跳至

首頁

尾頁

大宅

我都會o係瑪麗生....~

原帖由 tvoincy 於 10-4-2 11:56 發表
睇黎好少bk準媽媽係瑪麗生bb啊!

大宅

我自己本身o係QM 做架, 所以如果你地參觀記住叫埋我~

大宅

唔係呀, 只係如果你地去參觀, 可以叫埋我, 可以同你地見下面交流下嘛~~~
其實我自己都真係未上過去睇!! keeee

大宅

嗯嗯....我的預產期都係8月10, 但係我覺得唔準囉~ 因為這只是根據我最後經期計算的 (我的經期超唔準)
我想問, 係咪到差唔多生時, 醫生會再話多一次比我知個準d的預產期架?!

tvoincy,
原來你 6月26 參觀產房呀, 我最後都無報名參觀呀!! 因為好似要用成大半日.........
我可能會找日得閒上去望下就算 =p
下個月更期未出, 所以未知洗唔洗返工, 如果果日要返工, 可以約你食 lunch 喎 keeeee

大宅

tvoincy>>>>
你上星期參觀產房參觀成點呀?
靚唔靚呢?~
我今日問姑娘, 佢話現在醫院比 s26 給BB 飲啊~

大宅

回覆 1# tvoincy 的文章

轉二等房, 好似如果唔係公務員 or HA staff 要二千幾一晚, 如果bb要照燈就加多六百幾一日
如果係公務員 or HA staff 就平好多或唔洗錢

大宅

o係 S 座地下 (即最近的士站果座) 的病人合作社有得賣, 床墊都係$35一包之嘛~

大宅

嗯....點解會係健康院架?
>36 wk 應該係直接上瑪麗, 次次都係見醫生~
健康院只係見姑娘咋喎!!

原帖由 Swan12 於 10-7-20 17:56 發表
哎呀!行左兩次都唔記得去8下添。

下次再去時我諗都生得啦,因為我比佢地"笛"返我去健康院檢查,直至40週如果都未生得先返去瑪麗呀,真討厭!

大宅

ORO~可能今年太多孕婦lu......所以無得去瑪麗睇!!
唉.....不過, 我今日做完 OGTT, 但係竟然臨生先唔合格 @@
唉......明天上瑪麗覆診見醫生, 都成 37wk 啦, 真係唔知可以做d咩....
有d擔心!! =(

大宅

今日覆完診, 下星期二見營養師同糖尿科姑娘
之後就要日日篤7次手指監測血糖, 星期五就覆診....
唉....諗起都驚!!
希望攪得來 BB 早 D 出世就好喇!!
因為醫生話如果血糖高 or 唔穩定, 有機會會生巨 B
咁就大獲

大宅

我32週之後都無再睇私家喇~
因為我自己本身o係 QMH 果度做, 所以找返QMH的醫生跟!!
我35wk 時check 過bb 係中型.....
minisheep, 咁你係咪真係一日篤7次手指, 個個星期要好似交功課咁比醫生睇呀?? 順利嗎?

原帖由 minisheep 於 10-7-23 17:13 發表
我有妊娠糖尿, 一早就要自己係屋企篤手指測血糖. 初初都好擔心. 但係係私家度檢查, BB係中型(or

大宅

我的預產期係數10 Aug 呀!!
我都好希望 bb 可以早一點出世.....
咁我就唔洗擔心血糖高影響倒佢~~

快d, 快d, 快d, 快d, 快d......

大宅

我明天都上瑪麗覆診~~~
tvoincy >>> 唔洗咁緊張 & 擔心啦, 明天上到去問下姑娘咪得囉~ d 姑娘好好人架!!
希望你同 BB 都健健康康 =)

大宅

tvoincy>>> 今日點呀?~ 係咪 URGENT 幫你開刀??
我已經放產假放o左3個星期了....因為我放緊前2再加2星期AL, o係家中悶了很久!!

如果開刀的話早一日入院, 唔可以食野, 頭尾住5日, 不過最尾果日就一早出院架啦~
原來現在醫院以 S26 幫 bb 幫奶啊! 3個月轉一次~

大宅

o岩o係瑪麗生完~我upgrade o左做私家病房, 覺得好ok呀! 無論係產房同病房的姑娘都好好.....
希望大家都順順利利啦!!

大宅

Swan12>>>>>
我都係昨晚出院, 雷電交加.....
真係貴人出門招風雨呀~
可能我們見過面, 你有無上QMH果D咩咩班in day2呀?

minisheep >>>>
我係HA 員工, upgrade唔洗錢

大宅

Swan12>>>>>
我都有上呀~~咁真係見過面了!!
咁你家陣身體ok 未呀??
我個囡囡同你個囝囝係同年同月同日生 also born @ QMH~~~ haha
yeah!!

tvoincy >>>>
我都係谷奶谷到個人shotshot 地!!
bb 飲完都仲係咁脹 & 痛, 又唔係無奶出, 點解都仲係咁~~~ 唉唉
我順產, 但係個傷口都仲係腫, 星期一先返健康院覆診.....
到時先可以問下姑娘

大宅

Swan12>>>>>
我係o係九龍果邊住的, 所以母嬰健康都係揀o左九龍果邊

我星期一去健康院, 發現bb有黃, 入o左明愛醫照燈....鳴鳴.....
景o左一晚, 今日可以回家放假一天, 明天要再去醫院check 黃, 希望阿囡爭氣, d 黃退得快d

大宅

我自己本身o係瑪麗度做,所以揀瑪麗生囉~

係呢你地現在用咩餵bb 呀?
我就係全人奶, 但真係好辛苦同唔bb知食得飽唔飽, 好想放棄呀!!!
有無媽媽可以分享一下?!

原帖由 Swan12 於 10-8-11 17:38 發表
john_baby, 你住kln,但你係瑪麗生?

大宅

哇你好勁呀~
我現在就係都唔知自己個奶量夠唔夠, 好多時見BB食完, 個胸都好似鬆晒, 但係BB 又好仲係口開開, 脷伸伸咁, 都唔知佢飽未~
有時隔唔夠個多鐘又噪, 唔知佢係撒嬌噪丫定係餓噪....
比佢食, 佢又食喎~
只有晚上才可以挨到3個鐘餵一次!!
不過我試過在餵完佢後用個泵泵D人奶出, 但好少~都只係得.....10mL都唔知有無呀~ 其實泵無餵果邊都只係得3-40mL,反而有時用手扎仲多!!
唉........我都唔知~ 所以真係有D氣餒呀!!
不過我都會試下你個方法, 餵完再泵, 希望咁可以刺激奶量!!
我都好想做全人奶媽, 因為我真係覺得咁樣對BB最好~~

原帖由 Swan12 於 10-8-14 14:33 發表
我係全人奶呀,係好辛苦架,不過對bb係最好架,加油呀,我餵大女都餵到兩歲,因為有左細b,d 奶變左味大女自己話唔食我先至唔餵咋。如果唔係我唔會停,不過最近阿女話要食返,我都有比佢食,不過係細b食完先到佢食,費事比佢食晒。

你個b ...

首頁

尾頁

跳至