
肥安娜係有錢女, 會唔會係香港讀INT‘L SCHOOL,又好早去左外國讀書, 少講中文呢?

但如果係香港長大,睇唔明都勉強講得過去, 但話自己唔識講就點都講唔通架啦。
...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siulili 於 10-3-25 15:49 發表
菠蘿一定係。。。哈哈!

大宅

好媽媽勳章

我公司個有錢女,由細喺英國大,讀埋 postgrad,老公又係英國人,但係佢啲中文仲好過我呀! 真正有料嗰啲係唔會覺得曬英文就好叻囉

大宅

好媽媽勳章

最唔明係啲人做乜要同啲仔女講英文,喺條街度又 no,又 come here 咁,叫狗咩!

嗰個甄子彈同佢個大陸老婆咪係咁囉,九唔搭八。

大宅

好媽媽勳章

乜佢唔知而家香港大部份 court 要有特別理由先可以申請英文審訊嘅咩?

:;pppp:

原帖由 mamibb 於 10-3-25 16:37 發表
虛榮心囉...d人成日都覺得比人感覺係鬼妹仔仲好過大陸仔丫嘛 =..=
我以前識得一個女仔, 佢本身唔係讀國際學校,但入左大學之後,因為佢簡左法律讀,就開始成日滿口英文(不過係果d講一句中文加好多英文既單子),我地成班都問 ...

大宅

好媽媽勳章

無論你喺邊度大,你最後中文好唔好父母都有好大責任,有啲上等人,以為升呢移咗民就淨係同仔女講英文,咁樣佢地會覺得啲仔女返到香港就會高級啲呱。

傻傻哋。

大宅

好媽媽勳章

你老公係西人?

原帖由 stkyo 於 10-3-25 18:31 發表
主要原因係生活環境,小朋友細過個陣或者肯跟父母講中文,大左就難喇,我個女10歲,比佢返左幾年中文學校,暫時都認到D中文字,不過好多都寫唔出,今年佢都唔係太想返中文學校,因為佢覺得中文既筆畫好難寫。

如果唔係上網咁方便,我諗好 ...

大宅

好媽媽勳章

你講緊個媽咪唔知係咪我阿嫂呢? 佢又係咁,扮晒嘢,淨係比啲仔女睇英文版迪士尼卡通,搞到個女有公主病,以為自己真係公主

:;pppp:
原帖由 stkyo 於 10-3-27 23:51 發表
吓~咁會唔會有D脫節架。。。我曾經聽過一位媽咪講,佢好多電視節目都唔比個小朋友睇,個小朋友返到學校,比D同學笑佢咩都唔知唔識,比其他同學仔排斥,因為同人傾唔到偈。。。

...

首頁

尾頁

跳至